Καμίνης: Να πληρώσει η Πολιτεία για τις ζημίες στο Σύνταγμα
Την πρόθεσή του να ζητήσει από τα συναρμόδια υπουργεία να καλύψουν με δικά τους χρήματα τις ζημίες που έγιναν στο Σύνταγμα, σε περιουσία του Δήμου Αθηναίων, την περασμένη Τετάρτη, εξέφρασε ο δήμαρχος Γιώργος Καμίνης, όπως ανακοίνωσε σχετικά κατά τη διάρκεια του χθεσινού δημοτικού συμβουλίου.
«Εάν τυχόν αυτό δε γίνει, θα εξετάσουμε πάρα πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο να στραφούμε και να διεκδικήσουμε αποζημίωση με αστική ευθύνη του Δημοσίου» υπογράμμισε χαρακτηριστικά.
Ο Γιώργος Καμίνης σημείωσε ότι «το συνολικό κόστος για την αποκατάσταση των καταστροφών δεν μπορεί προς το παρόν να εκτιμηθεί επακριβώς, αλλά ανέρχεται μετά βεβαιότητας σε μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ», κάτι που δεν μπορεί να καλύψει ο δήμος, με δεδομένο τα οικονομικά του.
Οι ζημίες στην πλατεία Συντάγματος
Σύμφωνα με το δήμαρχο Αθηναίων, «το πρώτο είναι ότι έχουν καταστραφεί μεγάλα τμήματα από τις ορθομαρμαρώσεις και τις επικαλύψεις των διαφόρων στοιχείων της πλατείας Συντάγματος, σιντριβάνια, στηθαία κ.λπ. Έχουν αποκοπεί ακόμα και τμήματα των συμπαγών ογκολίθων στα περιμετρικά στηθαία.
»Δεύτερον, έχουν αποξηλωθεί και θρυμματιστεί κατά τμήματα οι μαρμάρινες πλάκες των επιστρώσεων της πλατείας είτε με λοστούς είτε λόγω φωτιάς. Ανάλογες φθορές έχουν υποστεί και τα σκαλοπάτια στην κλίμακα που οδηγεί στον Άγνωστο Στρατιώτη, στη λεωφόρο Αμαλίας.
»Έχουν αποξηλωθεί τα ξύλινα μέρη και έχουν υποστεί καταστροφές τα περίτεχνα μαρμάρινα έδρανα των καθισμάτων της πλατείας Συντάγματος τα οποία ήδη απομακρύνθηκαν από τα συνεργεία. Έχει προκληθεί εκτεταμένη ρύπανση από πυρκαγιές, καπνούς, σπρέι κ.λπ. Πρόκειται για φθορές που είναι διάσπαρτες σε όλη την έκταση της πλατείας και σε πολλές περιπτώσεις είναι αδύνατον να αποκατασταθούν σημειακά, καθώς προαπαιτείται καθαίρεση και των όμορων μαρμάρινων τμημάτων και μελών».
Ο Νικήτας Κακλαμάνης
Στο πλευρό του δημάρχου στάθηκε ο Νικήτας Κακλαμάνης, εκπρόσωπος της μείζονος αντιπολίτευσης, υπενθυμίζοντας στο Γιώργο Καμίνη τα επεισόδια του 2008, όταν οι καταστροφές είχαν αγγίξει τα 1,6 εκατ. ευρώ και η Πολιτεία του είχε δώσει μόλις 500.000 ευρώ. Ο κ. Κακλαμάνης επέμεινε ότι μόνο με ειδική νομοθετική ρύθμιση που θα μετατρέπει τις πράξεις αυτές από πλημμελήματα σε αδικήματα είναι πιθανόν να περιοριστούν οι βανδαλισμοί.
Προτεινόμενα άρθρα
18.08.2026 | 15:00






