Καμίνης: Δημοψήφισμα – ντροπή για τη δημοκρατία

Για την πρωτοβουλία σύστασης εθνικής επιτροπής υποστήριξης του «ΝΑΙ» στο δημοψήφισμα μίλησε το πρωί στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ, ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης.

Συγκεκριμένα, ο δήμαρχος Αθηναίων, τόνισε:

«Ακόμα βρισκόμαστε σε συζητήσεις. Συζητάμε με τον κ. Μπουτάρη, να πάμε για μια επιτροπή του «ΝΑΙ». Θα αποτελείται από πρόσωπα όλου του πολιτικού και κοινωνικού φάσματος. Είμαστε εμείς, οι οποίοι θέλουμε να παραμείνει η χώρα στο ευρώ.

Γιατί μη γελιόμαστε, το δημοψήφισμα ουσιαστικά αυτό το αντικείμενο έχει. Και δεν μπορεί να έχει άλλο, γιατί το έγγραφο για το οποίο υποτίθεται ότι συζητάμε και επί του οποίου θα διαξαχθεί το δημοψήφισμα, ουσιαστικά δεν υπάρχει. Νομικώς δεν υφίσταται.

Και βεβαίως μιλάμε για ένα δημοψήφισμα το οποίο είναι ντροπή για το δημοκρατικό πολίτευμα. Είναι ντροπή. Ο λαός φυσικά και αποφαίνεται. Το ζήτημα όμως είναι κάτω από ποιες συνθήκες. Υπό το κράτος ενός φόβου και ενός πανικού.

Είναι δυνατόν να πάμε να αποφασίζουμε για τις επόμενες δεκαετίες της χώρας με τον κόσμο να τρέχει στα ΑΤΜ, στα σούπερ μάρκετ και τα βενζινάδικα; Η κυβέρνηση, ας πούμε, έχει εξηγήσει στον κόσμο τι σημαίνει το «ΟΧΙ», το οποίο μας ζητάει να ψηφίζουμε; Αν πάμε στο «ΟΧΙ», το οποίο σημαίνει ρήξη με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, θα ανοίξουν την επόμενη Δευτέρα οι τράπεζες; Θα υπάρχει ρευστό για να ανοίξουν;

Αυτό δεν το λέω για να μεγιστοποιήσουμε το φόβο των ανθρώπων αλλά είναι για να πούμε ότι πάμε σε ένα δημοψήφισμα κάτω από συνθήκες, που το επαναλαμβάνω, είναι ντροπή για τη δημοκρατία.

Παρόλα αυτά, θα πρέπει να πούμε το «ΝΑΙ», όχι γιατί συμφωνούμε με την όποια πρόταση, αλλά γιατί θέλουμε να κρατήσουμε τη χώρα στην Ευρώπη. Και να μην έχουμε αυταπάτες. Ποιος μάς λέει που οδηγεί το «ΟΧΙ»;

Είναι ο καιρός τώρα που έχουμε φθάσει στο χείλος του γκρεμού, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να αναλάβει μια πραγματική πρωτοβουλία προς πάσα κατεύθυνση. Να καλέσει τους πολιτικούς αρχηγούς, είτε κατ’ ιδίαν, είτε όλους μαζί, και επιτέλους να μιλήσουν.

Είναι δυνατόν, να πηγαίνει η χώρα αυτή τη στιγμή στο «γκρεμό», και να μην μπορεί να μιλήσει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τον πρωθυπουργό; Και κάτι άλλο που αφορά στο δημοψήφισμα. Γιατί η κυβέρνηση το πήγε τελευταία στιγμή κάτω από αυτές τις συνθήκες, με αυτό το γελοίο ερώτημα, και δεν έβαλε το δικό της σχέδιο σε δημοψήφισμα; Να πει «εγώ θέλω να μείνουμε στο ευρώ, ορίστε το κείμενο που παρουσίασα». Γιατί; Γιατί στην ουσία δεν πίστευε και ούτε σε αυτό το κείμενο. Δεν πίστεψε ποτέ.

Εδώ το ζήτημα θέλει νηφαλιότητα, ψυχραιμία και επιτέλους εθνική ενότητα. Κανείς δεν πρέπει να πάει διχαστικά. Πρέπει να εξηγήσουμε στον κόσμο όμως τις συνέπειες των πράξεων μας. Και η κυβέρνηση έχει υποχρέωση αυτή πρώτα, γιατί είναι υπεύθυνη κυβέρνηση, να εξηγήσει στον κόσμο τι σημαίνει αυτό που του προτείνουν».

ΟΤΑ, ΔΗΜΟΙ, ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΜΙΝΗΣ, ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ, ΝΤΡΟΠΗ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!