καισαριανή-το-σχέδιο-της-νδ-να-βάψει-μ-1206921
ΔΗΜΟΙ | 11.07.2023 | 12:44

Καισαριανή: Το σχέδιο της ΝΔ να βάψει «μπλε» τον πιο αριστερό δήμο της χώρας

Ο δήμος της Καισαριανής δεν είναι ένας συνηθισμένος δήμος. Πέραν της φυσικής ομορφιάς και του πρασίνου που τον καθιστά «πνεύμονα» του αστικού ιστού, είναι η περιοχή στην οποία βρίσκεται το ιστορικό Σκοπευτήριο, εκεί που την 1η Μάϊου, οι Γερμανοί ναζί εκτέλεσαν 200 πατριώτες κομμουνιστές.

Πρόκειται για έναν δήμο με βαρύ ιδεολογικοπολιτικό φορτίο, όπου οι δυνάμεις της Αριστεράς έχουν πάντα την πρωτοκαθεδρία σε αυτόν. Άλλωστε, ένας από τους πιο ιστορικούς και εμβληματικούς δημάρχους της περιοχής της ήταν ο αείμνηστος, Παναγιώτης Μακρής, στέλεχος του ΚΚΕ με μεγάλη δράση και χρόνια στην εξορία.

Την τελευταία 20ετία, στην δημοτική ηγεσία εναλλάσσονται στελέχη προερχόμενα από το ΠαΣοΚ, το ΚΚΕ, τον ΣΥΡΙΖΑ και την αριστερά εν γένει. Είναι ένας δήμος που δεν θεωρείται προνομιακός για τη Νέα Δημοκρατία (ΝΔ). Τι θα κάνει η Πειραιώς στις δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου στην Καισαριανή;

Σύμφωνα με πληροφορίες του Aftodioikisi, η κεντροδεξιά αναμένεται να στηρίξει ως υποψήφιο δήμαρχο τον Ευγένιο Μαζαράκη.

Πρόκειται για μια «ακραιφνώς νεοδημοκρατική υποψηφιότητα» σε έναν «κατά κόκκινο δήμο», όπως υπογράμμιζαν ανώτεροι κομματικοί αξιωματούχοι.

Ο κ. Μαζαράκης είναι 33 ετών, έχει σπουδάσει στο Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ στη συνέχεια πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στη Θεωρητική Πληροφορική.

Το 2019 εξελέγη δημοτικός σύμβουλος με την παράταξη του ανεξάρτητου (αλλά αριστερών καταβολών) δημάρχου Χρήστου Βοσκόπουλου. Στη συνέχεια ο Μαζαράκης ανεξαρτητοποιήθηκε.

Στη ΝΔ γνωρίζουν ότι η υποψηφιότητα Μαζαράκη έχει αντικειμενικές δυσκολίες και όπως λένε «θα είναι ένας δύσκολος αγώνας». Ωστόσο, η απόφαση στήριξής του μοιάζει να είναι ειλημμένη. Σημειώνεται ότι ο ίδιος ο κ. Μαζαράκης γνωστοποίησε την πρόθεσή του να είναι υποψήφιος δήμαρχος πριν σχεδόν δύο μήνες. Οσονούπω, δε, αναμένεται να λάβει και το κομματικό «χρίσμα».

Πρωτιά για ΝΔ, πλειοψηφία για την Αριστερά

Στις εκλογές της 25ης Ιουνίου, η ΝΔ βγήκε πρώτη με ποσοστό 35,90% στο δήμο Καισαριανής.

Εντούτοις, αθροιστικά, το ποσοστό των αριστερών κομμάτων (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΠαΣοΚ, Πλεύση Ελευθερίας, ΜέΡΑ25 και ΑΝΤΑΡΣΥΑ) είναι 50,27%.

Παρότι στην πράξη και από τη φύση τους οι αυτοδιοικητικές εκλογές έχουν λιγότερο «ιδεολογικοπολιτική» ψήφο, η Καισαριανή παραμένει μια περιοχή με βαρύ αριστερό φορτίο.