Ηράκλειο: Προστασία – ανάδειξη μνημείων της πόλης στην περιοχή του λιμανιού

Στην προστασία και την ανάδειξη των μνημείων της πόλης που βρίσκονται μέσα στη χερσαία ζώνης του λιμανιού προχωρούν, εντατικοποιώντας την συνεργασία τους, ο Οργανισμός Λιμένος Ηρακλείου (ΟΛΗ) με την 13η Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και τον Δήμο Ηρακλείου.

Στο πλαίσιο αυτό μετά από πρωτοβουλία του ΟΛΗ πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τους εκπροσώπους των εμπλεκόμενων φορέων όπου συζητήθηκαν διάφορα ζητήματα για την ενίσχυση της προβολής και προστασίας των μνημείων και στη συνέχεια έγινε αυτοψία σε διάφορους χώρους, όπου απαιτούνται παρεμβάσεις, αλλά και συνεργασία για την ολοκλήρωση έργων που έχουν ήδη ξεκινήσει.

Ανάμεσα στα άλλα συμφωνήθηκε η σύνταξη προϋπολογισμού για το έργο της ολοκλήρωσης της ανασκαφής έναντι του Αγίου Πέτρου,, ώστε να διερευνηθεί η δυνατότητα χρηματοδότησης της από τον Οργανισμό Λιμένος σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Επίσης αποφασίσθηκε η αντικατάσταση του στηθαίου που διαχωρίζει τον χώρο της ανασκαφής από το πεζοδρόμιο και η σύνταξη μελέτης για την τοποθέτηση διάβασης-γέφυρας πάνω από την ανασκαφή, ώστε να κατασκευαστεί σε επόμενη φάση, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ.

Ακόμη, συμφωνήθηκε να υπάρξει νέα συνάντηση σε συνεννόηση με την ΔΕΗ για την μεταφορά του υποσταθμού της από τον χώρο του ενετικού τείχους, στην είσοδο του βόρειου λιμενοβραχίονα, σε άλλο σημείο εντός της χερσαίας ζώνης, ενώ στις άμεσες παρεμβάσεις που συμφωνήθηκαν εντάσσεται και η βελτίωση της περίφραξης στο νότιο τμήμα των ανατολικών νεωρίων.

Πηγή: ΑΜΠΕ

ΟΤΑ, ΔΗΜΟΙ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΛΙΜΑΝΙ, ΔΗΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ (ΚΡΗΤΗΣ), ΟΛΗ


Αφήστε μια απάντηση