Ιωάννινα: Απάντηση δημάρχου για την κοπή καλαμιών στη λίμνη - Aftodioikisi.gr
Πέμπτη
21
Οκτώβριος
Back

Ιωάννινα: Απάντηση δημάρχου για την κοπή καλαμιών στη λίμνη

Συνολική απάντηση στις επικρίσεις που διατυπώθηκαν τις τελευταίες ημέρες, από διάφορους εκπρόσωπους φορέων και πολιτικών κομμάτων, σχετικά με την κοπή καλαμιών στη λίμνη, έδωσε σήμερα ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Φίλιππας Φίλιος.

Ο κ. Φίλιος αναφέρθηκε εκτενώς στις παρεμβάσεις του Δήμου τα τελευταία είκοσι χρόνια που στόχευαν αποκλειστικά και μόνο στην προστασία της λίμνης και υπογράμμισε ότι η οικολογία δεν είναι αποκλειστικότητα κανενός. Ο Δήμος Ιωαννιτών, πριν από 16 χρόνια, είχε προμηθευτεί το μηχάνημα κοπής καλαμιών, το οποίο όμως μέχρι σήμερα δεν είχε λειτουργήσει πλήρως και κυρίως δεν είχε χρησιμοποιηθεί για τον λόγο που αγοράστηκε.

Με πρωτοβουλία του Δήμου κλήθηκε ο εξειδικευμένος επιστήμονας της προμηθεύτριας εταιρίας, από τη Φινλανδία, ο οποίος εκπαίδευσε επί μία βδομάδα τέσσερις χειριστές και έδειξε όλες τις δυνατότητες του συγκεκριμένου μηχανήματος. Τις ημέρες αυτές, λοιπόν, όπως υπογράμμισε ο δήμαρχος δεν έγιναν εργασίες πίσω από το ανάχωμα, αλλά εκπαιδεύτηκαν οι χειριστές του Δήμου ώστε να μπορέσει σταδιακά να αξιοποιηθεί πλήρως το μηχάνημα, το οποίο παραμένει το μοναδικό στη χώρα και ένα από τα πιο σύγχρονα στην Ευρώπη.

Με αφορμή το γεγονός αυτό, ο δήμαρχος τοποθετήθηκε για γενικότερα ζητήματα της λίμνης, επισημαίνοντας ότι η προστασία της είναι υπόθεση όλων, όμως εκεί που οι υπόλοιποι εξαντλούνται σε λόγια, ο Δήμος κάνει έργα. Άλλωστε είναι ο μοναδικός που με τις παρεμβάσεις που ανέπτυξε –καθαρισμούς, δίκτυα αποχέτευσης, απομάκρυνση επικίνδυνων αντικειμένων από την Παμβώτιδα, πάταξη λαθραλιείας, απομάκρυνση απορριμμάτων και μπαζών- αποδεικνύει το ενδιαφέρον του.

Από όλες τις μελέτες που έχουν γίνει, από τα επιστημονικά δεδομένα που υπάρχουν και από τα διαχειριστικά σχέδια, γίνεται σαφές ότι μέρος των καλαμιώνων θα πρέπει να καθαρίζεται. Ακόμη και η μελέτη της Ορνιθολογικής Εταιρείας για το Οικολογικό Πάρκο στην περιοχή Κατσικά προβλέπει κόψιμο καλαμιών σε έκταση από 25% μέχρι και 50% επί της συνολικής.

Για την δημιουργία πίστας θαλασσίου σκι, πίσω από το ανάχωμα, προβλέπεται η απομάκρυνση καλαμιών σε έκταση 64 στρεμμάτων από το σύνολο των τριών χιλιάδων.

Η Περιβαλλοντική έκθεση που προβλέπεται έχει ολοκληρωθεί από τις υπηρεσίες του Δήμου και θα υποβληθεί σε όλους τους αρμόδιους, τόνισε ο Δήμαρχος και υπογράμμισε ότι όλα τα στοιχεία είχαν γίνει γνωστά στον Φορέα Διαχείρισης της Λίμνης.

«Άποψή μου είναι ότι καλάμια θα πρέπει να απομακρύνονται συνεχώς. Αν αυτό δεν γίνει σε κάποια χρόνια δεν θα έχουμε λίμνη. Δεν έχει γίνει καμία παράνομη πράξη. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η οικολογία δεν είναι αποκλειστικότητα κανενός, ούτε οι κραυγές μπορούν να συμβάλλουν στη λύση προβλημάτων. Χρειαζόμαστε τη συνεργασία των επιστημόνων, όχι τις τακτικές του εκφοβισμού», υπογράμμισε ο κ. Φίλιος.

Δήλωση για το ίδιο θέμα έκανε και ο δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης Βασίλης Χήτος. «Προσπαθούμε να αναδείξουμε την πόλη των Ιωαννίνων και τα πλεονεκτήματά της. Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα είναι η λίμνη. Το Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα θαλασσίου σκι δημιουργεί μια μεγάλη δυναμική για την πόλη. Αποδεικνύει ότι η πόλη είναι φιλική προς τον αθλητισμό και δημιουργεί τις συνθήκες για την φιλοξενία κι άλλων αγώνων. Πρέπει να καταλάβουν ότι αυτό που θέλουμε να δημιουργήσουμε είναι έναν αθλητικό πυρήνα. Τίποτα παραπάνω».

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!