«Υδάτινες Γέφυρες»: Ένα πρόγραμμα του Δικτύου Μεσόγειος SOS και της ΕΔΕΥΑ για την εξοικονόμηση νερού - Aftodioikisi.gr
Παρασκευή
1
Ιούλιος
Back

«Υδάτινες Γέφυρες»: Ένα πρόγραμμα του Δικτύου Μεσόγειος SOS και της ΕΔΕΥΑ για την εξοικονόμηση νερού

Η Ελλάδα, όπως και οι περισσότερες μεσογειακές περιοχές, βρίσκεται σε επαπειλούμενη υδατική κρίση, τόσο ποιοτική, όσο και ποσοτική. Επίσης, στον ελλαδικό χώρο σημειώνεται αναλογικά μεγαλύτερη κατανάλωση νερού σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Με τις παραπάνω διαπιστώσεις, το Δίκτυο Μεσόγειος SOS και η Ένωση Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης-Αποχέτευσης (ΕΔΕΥΑ) ξεκινούν έρευνα και συστηματική ενημέρωση των πολιτών και των αρμόδιων φορέων για τις πολιτικές διαχείρισης των υδατικών πόρων σε αστικές και ημιαστικές περιοχές με το πρόγραμμα «Υδάτινες Γέφυρες».

Κάθε περιοχή έχει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της, για τον λόγο αυτό επιλέχθηκαν 10 δήμοι σε όλη την Ελλάδα, (Αγρινίου, Αλεξανδρούπολης, Ιωαννίνων, Καλαμάτας, Κοζάνης, Λαμίας, Λάρισας, Ρεθύμνου, Σερρών και Σύρου), όπου οι κάτοικοι καλούνται να καταγράψουν από τις εστίες υπερκατανάλωσης νερού της περιοχής τους μέχρι τις καθημερινές του συνήθειες σε σχέση με τη χρήση του νερού.

Για παράδειγμα, άλλα ζητήματα έχει η Λάρισα με τις αγροτικές καλλιέργειες στον κάμπο, άλλα η Κοζάνη με τα εργοστάσια της ΔΕΗ, άλλα το Ρέθυμνο και η Σύρος με την τουριστική βιομηχανία.

Συγχρόνως το πρόγραμμα εστιάζει στη δικτύωση φορέων και πολιτών και περιλαμβάνει δράσεις περιβαλλοντικής εκπαίδευσης σε σχολεία, πανεπιστήμια και εκπαιδευτικούς, εργαστήρια ανάπτυξης συμμετοχικών διαδικασιών με φορείς και πολίτες, διαδραστικές εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης, καθώς και επιμορφωτικά σεμινάρια του στελεχιακού προσωπικού των επιχειρήσεων ύδρευσης-αποχέτευσης σε θέματα επικοινωνίας, εκπαίδευσης και διαβούλευσης με τους πολίτες.

Το πρόγραμμα θα διαρκέσει μέχρι τον Ιανουάριο του 2016 και από τα δεδομένα που θα συγκεντρωθούν, θα προκύψει ξεχωριστό δελτίο τύπου προσαρμοσμένο σε κάθε περιοχή.

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!