φωτιστικό-κατέρρευσε-σε-αίθουσα-δημο-1497365
ΔΗΜΟΙ | 01.10.2025 | 19:52

Φωτιστικό κατέρρευσε σε αίθουσα Δημοτικού Σχολείου -«Βολές» κατά δημοτικής αρχής

Ακούστε το άρθρο
Προσθήκη του aftodioikisi.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Ακόμη ένα επικίνδυνο περιστατικό σε σχολείο σημειώθηκε την Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου, αυτή τη φορά στο 16ο Δημοτικό Σχολείο Γλυφάδας, όταν ένα φωτιστικό αποκολλήθηκε από το ταβάνι της αίθουσας της ΣΤ΄ τάξης και έπεσε στο πάτωμα.

Από καθαρή τύχη δεν έγινε τραγωδία, καθώς ευτυχώς οι μαθητές δεν βρίσκονταν στην αίθουσα εκείνη τη στιγμή.

Το περιστατικό αυτό, όπως και πολλά άλλα ανάλογα σε σχολεία όλης της χώρας, αναδεικνύουν με τον πιο δραματικό τρόπο τη χρόνια εγκατάλειψη και τις ελλείψεις συντήρησης των σχολικών κτιρίων, προκαλώντας την οργή γονέων και εκπαιδευτικών.

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου, σε καταγγελία του υπογραμμίζει πως τόσο ο ίδιος όσο και η Διεύθυνση του σχολείου είχαν επανειλημμένα κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για τις φθορές στο κτίριο: «Εδώ και αρκετά χρόνια ο Σύλλογος Γονέων και η Διεύθυνση του σχολείου έχουν προειδοποιήσει κατ’ επανάληψη για τα προβλήματα και τις φθορές στο κτίριο. Η Δημοτική Αρχή όμως, παρά τις συνεχείς αναφορές και αιτήματα, επέλεξε να αδιαφορήσει. Σήμερα η αδιαφορία αυτή εκδηλώθηκε με τρόπο που θα μπορούσε να κοστίσει ζωές», αναφέρει.

Οι γονείς περιγράφουν μια ζοφερή εικόνα του σχολικού κτιρίου, με «τουαλέτες με πόρτες που ”μαγκώνουν” τα παιδιά στο εσωτερικό τους, τοίχους γεμάτους υγρασία που καλύπτονται με ωραία βαψίματα, στέγη που αφήνει κεραμίδια να πέφτουν επικίνδυνα» και βρύσες σε κακή κατάσταση.

Απαιτούν άμεσο έλεγχο όλων των αιθουσών από μηχανικούς, ολοκληρωτική αποκατάσταση των φθορών και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα εργασιών, τονίζοντας: «Με τη ζωή των παιδιών μας δεν θα παίζει κανείς!».

Από την πλευρά της, η «Λαϊκή Συσπείρωση» Γλυφάδας, σε ανακοίνωσή της, χαρακτηρίζει το περιστατικό ως αποτέλεσμα της «χρόνιας υποσυντήρησης και υποχρηματοδότησης».

Οι δημοτικοί σύμβουλοι Αλέξης Στεφανίδης και Αργυρώ Θεοφιλόπουλου επισκέφθηκαν το σχολείο, όπου ενημερώθηκαν από τη διευθύντρια για τα προβλήματα που παραμένουν άλυτα, παρά τις εισηγήσεις του συνδυασμού στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» επισημαίνει ακόμη ότι «από τη μία, εκατομμύρια ξοδεύονται για αναπλάσεις, παραλιακά μέτωπα, Εσπλανάδες και ”Αθηναϊκές Ριβιέρες”. Από την άλλη, η ασφάλεια των παιδιών μας θεωρείται ‘κόστος’». Απαιτεί άμεσους ελέγχους όλων των σχολικών κτιρίων, ολοκληρωμένη ανακαίνιση, αντισεισμική θωράκιση, κατάρτιση μητρώου κτιρίων και μόνιμο προσωπικό συντήρησης, τονίζοντας ότι «δεν θα δεχτούμε άλλο να χαρακτηρίζεται η ασφάλεια των παιδιών ”κόστος”, ενώ η εξυπηρέτηση των μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων βαφτίζεται ”ανάπτυξη”».

Παναγιώτης Θεοδωρόπουλος

Ο Παναγιώτης Θεοδωρόπουλος είναι δημοσιογράφος με εξειδίκευση στο πολιτικό ρεπορτάζ και στην κάλυψη θεμάτων της τοπικής αυτοδιοίκησης σε ψηφιακά και ραδιοφωνικά μέσα. Ξεκίνησε σε ηλικία 22 χρονών ως μαθητευόμενος στην εφημερίδα «Ριζοσπάστης», όπου έμεινε για 18 χρόνια καλύπτοντας το κοινωνικό, πολιτικό και κυβερνητικό ρεπορτάζ. Εχει συνεργαστεί με το περιοδικό «Unfollow» κάνοντας ερευνητική δημοσιογραφία. Από το 2019 δουλεύει στο ραδιοφωνικό σταθμό Αθήνα 9.84. Εργάζεται στο aftodioikisi.gr από το 2016, ενώ τα τελευταία χρόνια κατέχει τη θέση του Διευθυντή Σύνταξης της ιστοσελίδας. https://www.facebook.com/theodoropan