Φωτίου κατά Σπανάκη: Καλύπτει τον Δήμαρχο Αίγινας για πλημμελή έλεγχο των παραλιών
Προκλητικώς, με μικροπολιτικά τερτίπια και αναληθείς δηλώσεις καταγγέλει η βουλεύτρια της Νέας Αριστεράς, Θεανώ Φωτίου ότι επιχειρεί να καλύψει ο Υφυπουργός Εσωτερικών Βασίλης Σπανάκης τον Δήμο Αίγινας. Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου στη Βουλή και στο πλαίσιο των επίκαιρων ερωτήσεων η Θεανώ Φωτίου έθεσε εμφατικά το θέμα των παραλείψεων του Δήμου στη διενέργεια ελέγχων στην παραλία “Κλήμα-Κλειδί”, μιας εκ των πλέον δημοφιλέστερων του νησιού. “Πάνω από 200 ομπρέλες και 400 ξαπλώστρες και μάλιστα από τις 20/5, 15 ημέρες πριν τη σύμβαση, καταλαμβάνοντας όλο τον αιγιαλό και αποκλείοντας τη χρήση από δημότες και παραθεριστές. Δεν πραγματοποιήθηκαν σχετικοί έλεγχοι, παρά τις υπάρχουσες καταγγελίες, και φέτος και σε προηγούμενες χρονιές για τον ίδιο επιχειρηματία. Και γι’ αυτό κλήθηκε, με την επίκαιρη ερώτηση, ο Υπουργός Εσωτερικών να παρέμβει για να εκπληρώσει ο Δήμος Αίγινας τις νόμιμες υποχρεώσεις του” ανέφερε στην τοποθέτησή της. “Ο δήμος είναι υπεύθυνος σύμφωνα με το ν. 5042/24, αλλά και με την παλαιότερη νομοθεσία που ισχύει από το 2001 -όπως αναφέρει σαφώς η φετινή Έκθεση (2025) του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τις παραλίες” τόνισε η κ. Φωτίου.
Στον αντίποδα, ο Υφυπουργός τόνισε την αναρμοδιότητα των δήμων να διενεργήσουν αυτόνομα ελέγχους. Προσπαθώντας να ακυρώσει την παρέμβαση της υπογράμμισε την αναρμοδιότητά της για ζητήματα εκτός της εκλογικής της περιφέρειας. Την ίδια ώρα ο κ. Σπανάκης υποστήριξε το ιδιωτικό καθεστώς της παραλίας, το οποίο σύμφωνα με την επιχειρηματολογία της κας. Φωτίου δεν ισχύει ήδη από το 1952 και υποστήριξε τη γνώση του για την αντιμετώπιση των καταγγελιών από τον Δήμαρχο. Υπενθυμίζεται ότι δεν είναι η πρώτη φορά που έχει απασχολήσει η συγκεκριμένη παραλία την Νέα Αριστερά και τη συζήτηση στη Βουλή, τον Μάιο του 2025 τονίζοντας αυθαίρετες παρεμβάσεις στον αιγιαλό. Ενώ ότι πρωτοεμφανίστηκε το ζήτημα των αιγιαλών και των αυθαιρεσιών των επιχειρηματιών, η Παραλία Κλήμα ήταν η πρώτη που τέθηκε στο επίκεντρο των καταγγελιών. Τότε ο επιχειρηματίας είχε τοποθετήσει 140 ξαπλώστρες έναντι των 24 που προβλέπονταν από τη σχετική άδειά που κατείχε.
Αναλυτικά το σχετικό δελτίο τύπου της Νέας Αριστεράς επί του συμβάντος στη Βουλή:
Προκλητικά, με μικροπολιτικά τερτίπια και αναληθείς δηλώσεις επιχείρησε ο Υφυπουργός Εσωτερικών κ. Σπανάκης να καλύψει το γεγονός ότι δεν έχουν γίνει έλεγχοι από το Δήμο Αίγινας σε επιχειρηματία που έχει καταλάβει ολόκληρο τον αιγιαλό στη θέση «Κλήμα-Κλειδί» της Αίγινας για να διαπιστωθούν οι παρανομίες του και να υποχρεωθεί σε συμμόρφωση με το νόμο
Κατά τη συζήτηση, στη Βουλή, με τον Υφυπουργό Εσωτερικών κ. Σπανάκη, της επίκαιρης ερώτησης της Θεανώς Φωτίου για να αναλάβει τις ευθύνες του ο Δήμος της Αίγινας ελέγχοντας τις παρανομίες επιχειρηματία στη θέση «Κλήμα-Κλειδί» του νησιού, ο Υφυπουργός προσπάθησε να καλύψει με κάθε τρόπο τον Δήμο στη μη τήρηση των νόμιμων υποχρεώσεών του.
Συγκεκριμένα, η βουλεύτρια της Νέας Αριστεράς εξέθεσε ότι ο Δήμος Αίγινας είναι υπεύθυνος σύμφωνα με το ν. 5042/24, αλλά και με την παλαιότερη νομοθεσία που ισχύει από το 2001 -όπως αναφέρει σαφώς η φετινή Έκθεση (2025) του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τις παραλίες- την οποί ο Υφυπουργός φάνηκε να αγνοεί επιδεικτικά να διενεργεί ελέγχους. Οι έλεγχοι μπορεί να είναι αυτόνομοι, αυτεπάγγελτοι ή μετά από καταγγελίες πολιτών, για να διαπιστώνει παρανομίες και να επιβάλει κυρώσεις προκειμένου για αιγιαλών και παραλιών σε ιδιώτες για τοποθέτηση ομπρελών και ξαπλωστρών.
Όμως ο Δήμος Αίγινας δεν κάνει τίποτε για να ελέγξει τον επιχειρηματία που νοίκιασε, στις 6/6/2025 με σύμβαση με την Κτηματική Υπηρεσία Πειραιώς, Νήσων και Δυτικής Αττικής του Υπ. Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών έκταση 497,17 τ.μ. στον αιγιαλό στη θέση «Κλήμα-Κλειδί της Αίγινας» με ετήσιο μίσθωμα 14.915,10 € από τα οποία το 60%, 8.949,60 €, αποδίδονται στον Δήμο Αίγινας. Σύμφωνα με το νόμο ο επιχειρηματίας δικαιούται να βάλει ομπρέλες και ξαπλώστρες μόνον στο 60% της έκτασης, δηλαδή σε 298,30 τ.μ. Όμως τοποθέτησε πάνω από 200 ομπρέλες και 400 ξαπλώστρες και μάλιστα από τις 20/5, 15 ημέρες πριν τη σύμβαση, καταλαμβάνοντας όλο τον αιγιαλό και αποκλείοντας τη χρήση από δημότες και παραθεριστές. Δεν πραγματοποιήθηκαν σχετικοί έλεγχοι, παρά τις υπάρχουσες καταγγελίες, και φέτος και σε προηγούμενες χρονιές για τον ίδιο επιχειρηματία. Και γι αυτό κλήθηκε, με την επίκαιρη ερώτηση, ο Υπουργός Εσωτερικών να παρέμβει για να εκπληρώσει ο Δήμος Αίγινας τις νόμιμες υποχρεώσεις του.
Ο κ. Σπανάκης προσπάθησε αρχικά εμφανίσει τους Δήμους ως αναρμόδιους να κάνουν αυτόνομα ελέγχους. Μάλιστα, με άθλιο μικροπολιτικό τρόπο, έψεξε την βουλεύτρια ότι κάνει ερώτηση για περιοχή εκτός της εκλογικής της Περιφέρειας, την κατηγόρησε ότι με την ερώτηση αυτή στρέφεται κατά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης! Η βουλεύτρια θύμισε, βέβαια, πόσο στάθηκε πάντα αρωγός στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, π.χ. ιδρύοντας τα 245 Κέντρα Κοινότητας στους Δήμους.
Όταν του εμφάνισε η Θεανώ Φωτίου την Έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, την οποία ο κ. Σπανάκης έδειξε να αγνοεί πλήρως, και η οποία δικαιώνει κάθε λέξη της ερώτησής της, ο Υφυπουργός άλλαξε γραμμή και άρχισε να υποστηρίζει τον Δήμαρχο, ισχυριζόμενος αναληθώς ότι έχει επιληφθεί καταγγελιών δημοτών για το θέμα. Δεν μπόρεσε βέβαια να εξηγήσει γιατί, αν ισχύει αυτό, η παραλία, φωτογραφίας της οποίας κατέθεσε η βουλεύτρια στα πρακτικά, συνεχίζει να έχει αυτή την εικόνα. Και υπεραμύνθηκε, άγνωστο γιατί, του δικαιώματος της Μονής Χρυσολεόντισσας στην παραλία ως ιδιωτικού της χώρου που ενοικιάζει στον επιχειρηματία, κάτι το οποίο δεν ισχύει από το 1952 που τα κτήματα της Μονής στη συγκεκριμένη παραλία έχουν περιέλθει στο Δημόσιο.
Η Νέα Αριστερά θα συνεχίσει να κάνει ερωτήσεις, και για πανελλαδικά και για τοπικά θέματα, υπερασπίζοντας το δημόσιο συμφέρον όπου κρίνεται αναγκαίο, είτε αυτό αρέσει στους κυβερνητικούς εκπροσώπους είτε όχι.
Προτεινόμενα άρθρα
25.05.2026 | 07:19






