φοιτητές-αντί-γιατρών-στις-τουριστικ-163482
ΔΗΜΟΙ | 08.06.2015 | 08:09

Φοιτητές αντί γιατρών στις τουριστικές περιοχές – Δράση που υλοποιήθηκε στο Πήλιο

Πενία τέχνας κατεργάζεται ή όταν η εθελοντική προσφορά στον κλάδο υγείας συναντά τις διακοπές; Η υποστελέχωση υγειονομικών δομών, η υποχρηματοδότηση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, ώστε να οδηγηθεί σε σταδιακή απαξίωση σε συνδυασμό με τη διάλυση του Συστήματος Πρωτοβάθμιας Υγείας, συνθέτουν ένα εκρηκτικό σκηνικό, ιδιαίτερα σε τουριστικές περιοχές, όπως οι Β. Σποράδες και το Πήλιο, με κατακόρυφη αύξηση – δεκαπλασιασμό του εξυπηρετούμενου πληθυσμού.

Η Επιστημονική Εταιρεία Φοιτητών Ιατρικής Ελλάδας (Ε.Ε.Φ.Ι.Ε.) για μια ακόμη χρονιά υλοποιεί την εθελοντική δράση «Ενίσχυση Κέντρων Υγείας» (ΕΚΥ), με φοιτητές να στελεχώνουν εθελοντικά τη θερινή περίοδο Κέντρα Υγείας, δράση η οποία υλοποιήθηκε και στο Πήλιο με σημαντικά αποτελέσματα.

«Είναι μια εξαιρετική πρωτοβουλία και την υλοποιήσαμε στο Πήλιο με τη συμμετοχή φοιτητών της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου μας», τονίζει ο καθηγητής πνευμονολογίας και πρώην Πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Κων. Γουργουλιάνης.

«Η ανταπόκριση των φοιτητών μας να δηλώσουν συμμετοχή στην εθελοντική δράση ήταν μεγάλη και σκεφτόμαστε, σε συνεργασία με το παράρτημα της Ε.Ε.Φ.Ι.Ε Λάρισας να το επαναλάβουμε», επισημαίνει ο πρόεδρος της ΕΕΦΙΕ Θεσσαλονίκης Νίκος Στάικογλου και προσθέτει:

«Η ίδια εικόνα προκύπτει και από τη δράση που υλοποιεί φέτος το παράρτημα Θεσσαλονίκης της Εταιρείας Φοιτητών Ιατρικής Ελλάδας (ΕΕΦΙΕ). Από τις 13 Ιουλίου μέχρι τις 23 Αυγούστου, 70 φοιτητές της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, οι οποίοι έχουν ολοκληρώσει τουλάχιστον το 3ο έτος των σπουδών τους και έχουν αποκτήσει κλινική εμπειρία, θα εργαστούν εθελοντικά στο Κέντρο Υγείας του Πρίνου στη Θάσο και στον Νομό Χαλκιδικής στα Κέντρα Υγείας Νέων Μουδανιών, Νέα Καλλικράτειας, Κασσανδρείας και Αγίου Νικολάου. Για τους συμμετέχοντες προβλέπεται η διαμονή εντός των Κέντρων Υγείας, ενώ τα έξοδα κίνησής τους τα καλύπτουν οι ίδιοι.

Η δράση τελεί υπό την αιγίδα του ΑΠΘ και είναι πιστοποιημένη από την Υγειονομική Περιφέρεια. Ο αριθμός των φοιτητών, που εκδήλωσαν ενδιαφέρον συμμετοχής στη δράση, ήταν υπερδιπλάσιος των 70 ατόμων, που τελικά επιλέχθηκαν, όμως ο περιορισμός σχετίζεται με τις δυνατότητες των Κέντρων Υγείας να εξασφαλίσουν τη διαμονή. Βάσει προγράμματος, στις έξι εβδομάδες που διαρκεί το πρόγραμμα, ανά δυάδες ή τριάδες, οι φοιτητές θα πηγαίνουν σε κάποιο από τα υποστηριζόμενα Κέντρα Υγείας για μία εβδομάδα.

Πέρυσι, που συμμετείχα στην αντίστοιχη δράση, απέκτησα κλινικές δεξιότητες, έμαθα πάρα πολλά πράγματα».

Ο Νίκος Στάικογλου εξηγεί ότι «αχινοί, αλλεργίες, ράμματα, θλαστικά τραύματα, λιποθυμικά επεισόδια, είναι συχνά περιστατικά, που για να αντιμετωπιστούν απαιτούν κλινικές δεξιότητες, τις οποίες ένας φοιτητής δεν έχει πάντα την ευκαιρία να αποκτήσει κατά την πρακτική άσκησή του στην Κλινική».

«Είναι, όμως, απαραίτητες δεξιότητες, είναι πράγματα της καθημερινότητας του γιατρού, που δεν διδάσκονται σε θεωρητικό επίπεδο. Επιπρόσθετα, στα Κέντρα Υγείας βλέπουμε μία ποικιλία περιστατικών, από όλες τις ειδικότητες, χωρίς αυτά να κατανέμονται, όπως στις Κλινικές. Παράλληλα, παρέχουμε μία ουσιαστική υποστήριξη στους γιατρούς των Κέντρων Υγείας, ενώ πολύ χρήσιμη στην αντιμετώπιση περιστατικών αλλοδαπών τουριστών έχει αποδειχθεί και η καλή γνώση της αγγλικής γλώσσας από τους φοιτητές της Σχολής μας», προσθέτει.

Ο καθηγητής Κ. Γουργουλιάνης επισημαίνει ότι «είναι μία πολύ καλή εμπειρία για τους φοιτητές Ιατρικής, μία ευκαιρία να αντιμετωπίσουν περιστατικά, που μπορεί να μην δουν στην κλινική, να εξοικειωθούν με βασικές κλινικές δεξιότητες, αλλά και να αναλάβουν έναν ουσιαστικό ρόλο προσφοράς στα Κέντρα Υγείας. Παράλληλα, για τις τοπικές κοινωνίες, τους τοπικούς φορείς, όπως αποδείχτηκε πέρσι στο Ανατολικό Πήλιο, είναι μια σημαντική ευκαιρία εμπλοκής στην πρωτοβάθμια υγεία μέσα από μια εθελοντική δομή. Θέλω να πιστεύω πως θα επαναλάβουμε τη δράση, προσφέροντας δημιουργικό αντίβαρο στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει το Δημόσιο Σύστημα Υγείας».

Αξίζει να σημειωθεί πως πριν από ένα τρίμηνο περίπου η Ε.Ε.Φ.Ι.Ε. (Επιστημονική Εταιρεία Φοιτητών Ιατρικής Ελλάδας) Λάρισας σε συνεργασία με 9 κλινικές του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία στο αμφιθέατρο «Ιπποκράτης» της ιατρικής σχολής Λάρισας την εκδήλωση «Medical Emergency Cases: Επείγουσες καταστάσεις στο αγροτικό ιατρείο».

Πηγή: taxydromos.gr