Εποπτεία ζητούν οι δήμοι της ανατολικής Αττικής λόγω ΕΥΔΑΠ

Την ένταξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους προς την ΕΥΔΑΠ στην Ελεγκτική Επιτροπή του άρθρου 262 του «Καλλικράτη» ζητούν με επιστολή τους, από τους υπουργούς Εσωτερικών Ευριπίδη Στυλιανίδη, Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη και αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, οκτώ δήμαρχοι της ανατολικής Αττικής, προκειμένου να αποπληρώσουν τα χρέη των δήμων τους, τα οποία χαρακτηρίζουν δυσβάστακτα.

Πρόκειται για τους δημάρχους: Λαυρεωτικής Κώστα Λεβαντή, Μαραθώνος Ιορδάνη Λουΐζο, Μαρκόπουλου Μεσογαίας Σωτήρη Μεθενίτη, Παιανίας Δημήτρη Δάβαρη, Παλλήνης Θανάση Ζούτσο, Ραφήνας – Πικερμίου Γιώργο Χριστόπουλου, Σαρωνικού Πέτρο Φιλίππου και Σπάτων – Αρτέμιδος Χρήστο Μάρκου, οι οποίοι υπογραμμίζουν στην επιστολή τους: «Πραγματικά, για όσους δήμους έχουμε οφειλές προς την ΕΥΔΑΠ, η ρύθμιση τους, θα είναι μία πολύ θετική εξέλιξη για την εξυγίανση των οικονομικών μας».

«Πληροφορηθήκαμε ότι από την Ελεγκτική Επιτροπή του άρθρου 262 του Καλλικράτη έχουν ήδη ελεγχθεί 42 Δήμοι και έχουν προχωρήσει στη ρύθμιση οφειλών τους», αναφέρουν στην επιστολή τους οι δήμαρχοι της ανατολικής Αττικής, σημειώνοντας: «Είναι γνωστό ότι για πάρα πολλούς δήμους της Αττικής και ιδιαίτερα για τους περιφερειακούς δήμους της ανατολικής και της δυτικής Αττικής, τα χρέη που έχουν συσσωρευτεί προς την ΕΥΔΑΠ τα τελευταία χρόνια είναι πάρα πολλά».

Γιατί αδυνατούν να εισπράξουν και να αποδώσουν τις οφειλές

Όπως λένε οι δήμαρχοι, αδυνατούν να εισπράξουν και να αποδώσουν τις οφειλές στην ΕΥΔΑΠ (σ.σ.: οι δήμοι της Αττικής με τις προσαυξήσεις χρωστούν περίπου 388 εκατ. ευρώ) για τρεις κυρίως λόγους:

  • Γιατί είναι πολύ μεγάλες οι προσαυξήσεις, τις οποίες έχει επιβάλει η ΕΥΔΑΠ στις ληξιπρόθεσμες οφειλές.
  • Διότι υπάρχει μεγάλη δυσκολία στις εισπράξεις λόγω της οικονομικής δυσχέρειας των πολιτών.
  • Λόγω των τεραστίων περικοπών που έχουν υποστεί οι δήμοι στα έσοδά τους από το κεντρικό κράτος.

Ποια είναι η Ελεγκτική Επιτροπή του άρθρου 262 του «Καλλικράτη»

Ελεγκτική Επιτροπή αποτελείται από ένα σύμβουλο του Ελεγκτικού Συνεδρίου ως πρόεδρο, ο οποίος ορίζεται σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Δικαστικών Λειτουργών, το γενικό Διευθυντή Τοπικής Αυτοδιοίκησης του υπουργείου Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και έναν εκπρόσωπο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, προκειμένου για δήμους, ή της Ένωσης Περιφερειών, προκειμένου για περιφέρειες. Στο γνωστό Παρατηρητήριο ΟΤΑ του Μεσοπρόθεσμου μετέχει και εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών, ενώ μπορεί να συνεδριάσει και να πάρει αποφάσεις χωρίς τον εκπρόσωπο των αιρετών.

Ωστόσο, οι υποχρεώσεις είναι οι ίδιες. Σύμφωνα με την παράγραφο 5 του άρθρου:

«Η ένταξη μίας δημοτικής ενότητας, δήμου ή περιφέρειας στο ειδικό πρόγραμμα εξυγίανσης έχει ως στόχο την ικανοποίηση των κριτηρίων της παρ. 3 εδαφ. β΄ i) και ii) του παρόντος, σε μόνιμη και διαρκή βάση και συμπεριλαμβάνει:
»α) την πρόσβαση στις περιπτώσεις δήμων και περιφερειών στο Λογαριασμό Εξυγίανσης και Αλληλεγγύης της Αυτοδιοίκησης του άρθρου 263,

»β) την παρακολούθηση και τεχνική υποστήριξη της εξέλιξης του δημοτικού ή περιφερειακού επιχειρησιακού προγράμματος εξυγίανσης, από την ελεγκτική επιτροπή,

»γ) τον περιορισμό των προσλήψεων,

»δ) τη διάθεση μέρους ή του συνόλου των εσόδων, συμπεριλαμβανομένων των εσόδων από ΣΑΤΑ, του δήμου, της περιφέρειας ή εκείνων που αντιστοιχούν στη δημοτική ενότητα για έργα, δράσεις και υπηρεσίες του, προς επίτευξη των στόχων των εν λόγω προγραμμάτων,

»ε) το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του προγράμματος, το οποίο θα καθορίζεται ανάλογα με τη βαρύτητα και τη φύση του προβλήματος, αλλά δεν θα μπορεί να ξεπερνά μία δημοτική περίοδο και

»στ) τη διαβίβαση ετήσιων αναφορών προόδου του δήμου ή της περιφέρειας στην ελεγκτική επιτροπή».

Ετήσιες αναφορές της Ελεγκτικής Επιτροπής κατατίθενται στο υπουργείο Εσωτερικών και στο δημοτικό ή περιφερειακό συμβούλιο αντίστοιχα και αναρτώνται στο Διαδίκτυο, ενώ σύμφωνα με την παράγραφο 6 «το ειδικό πρόγραμμα εξυγίανσης διαχειρίζεται η Ελεγκτική Επιτροπή».

Διαβάστε επίσης:
ΕΥΔΑΠ: Για παράβαση καθήκοντος οι δήμαρχοι που «φεσώνουν»
Παρέμβαση εισαγγελέα για τα €388 εκατ. οφειλών των δήμων σε ΕΥΔΑΠ
Φέσι 69,2 εκατ. ευρώ από τους δήμους της Θεσ/νίκης – Πρωταθλήτρια η Καλαμαριά
Στυλιανίδης σε δήμους: €140 εκατ. από ΚΑΠ, ΣΑΤΑ – Τηρήστε όμως δεσμεύσεις
Σταϊκούρας προς δημάρχους: Τηρήσαμε τις δεσμεύσεις μας, τηρήστε τις δικές σας
Εποπτεία ΟΤΑ: Αποφάσεις χωρίς τους «ξενοδόχους»
€284 εκατ. το πλεόνασμα των ΟΤΑ

ΟΤΑ, ΔΗΜΟΙ, ΡΥΘΜΙΣΗ, ΕΥΔΑΠ, ΧΡΕΗ, ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ, ΕΠΟΠΤΕΙΑ, ΔΗΜΟΙ ΑΤΤΙΚΗΣ, ΕΛΕΓΚΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!