Ελεγκτικό: Έτσι «πετούν» τα έσοδα τους οι δήμοι - Aftodioikisi.gr
Παρασκευή
1
Ιούλιος
Back

Ελεγκτικό: Έτσι «πετούν» τα έσοδα τους οι δήμοι

«Φύλο και φτερό» κάνουν τα κλιμάκια του Ελεγκτικού Συνεδρίου τη διαχείριση των οικονομικών των ΟΤΑ, και σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία φαίνεται πως υπάρχουν… παρατυπίες. Πέραν έργων ΕΣΠΑ που «λιμνάζουν», και για τα οποία παραπονιούνται έντονα οι αιρετοί, υπάρχει και κάτι άλλο που «λιμνάζει»: η αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας καθώς και η μη είσπραξη εσόδων από δημοτικά τέλη.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», από τους ελέγχους που κάνει το Ελεγκτικό, έχει διαπιστωθεί ότι πολλοί δήμοι δεν εισπράττουν τέλη από δημοτική περιουσία, όπως αξιοποίηση ή ενοικίαση δημοτικών χώρων σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (τραπεζοκαθίσματα), από την αξοποίηση των δημοτικών παραλιών, από επιχειρήσεις σε λατομεία, το ειδικό τέλος στα νεκροταφεία κτλ. Είναι χαρακτηριστικό πως κάποιο δεν εισπράττουν ούτε το ΤΑΠ (υπενθυμίζεται πως είναι ένας από τους φόρους που θα αυξηθεί υποχρεωτικά, στην περίπτωση που ο δήμος μπει στο Παρατηρητήριο ΟΤΑ). Επιπλέον, εντοπίστηκαν περιπτώσεις δήμων που δεν αξιοποιούν σημαντικά ακίνητα που διαθέτουν, τα οποία αφήνουν να ρημάζουν και πολλά να βρίσκονται σε προχωρημένο σημείο εγκατάλειψης.

Δικογραφίες για αιρετούς – καταχραστές του δημόσιου χρήματος

Στο μεταξύ, η τακτική δικαιοσύνη, ακολουθώντας την ειδική διαδικασία του Ν. 4022/2011 (εφαρμόστηκε στην περίπτωση Τσοχατζόπουλου, όπου έγιναν ταχύτατες διαδικασίες έρευνας από ειδικούς ανακριτές), έχει σχηματίσει δικογραφίες για αιρετούς άρχοντες του Λεκανοπεδίου, με κατηγορίες κακουργηματικής φύσεως με βάση τον νόμο περί καταχραστών του Δημοσίου. Οι πληροφορίες λένε για δέκα τέτοιες δικογραφίες. Πρόσφατα, δε, ο πρώην αντιπρόεδρος των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ Θόδωρος Πάγκαλος είπε, χωρίς να τους κατονομάσει, ότι ξέρει δημάρχους στην Εκλογική του Περιφέρεια που κλέβουν.

Ειδικός ανακριτής κατά της διαφθοράς στους ΟΤΑ

Υπενθυμίζεται πως για την έρευνα κατά της διαφθοράς στους ΟΤΑ, στην Αττική, έχει οριστεί ο Δημήτρης Λευκός ως ειδικός ανακριτής διαφθοράς· σύμφωνα με τις πληροφορίες χειρίζεται υποθέσεις για διασπάθιση δημοσίου χρήματος εκατομμυρίων ευρώ για παράνομες προσλήψεις, δημοτικές επιχειρήσεις που δεν έχουν παράγει κανένα έργο και έχουν χρηματοδοτηθεί με πολλά εκατ. ευρώ, αναθέσεις με παράνομο τρόπο έργων που εκτελούν Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης και σύντομα αναμένεται να κληθούν οι ύπολογοι δημοτικοί άρχοντες σε απολογίες.

Με πληροφορίες από «Καθημερινή»

Διαβάστε επίσης:
Ελεγκτικό: Τζιπ, πούρα και «χρυσές» κηδείες στους ΟΤΑ
Δήμαρχοι και στελέχη του Δημοσίου με «μαύρα» πόθεν έσχες
«Διαφάνεια»: Τέλος σε διαφθορά, διαπλοκή και απατεωνία στο Δημόσιο
Πού κρύβεται η… διαφθορά, οέο;

ΟΤΑ: Ομερτά από αιρετούς, συναδέλφους σε επίορκους υπαλλήλους
Ρακιντζής: Πρωτιά σε διαφθορά, ατιμωρησία για ΟΤΑ, πολεοδομίες, νοσοκομεία
Ρακιντζής: Καταπολέμηση της διαφθοράς μόνο με λειτουργία Δικαιοσύνης
Στο «στόχαστρο» ΣΔΟΕ αδικαιολόγητες δαπάνες ΟΤΑ
Στασινόπουλος: Το ΣΔΟΕ θα συνεχίσει τους ελέγχους στους αιρετούς
«Black list» 105 αιρετών από το ΣΔΟΕ
ΚΕΔΕ σε ΣΔΟΕ: Άμεση διαλεύκανση των υποθέσεών μας
ΚΕΔΕ: Οι διαρροές εξυπηρετούν λογικές διαπόμπευσης

ΓΚΑΛΟΠ: «ΖΩΝΕΣ» ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ & ΑΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΟΙ ΔΗΜΟΙ
ΓΚΑΛΟΠ-ΟΤΑ: ΦΤΑΙΝΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, ΑΙΡΕΤΟΙ ΓΙΑ ΤΑ «ΚΑΚΑ»

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!