εκλογές-κεδε-30-πασοκοι-δήμαρχοι-ψήφισα-1318337
ΔΗΜΟΙ | 04.03.2024 | 07:11

Εκλογές ΚΕΔΕ: 30 ΠΑΣΟΚοι δήμαρχοι ψήφισαν ΝΔ -Όλο το παρασκήνιο

Ακούστε το άρθρο
Προσθήκη του aftodioikisi.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Το πρόσωπο του διευθυντή του γραφείου του, ή αλλιώς «σκιάς» του Χ. Δούκα, Γ. Πανδή το βράδυ του περασμένου Σαββάτου στο Κάραβελ στην Γενική Συνέλευση της ΚΕΔΕ ήταν ιδιαιτέρως σκυθρωπό. Άλλοι συνεργάτες του δημάρχου Αθηναίων εμφανίζονταν εκνευρισμένοι, ένας εκνευρισμός που διοχετεύτηκε κάποια στιγμή στο πρόσωπο του Προέδρου της Εφορευτικής Επιτροπής, και πρώην δημάρχου Καλλιθέας Δ. Κάρναβου.

Ενώ είχε ξεκινήσει η καταμέτρηση των 529 ψηφοδελτίων της Γενικής Συνέλευσης της ΚΕΔΕ, με βάση τα οποία θα κατανέμονταν οι έδρες στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο, ήταν φανερό ότι κάτι δεν πήγαινε καλά στην παράταξη «Αυτοδιοίκηση Τώρα» του δημάρχου Αθηναίων. Ίσως γι’ αυτό είχε αποχωρήσει πολύ νωρίτερα ο «εμπνευστής» και συντονιστής της καθόδου Δούκα στην ΚΕΔΕ (σ.σ. οι πληροφορίες λένε ότι έφτασε μέχρι το γραφείο το Ανδρουλάκη για να πάρει το «πράσινο» φως), ο άνθρωπος που, σύμφωνα με τους επαϊόντες περί τα «Δουκικά», λύνει και δένει στο δημαρχείο της Πλατείας Κοτζιά, Χρ. Πρωτόπαππας.

9 αντί για, τουλάχιστον, 11

Και όντως, οι εννέα (10 μαζί με την ex officio του κ. Δούκα)  στις 31 έδρες  που κατάφερε να εκλέξει η παράταξη ήταν πολύ κάτω από τις προσδοκίες των επιτελών, που περίμεναν διψήφιο νούμερο. Άλλωστε, η ενοποίηση τριών παρατάξεων («Αυτοδιοικητικό Κίνημα» -ΠΑΣΟΚ, «Προοδευτική Αυτοδιοικητική Συνεργασία» -ΣΥΡΙΖΑ και «Νέα Αυτοδιοίκηση»- Ανεξάρτητοι σε μία, είχε αυτό το νόημα: Οι 11 έδρες και το ποσοστό 33,1% του 2019 να μεγαλώσει, μειώνοντας τα αντίστοιχα νούμερα της ΝΔ (63,6% και 19 έδρες -20 μαζί με την ex officio του τότε δημάρχου Αθηναίων Κ. Μπακογιάννη). Αντιθέτως: Η παράταξη του ΠΑΣΟΚ -ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να εκλέξει μόλις εννέα μέλη στο νέο ΔΣ (10 μαζί με τον Χ. Δούκα), λαμβάνοντας ποσοστό 29,3%, ενώ η παράταξη της ΝΔ αύξησε τόσο το ποσοστό της (65,78%) και τις έδρες της (20 έναντι 19, που το 2019 είχαν γίνει επίσης 20, λόγω της αυτοδίκαιας εκλογής του τότε δημάρχου Αθηναίων.

«Κοντύνετε τον Δούκα!»

Υποψήφιοι της παράταξης Δούκα που γνωρίζουν τα εκλογικά, υποστηρίζουν ότι η ήττα ήρθε φυσιολογικά, γιατί, περί τους 30 από τους προερχόμενους από το ΠΑΣΟΚ δημάρχους, μετά από σχετικές κυβερνητικές υποσχέσεις για χρηματοδότηση και έργα, επέλεξαν να ψηφίσουν την παράταξη της ΝΔ. Άλλωστε, όπως λένε, το «σύνθημα» το είχε δώσει ο, προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ, νεοεκλεγείς δήμαρχος Ρόδου Α. Κολιάδης, ο οποίος κατέβηκε με την «γαλάζια» παράταξη, χωρίς, βεβαίως, να καταφέρει να εκλεγεί.

Επιπλέον, δεν είναι λίγοι όσοι υποστηρίζουν ότι δεν υπήρξε και τόσο θερμή στήριξη της Χαριλάου Τρικούπη στο εγχείρημα Δούκα, στη λογική «κοντύνετε τον δήμαρχο!»

Στους κερδισμένους του σαββατόβραδου, συγκαταλέγεται, οπωσδήποτε, το ΚΚΕ, καθώς, παρότι δεν είχε τον απαραίτητο αριθμό των εκλεκτόρων (σ.σ. 15 αντί για 17 -18), κατάφερε για πρώτη φορά να εκλέξει μέλος στο νέο ΔΣ (σ.σ. τον δήμαρχο Πατρέων Κ. Πελετίδη). Καθώς πίσω από το παραβάν ο εκλέκτορας είναι μόνος του, κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος αν οι πληροφορίες που κυκλοφορούσαν για χείρα βοηθείας από τη «Νέα Αριστερά», ευσταθούν. Εφόσον, όμως, επιβεβαιωθούν, για πολλούς, και αυτές εντάσσονται στην, εξ αριστερών αυτή τη φορά, λογική του «κοντύνετε το Δούκα»…

Aftodioikisi News

Η aftodioikisi.gr είναι η βασική Διαδικτυακή πύλη για τους ΟΤΑ, το Δημόσιο και την Εργασία στην Ελλάδα, λειτουργώντας από τον Απρίλιο του 2008 ως πηγή έγκυρης και συνεχούς ροής ενημέρωσης με ειδήσεις και θέματα από το χώρο της Αυτοδιοίκησης, της Δημόσιας Διοίκησης, της Εργασίας, της Ασφάλισης αλλά και γενικότερης επικαιρότητας από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο. Τον Μάιο του 2010, μόλις δύο χρόνια μετά την έναρξη της λειτουργίας της τιμήθηκε με το δημοσιογραφικό Βραβείο Μπότση. Παράλληλα, αποτελεί κόμβο αμφίδρομης επικοινωνίας μεταξύ πολιτικών, αιρετών της Αυτοδιοίκησης αλλά και επιχειρηματιών με τους πολίτες και τους εργαζόμενους στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ενώ λειτουργεί ως δίαυλος διαδραστικής ενημέρωσης και επικοινωνίας μεταξύ της Περιφέρειας και του Κέντρου. Καθημερινά δέχεται εκατοντάδες χιλιάδες επισκέψεις από εργαζόμενους στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, πολιτικούς, αιρετούς της Αυτοδιοίκησης, επιχειρηματίες και, κυρίως, πολίτες που ενδιαφέρονται για τοπικά, εργασιακά, ασφαλιστικά αλλά και για γενικότερα θέματα της επικαιρότητας.