Δημοτικό Συμβούλιο Πειραιά: Άρχισαν τα δύσκολα για τον Γιάννη Μώραλη – Πλημμύρες, Χατζηκυριάκειο, Μουσικό Σχολείο, Δημοτικό Ραδιόφωνο

Τέσσερα σοβαρά θέματα απασχόλησαν την προ-ημερησίας διάταξης συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο Πειραιά. Οι καταστροφές από τις πλημμύρες (ιδιαίτερα στην περιοχή της Παλαιάς Κοκκινιάς), οι ζημιές που σημειώθηκαν στο Μουσικό Σχολείο Πειραιά, η απόφαση του Υπουργείου Παιδείας για την προσωρινή συγχώνευση του 56ου δημοτικού σχολείου, που στεγάζεται μέσα στο Χατζηκυριάκειο, με το 32ο δημοτικό σχολείο λόγω εργασιών στο Ίδρυμα και οι απλήρωτοι εργαζόμενοι του Δημοτικού Ραδιοφώνου Πειραιά. Ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης αναφέρθηκε ξεχωριστά για κάθε ένα από τα παραπάνω θέματα ενώ στη συνέχεια, το λόγο πήραν εκπρόσωποι φορέων καθώς και οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης. Πριν μπει στα θέματα της ημερήσιας διάταξης, ο δήμαρχος Πειραιά αναφέρθηκε στο θέμα του λιμανιού και στη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των πολιτών προς το δήμο.

Για τις πλημμύρες και τις καταστροφές στην πόλη

Ο Δήμαρχος Πειραιά αναφορικά με τις πλημμύρες που έπληξαν την πόλη και τις ζημιές που υπέστη το Μουσικό Σχολείο Πειραιά, τόνισε: «Φαινόμενα όπως αυτά -και θα εστιάσω κυρίως στην Παλαιά Κοκκινιά- που παρουσιάστηκαν και τα προβλήματα που προέκυψαν δεν δύναται να αντιμετωπιστούν από τον Δήμο. Αυτή είναι η πραγματικότητα, δεν το λέω εγώ, το λένε οι μηχανικοί και οι ειδικοί επιστήμονες. Αν δεν γίνουν αντιπλημμυρικά έργα δεν υπάρχει περίπτωση να αντιμετωπιστεί παρόμοιο καιρικό φαινόμενο ειδικά με αυτή την ένταση. Στην κατεύθυνση αυτή και μετά από κοινή διαπίστωση με την Περιφέρεια και τον κ. Γιώργο Γαβρίλη θα γίνει την ερχόμενη Τρίτη μια συνάντηση στην Περιφέρεια, που θα συμμετέχει η Περιφέρεια, ο Δήμος Πειραιά, ο Δήμος Νίκαιας και η ΕΥΔΑΠ, ώστε πρώτα να πιστοποιήσουμε γιατί δημιουργήθηκε το πρόβλημα και μετά να προχωρήσουμε σε μελέτες για να μπορέσουν να γίνουν έργα»

Ο Γιάννης Μώραλης παρουσίασε στοιχεία για τα προβλήματα που υπήρξαν στον Πειραιά. Έκανε λόγο για σοβαρές ζημιές σε 11 κατοικίες, 35 καταστήματα και πολλά αυτοκίνητα και πρόσθεσε: «Ο Δήμος Πειραιά περιμένει ένα κονδύλι από τη Γενική Γραμματεία Πρόνοιας ώστε να δώσει άμεσα το βοήθημα των 586 ευρώ ανά κατοικία. Θέλω να πιστεύω πως θα πάρουμε σύντομα τα χρήματα».

Για το Μουσικό Σχολείο Πειραιά

Στη συνέχεια ο δήμαρχος Πειραιά αναφέρθηκε στο πρόβλημα του Μουσικού Σχολείου Πειραιά το οποίο υπέστη σοβαρές ζημιές από τις πλημμύρες: «Ο στόχος τον οποίο βάλαμε από κοινού με τους γονείς είναι να  ανοίξει το σχολείο τη Δευτέρα. Από το πρωί συνεργεία δικά μας είναι στο σχολείο και προσπαθούν σε πρώτη φάση να καθαρίσουν, το υπόγειο που έχει πλημμυρίσει, από νερά, πετρέλαια και αναθυμιάσεις με σκοπό να μπουν αύριο οι ηλεκτρολόγοι, να δουν τις ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις για να μπορέσει το σχολείο να λειτουργήσει τη Δευτέρα, όχι σε τέλειο βαθμό, αλλά να μπορέσουν τα παιδιά να πάνε στα μαθήματά τους».

Για το 56ο δημοτικό σχολείο και το Χατζηκυριάκειο

Στο δημαρχείο έδωσαν το «παρών» εκπρόσωποι γονέων και δάσκαλοι του 56ου δημοτικού σχολείου Πειραιά που ζήτησαν να μη φύγει το σχολείο τους από το χώρο του Χατζηκυριάκειου Ιδρύματος.  Να σημειωθεί πως για το Χατζηκυριάκειο κατάφερε να διατεθεί ένα κονδύλι μέσω ΕΣΠΑ προκειμένου να ανακαινίσει το κεντρικό του κτίριο. Στην κατεύθυνση αυτή, η άποψη του ιδρύματος και του Υπουργείου Παιδείας είναι, ότι θα πρέπει το δημοτικό σχολείο να σταματήσει τη λειτουργία του εντός του ιδρύματος, να μεταφερθούν τα παιδιά σε όμορα σχολεία, π.χ. στο 32ο που είναι δίπλα ή σε άλλα, διότι κατά την άποψη της διοίκησης δεν μπορούν να συνυπάρξουν τα έργα με τη λειτουργία του δημοτικού σχολείου. Η άποψη των γονέων και των καθηγητών είναι διαφορετική ότι δηλαδή δεν μπορούν τα παιδιά να μεταφερθούν στο 32ο διότι ήδη το σχολείο αυτό είναι πλήρες, ούτε μπορούν να πάνε πρωί – απόγευμα, γιατί οι άνθρωποι έχουν προσαρμόσει τις ζωές τους, να πηγαίνουν τα παιδιά στο σχολείο το πρωί και το απόγευμα να κάνουν τις δραστηριότητές τους. Ο Γιάννης Μώραλης τόνισε: Μίλησα με το Υπουργείο Παιδείας και έχω την άποψή τους, το μόνο που δεν έχω είναι η άποψη του ιδρύματος. Θα συναντηθώ και με τον πρόεδρο κ. Στρουμπούλη, αύριο ή τη Δευτέρα. Πάντως, βρήκα τις απόψεις των γονέων και των δασκάλων πολύ λογικές και σωστές».

Για το δημοτικό Ραδιόφωνο Πειραιά

Ακόμη ένα βασικό θέμα που απασχόλησε τη συνεδρίαση του ΔΣ Πειραιά είναι η ΔΗΡΑΠ, ο ραδιοφωνικός σταθμός του Πειραιά (Κανάλι-1 90,4). Οι εργαζόμενοι είναι δύο μήνες απλήρωτοι και οι υποχρεώσεις της ΔΗΡΑΠ προς τρίτους όλο και αυξάνονται. Εκεί ο Γ. Μώραλης ήταν επιθετικός προς την προηγούμενη δημοτική Αρχή και τον Β. Μιχαλολιάκο: «Είχαν εγγραφεί στον προϋπολογισμό για το 2014 1,2 εκ. από το Δήμο προς τη ΔΗΡΑΠ. Τέλος Αυγούστου το 1,2 εκ. είχε ξοδευτεί. Άρα δεν είχε γίνει εκ του αποτελέσματος η σωστή πρόβλεψη στον προϋπολογισμό.  Επιχείρησε η προηγούμενη δημοτική αρχή να αναμορφώσει τον προϋπολογισμό τέλος Αυγούστου, πήγε στην αποκεντρωμένη διοίκηση και η αναμόρφωση αυτή, για συγκεκριμένους λόγους απορρίφθηκε.  Άρα, δυνατότητα να πληρωθούν οι άνθρωποι αυτοί δεν υπήρχε. Ασχέτως των προθέσεων των δικών μου ή άλλων, δεν υπήρχε κονδύλι στον προϋπολογισμό. Αυτό που θα επιχειρήσουμε είναι να κάνουμε μια νέα αναμόρφωση του προϋπολογισμού, να την εγκρίνει η αποκεντρωμένη διοίκηση, να πληρωθούν οι άνθρωποι που είναι απλήρωτοι, να πληρωθούν οι υποχρεώσεις της ΔΗΡΑΠ προς εφορία, δημόσιο και ταμείο δημοσιογράφων, ώστε να μπορέσει να οριστεί μια νέα διοίκηση.  Δεν είχα καμία πρόθεση να ορίσω νέα διοίκηση, και να στείλω δημοτικούς συμβούλους να αναλάβουν ευθύνες προηγουμένων, με καταλογισμούς και φήμες. Αυτή είναι η πραγματικότητα στη ΔΗΡΑΠ, πέρα του πως λειτουργεί. Αυτό είναι μια δεύτερη κουβέντα…»

Ρυθμίσεις οφειλών – Λιμάνι

Κλείνοντας την ομιλία του ο Γιάννης Μώραλης ενημέρωσε το σώμα ότι ήδη τρέχει μια ρύθμιση για τους δημότες οι οποίοι έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές, βεβαιωμένες μέχρι 31/10 και μέχρι 31/11 και υπάρχει η δυνατότητα να έρθουν να τις ρυθμίσουν. «Έχουμε μόνο έναν μήνα διορία για να μπορέσουμε να προωθήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερες αιτήσεις για ρύθμιση», πρόσθεσε.

Για το θέμα του λιμανιού και όσα είχε προαναγγείλει στην προηγούμενη συνεδρίαση του ΔΣ είπε: «Προτείναμε τη δημιουργία ενός δημοτικού λιμενικού ταμείου στα όρια του δήμου μας, ώστε να αναλάβουμε εμείς την ακτοπλοΐα και την κρουαζιέρα. Ήδη μίλησα με τον εμπορικό σύλλογο, και το Δ.Σ. του συλλόγου βρήκε την πρόταση απολύτως λογική. Θα έχω και αύριο και τη Δευτέρα συνάντηση με φορείς της πόλης, την Τρίτη – Τετάρτη ολοκληρώνεται η οικονομοτεχνική μελέτη. Επίσης να πω ότι βεβαίως θα παρασταθούμε και εμείς στην εκδίκαση της προσφυγής στο Συμβούλιο της Επικρατείας εναντίον της προσπάθειας ιδιωτικοποίησης, για να δείξουμε ότι αυτό που λέμε το εννοούμε».

ΟΤΑ, ΔΗΜΟΙ, ΔΗΜΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑ, ΜΩΡΑΛΗΣ, ΛΙΜΑΝΙ, ΧΑΤΖΗΚΥΡΙΑΚΕΙΟ, ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ, ΔΗΡΑΠ


Αφήστε μια απάντηση