δήμος-πειραιά-βιοκλιματικές-παρεμβά-177014
ΔΗΜΟΙ | 12.03.2015 | 17:08

Δήμος Πειραιά: Βιοκλιματικές παρεμβάσεις σε δημόσια κτίρια και πλατείες της πόλης

Ο Δήμος Πειραιά σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών πραγματοποίησε  Ανοικτή Ημερίδα στο ΕΒΕΠ με θέμα: ” Δείκτες Ενεργειακής Απόδοσης και Μέθοδοι για Ένα Βιώσιμο Πλαίσιο Ανακαίνισης Κτιρίων ” στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών έργων REPUBLIC-MED  και GRASP ,  τα οποία συγχρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και από Εθνικούς πόρους.

Σε αυτά τα προγράμματα ο Δήμος Πειραιά έχει εντάξει πιλοτικές δράσεις που αφορούν:

– το κτίριο του 1ου Γυμνασίου Πειραιά ( Αφεντούλη 5)

– το κτίριο του 27ου Δημοτικού Σχολείου (Αγχιάλου 177)

-το κτίριο  επί της Καλλέργη 142  στην Αγία Σοφία που στεγάζεται η Ε΄ Δημοτική Κοινότητα.

– η Πλατεία Καρπάθου ( Ανδριανοπούλου, Καρπάθου και Κλεισόβης)

– ο Πεζόδρομος Σωτήρος Διός

Χαιρετίζοντας την ημερίδα, ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος για θέματα Αξιοποίησης Ευρωπαϊκών και Εθνικών Πόρων καθώς και Προγραμματισμού και Ανάπτυξης κ. Πέτρος Κόκκαλης,  τόνισε:

«Θα ήθελα να σας καλωσορίσω στην ημερίδα με θέμα «Δείκτες Ενεργειακής Απόδοσης και Μέθοδοι για ένα Βιώσιμο Πλαίσιο Ανακαίνισης Κτιρίων, την οποία συνδιοργανώνει ο Δήμος Πειραιά με το Πανεπιστήμιο Πατρών, στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών έργων REPUBLIC-MED, στο οποίο συμμετέχει ο Δήμος και GRASP-MED, στο οποίο συμμετέχει το Πανεπιστήμιο Πατρών.

Τα έργα συγχρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και από εθνικούς πόρους και υλοποιούνται στο πλαίσιο του Διακρατικού Προγράμματος Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας «ΜED». Το πρόγραμμα MED αποτελεί εργαλείο της περιφερειακής πολιτικής της Ένωσης και η διακρατική του οργάνωση επιτρέπει την αντιμετώπιση των εδαφικών προκλήσεων που υπερβαίνουν τα εθνικά σύνορα, όπως είναι η διαχείριση των περιβαλλοντικών κινδύνων, αλλά και η «εκμετάλλευση» των ευκαιριών από την κλιματική αλλαγή.

Το REPUBLIC-MED αφορά στην αναβάθμιση των δημόσιων χώρων σε ευφυείς πόλεις της Μεσογείου και εντάσσεται στον άξονα 2 του Προγράμματος «Προστασία του Περιβάλλοντος και προώθηση μιας βιώσιμης εδαφικής ανάπτυξης». Βασικός στόχος του έργου,  είναι η ανάπτυξη μιας νέας μεθοδολογίας για τη βελτίωση των τεχνοοικονομικών μελετών που σχετίζονται με την καταγραφή της κατανάλωσης ενέργειας – το βασικό ίσως ζητούμενο στη μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα – και της επιβάρυνσης στο κλίμα. Είναι πάρα πολύ σημαντικό η δυνατότητα να μετρήσουμε κάτι για να μπορέσουμε να το αντιμετωπίσουμε.

Σίγουρα είστε όλοι άνθρωποι που ασχολείσθε με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας  και αντιλαμβάνεστε πόσο σοβαρή θα είναι η συζήτηση  που θα γίνει στο Παρίσι το Δεκέμβριο 2015 σε διακρατικό επίπεδο. Αυτή η συζήτηση θα βασιστεί σε μετρήσεις της κατανάλωσης και της έκλυσης διοξειδίου του άνθρακα σε σχέση με την πιθανότητα που ακόμη έχουμε να «συλλάβουμε» την αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη και να τη συγκρατήσουμε σε επίπεδα που θα επιτρέψουν στις οικονομίες και στις κοινωνίες μας να ζουν με ένα βαθμό ευημερίας και σε όρια που ο ανθρώπινος οργανισμός μπορεί να λειτουργεί και να ευημερεί. Αυτό δεν είναι κάτι το οποίο είναι δεδομένο. Αντιθέτως, οι περισσότεροι άνθρωποι που μετράνε ανάλογους δείκτες της αύξησης  της θερμοκρασίας στην αλλαγή του κλίματος  κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, ότι δεν θα προλάβουμε να συλλάβουμε αυτή την αύξηση της θερμοκρασίας. Υπάρχουν επίσης και εκείνοι στην Αμερική που χρησιμοποιούν τους ίδιους δείκτες για να αποδείξουν ότι η κλιματική αλλαγή είναι κάτι το οποίο δεν συμβαίνει ή εάν συμβαίνει δεν είναι ανθρωπογενές.

Το πρόγραμμα για  την αναβάθμιση των δημοσίων κτιρίων και των ανοιχτών χώρων  υλοποιείται με τη συνεργασία 10 εταίρων από 5 χώρες της Μεσογείου (Ελλάδα, Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία και Κροατία). Στην Ελλάδα ο Δήμος Πειραιά συνεργάζεται με το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ). Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου είναι περίπου 1,5 εκ. ευρώ και ο Δήμος Πειραιά από αυτά διαχειρίζεται 148.000 ευρώ.”