δήμος-καλύπτει-τις-ελλείψεις-προσωπι-1493022
ΔΗΜΟΙ | 17.09.2025 | 11:11

Δήμος καλύπτει τις ελλείψεις προσωπικού με εθελοντές – Έντονες αντιδράσεις

Ακούστε το άρθρο
Προσθήκη του aftodioikisi.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η κίνηση Δήμου της Αττικής να καλύψει ελλείψεις προσωπικού με εθελοντές, αντί να κάνει προσλήψεις!

Ο λόγος για τις «επιλογές» της δημοτικής αρχής Ελευσίνας, η οποία αποφάσισε να συγκροτήσει «εθελοντική ομάδα πρασίνου»!!!

Όπως ήταν λογικό ξεηκώθηκε ο Σύλλογος Εργαζομένων στους ΟΤΑ Ελευσίνας, Ασπροπύργου και Μάνδρας–Ειδυλλίας βγάζοντας σκληρή ανακοίνωση, καταγγέλλοντας τη στάση της δημοτικής Αρχής Γεωργόπουλου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η πρόταση της δημοτικής αρχής Γεωργόπουλου έρχεται να «βαφτίσει» όπως λένε την υποστελέχωση των υπηρεσιών σε «διάθεση πολιτών να προσφέρουν εθελοντικά με οργανωμένο τρόπο», τη στιγμή που οι δημοτικοί υπάλληλοι εργάζονται υπό δύσκολες συνθήκες και με περιορισμένα δικαιώματα.

Επιπλέον, θέτουν σειρά ερωτημάτων για το ποιος θα προστατεύσει τους εθελοντές από πιθανά ατυχήματα, ποιος θα τους παρέχει μέσα ατομικής προστασίας και ποιος θα αποζημιώσει ενδεχόμενη ζημιά από κακή χρήση εξοπλισμού.

Και προσθέτουν:

«Η πρόθεση της δημοτικής αρχής είναι προφανής: η απαξίωση και η ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών του δήμου»!

Τέλος, ο Σύλλογος καλεί τους εργαζόμενους να παραμείνουν σε αγωνιστική επαγρύπνηση και να συμμετάσχουν στη στην αποψινή διαμαρτυρία, στις 19:00, κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ελευσίνας.

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

ΚΑΜΙΑ ΣΚΕΨΗ ΓΙΑ «ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ» ΣΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ.

Τη δημιουργία εθελοντικής ομάδας Πρασίνου του Δήμου Ελευσίνας φέρνει για ψήφιση η δημοτική αρχή Γεωργόπουλου, για να συνδράμει στις δημοτικές υπηρεσίες λόγω των εποχιακά (!) αυξημένων αναγκών, «βαφτίζοντας» τις ελλείψεις μόνιμου προσωπικού σε «διάθεση πολιτών να προσφέρουν εθελοντικά με οργανωμένο τρόπο».

Την περίοδο που οι εργαζόμενοι στους δήμους βιώνουμε καθημερινά τα αποτελέσματα της αντιλαϊκής πολιτικής που έχουν εφαρμόσει διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις, με πετσοκομμένους μισθούς και δικαιώματα, με την υποστελέχωση των υπηρεσιών να είναι κανονικότητα, την ώρα που μας φέρνουν το νέο πειθαρχικό δίκαιο για τους δημόσιους υπαλλήλους και το νέο κατάπτυστο αντεργατικό νομοσχέδιο που προβλέπει 13 ώρες δουλειάς για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, έρχεται η δημοτική αρχή Ελευσίνας με μια πρωτοφανή πρωτοβουλία. Έρχεται και δίνει «λύση» στην υποστελέχωση των υπηρεσιών με μια πρόταση ανήκουστη!

Αλήθεια μπορεί να μας απαντήσει η δημοτική αρχή σε ποιες ενέργειες έχει προβεί για να εξασφαλίσει υπηρεσίες με επαρκή στελέχωση, μόνιμου προσωπικού με πλήρη δικαιώματα;

Την ώρα που τα εργατικά ατυχήματα στον κλάδο μας σπάνε ρεκόρ, με τις δημοτικές αρχές να αδυνατούν να προστατεύσουν το έμπειρο και εξειδικευμένο μόνιμο προσωπικό ποιος θα προστατεύσει τους «εθελοντές» από πιθανά ατυχήματα; Ποιος θα τους αποζημιώσει, αφού δεν προβλέπεται καμία αποζημίωση για κανένα λόγο; Με ποια μέσα ατομικής προστασίας θα δουλεύουν; Με ποιον εξοπλισμό θα δουλεύουν, ποιος εγγυάται την καλή χρήση των μηχανημάτων και ποιος θα πληρώσει τη ζημιά σε αντίθετη περίπτωση; Σε ποια ειδικότητα σταματά ο εθελοντισμός που προτείνουν; Να περιμένουμε πρόταση και για άλλες υπηρεσίες; Στην καθαριότητα; Στον ηλεκτροφωτισμό; Στη δημοτική αστυνομία; Θα δούμε εθελοντές να φροντίζουν τα παιδιά μας στους παιδικούς σταθμούς;

Ρητορικά είναι τα ερωτήματα που θέτουμε. Η πρόθεση της δημοτικής αρχής είναι προφανής. Η απαξίωση και ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών του δήμου είναι μέσα στα σχέδιά της και το αποδεικνύει και με αυτή την πρωτοβουλία της. Αν άλλωστε ενδιαφέρονταν πραγματικά για τις υποστελεχωμένες υπηρεσίες, θα προχωρούσαν στη μονιμοποίηση των δεκάδων εργαζομένων που έχουν κερδίσει πρωτόδικες αποφάσεις, όπως έκανε η διοίκηση του Δήμου Καισαριανής.

Καλούμε το δημοτικό συμβούλιο να απορρίψει αυτή την πρόταση και να διεκδικήσει επαρκή κονδύλια και το απαραίτητο προσωπικό ώστε ο δήμος να ανταποκρίνεται στις λαϊκές ανάγκες. Καλούμε τους εργαζόμενους να είναι σε αγωνιστική επαγρύπνηση για να μην περάσουν οι αντεργατικοί σχεδιασμοί της δημοτικής αρχής.

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 17 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΣΤΙΣ 19.00 ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ.

Aftodioikisi News

Η aftodioikisi.gr είναι η βασική Διαδικτυακή πύλη για τους ΟΤΑ, το Δημόσιο και την Εργασία στην Ελλάδα, λειτουργώντας από τον Απρίλιο του 2008 ως πηγή έγκυρης και συνεχούς ροής ενημέρωσης με ειδήσεις και θέματα από το χώρο της Αυτοδιοίκησης, της Δημόσιας Διοίκησης, της Εργασίας, της Ασφάλισης αλλά και γενικότερης επικαιρότητας από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο. Τον Μάιο του 2010, μόλις δύο χρόνια μετά την έναρξη της λειτουργίας της τιμήθηκε με το δημοσιογραφικό Βραβείο Μπότση. Παράλληλα, αποτελεί κόμβο αμφίδρομης επικοινωνίας μεταξύ πολιτικών, αιρετών της Αυτοδιοίκησης αλλά και επιχειρηματιών με τους πολίτες και τους εργαζόμενους στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ενώ λειτουργεί ως δίαυλος διαδραστικής ενημέρωσης και επικοινωνίας μεταξύ της Περιφέρειας και του Κέντρου. Καθημερινά δέχεται εκατοντάδες χιλιάδες επισκέψεις από εργαζόμενους στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, πολιτικούς, αιρετούς της Αυτοδιοίκησης, επιχειρηματίες και, κυρίως, πολίτες που ενδιαφέρονται για τοπικά, εργασιακά, ασφαλιστικά αλλά και για γενικότερα θέματα της επικαιρότητας.