δήμος-καλαμαριάς-80-σχολικές-καθαρίστρ-557688
ΔΗΜΟΙ | 06.08.2022 | 10:29

Δήμος Καλαμαριάς: 80 σχολικές καθαρίστριες για 11.200 μαθητές -Μειώθηκε στο μισό η κρατική επιδότηση

Στα «κάγκελα» βρίσκονται οι σχολικές καθαρίστριες της Καλαμαριάς, μετά την απόφαση να προσληφθούν για τη νέα σχολική χρονιά 80 άτομα, με συμβάσεις εργασίας μερικής απασχόλησης, δηλαδή 5 και 5,5 ωρών, ενώ ταυτόχρονα εγείρονται σοβαροί προβληματισμοί σχετικά με το αν επαρκούν τόσο οι ώρες όσο και οι εργαζόμενοι για τη σωστή απολύμανση των 59 σχολείων του δήμου που φιλοξενούν 11.200 μαθητές.

Οι καθαρίστριες έχουν προχωρήσει ήδη σε κινητοποιήσεις και τονίζουν ότι θα κλιμακώσουν τις δράσεις τους, ζητώντας να προσληφθούν με πλήρη απασχόληση και μονιμότητα. Οι ίδιες εργάζονταν με πλήρες ωράριο -που στον κλάδο αντιστοιχεί σε 6,5 ώρες- μέχρι το 2021, οπότε και υπήρξαν αλλαγές στη σχετική εγκύκλιο. Την προηγούμενη σχολική χρονιά που ο δήμος Καλαμαριάς είχε 78 εργαζόμενους στη σχολική καθαριότητα με 10μηνες συμβάσεις, λόγω του κορωνοϊού δεν ήταν λίγες οι φορές που σχολεία 400 και πλέον μαθητών έμεναν με μία μόνο καθαρίστρια.

«Βάλαμε πλάτες. Είπαμε παιδιά μας είναι. Είμαστε φίλοι χρόνια με τους καθηγητές. Δώσαμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε», αναφέρει στο ThessToday.gr η κα. Ελένη Συμεωνίδου, καθαρίστρια στο 4ο Γυμνάσιο Καλαμαριάς. «Καλούσαμε τους γονείς μας, τις κόρες μας, τους συντρόφους ή τους συζύγους και μας βοηθούσαν όταν δεν τα καταφέρναμε. Πλέον λέμε τέλος. Δεν μπορούμε να κάνουμε άλλο εθελοντισμό. Σακατευτήκαμε».

Η ίδια εξηγεί πως τα σχολικά κτίρια της Καλαμαριάς είναι μεγάλα λόγω του σημαντικού αριθμού μαθητών που φιλοξενούν και το προσωπικό δεν αρκεί, πόσω μάλλον με μειωμένες ώρες εργασίας στην εποχή του κορωνοϊού, όπου προβλέπεται τακτική απολύμανση των χώρων για την ασφάλεια των μαθητών.

«Αγωνιζόμαστε για το ζην γιατί το ευ ζην είναι πολύ μακριά ακόμη»

Υποστηρίζει επίσης πως ο δήμος Καλαμαριάς δεν έχει προμηθεύσει τις σχολικές καθαρίστριες με μέσα ατομικής προστασίας. Στις τελευταίες κινητοποιήσεις τους το παρών έδωσαν και πολλά μέλη της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Καλαμαριάς που τάσσονται υπέρ των διεκδικήσεών τους και ανησυχούν για την υγιεινή στις αίθουσες διδασκαλίας των παιδιών τους. Την ίδια ώρα σύμφωνα με την κα. Συμεωνίδου, όλες οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης τάσσονται υπέρ της μετατροπής της σύμβασης των σχολικών καθαριστριών από μερικής σε ολικής απασχόλησης, καθώς επίσης και υπέρ της μονιμοποίησής τους. «Αγωνιζόμαστε για το ζην γιατί το ευ ζην είναι πολύ μακριά ακόμη», όπως σημειώνει.

Αντιδήμαρχος Παιδείας: «Η κρατική επιχορήγηση μειώθηκε στο μισό – Ο δήμος έχει συγκεκριμένες δυνατότητες»

Αξιοπρεπείς μισθοί και αξιοπρεπής καθαριότητα στα σχολεία είναι ο στόχος του δημάρχου Καλαμαριάς Γιάννη Δαρδαμανέλη, τονίζει από την πλευρά του στο ThessToday.gr ο αντιδήμαρχος Παιδείας, Θάνος Γιαννακός, αναφέροντας πως η δημοτική αρχή είναι υπέρ της πλήρους απασχόλησης, ωστόσο η κρατική επιχορήγηση υπέστη μειώσεις.

Όπως επισημαίνει: «Το θέμα δημιουργήθηκε από πέρυσι το καλοκαίρι, όταν μειώθηκε η κρατική επιχορήγηση, όσον αφορά τις σχολικές καθαρίστριες σχεδόν στο μισό απ’ ό,τι ίσχυε την προηγούμενη χρονιά. Ο σχετικός νόμος έδινε και δίνει τη δυνατότητα στο δήμο μας να προσλάβει μέχρι 111 σχολικές καθαρίστριες τρίωρης απασχόλησης, που θα κάλυπταν συνολικά 333 ημερήσιες ώρες καθαριότητας. Θα μπορούσαμε δηλαδή να προσλάβουμε 111 καθαρίστριες τρίωρης απασχόλησης ή 48-50 πλήρους απασχόλησης. Όμως ο συγκεκριμένος αριθμός εργαζομένων δεν επαρκεί για τα 59 σχολεία του δήμου Καλαμαριάς, πολλά εκ των οποίων είναι ολοήμερα».

Για αυτόν τον λόγο, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Παιδείας, ο δήμος Καλαμαριάς διαθέτει φέτος 252.000 ευρώ από ίδιους πόρους ώστε να προσληφθούν 70 καθαρίστριες των 5,5 ωρών και 10 σχολικές καθαρίστριες των 5 ωρών, αυξάνοντας τον αριθμό των ημερήσιων ωρών σχολικής καθαριότητας σε 435. «Εργαζόμενος/η που δουλεύει 5,5 ώρες στη σχολική καθαριότητα με ένα παιδί θα αμοίβεται με 670 ευρώ περίπου τον μήνα», προσθέτει.

Ερωτηθείς μάλιστα σχετικά με το αν επαρκούν οι ώρες και το προσωπικό για τη σωστή απολύμανση και την υγιεινή των σχολικών μονάδων, την ώρα που οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τον κορωνοϊό, ο κ. Γιαννακός τοποθετήθηκε ως εξής:

«Ο δήμος Καλαμαριάς, μέσω της αντιδημαρχίας Παιδείας, έστειλε έγγραφο στο υπουργείο Εσωτερικών με το οποίο ζητά να επιχορηγηθεί ο δήμος μας για 110 σχολικές καθαρίστριες πλήρους απασχόλησης. Το σύνολο της διοίκησης του δήμου είναι υπέρ του πλήρους ωραρίου. Όμως ο δήμος έχει συγκεκριμένες οικονομικές δυνατότητες. Προσπαθούμε, διαθέτοντας σημαντικά κονδύλια από ίδιους πόρους, να βρούμε την καλύτερη δυνατή ισορροπία ώστε να εξασφαλίζονται οι κατά το δυνατόν ιδανικότερες συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας στα σχολεία και ταυτόχρονα οι αμοιβές των εργαζομένων να ανέρχονται σε αξιοπρεπή επίπεδα. Δεν είναι μόνο υποχρέωση του δήμου η σχολική καθαριότητα. Είναι κυρίως υποχρέωση της πολιτείας που οφείλει να την ικανοποιήσει».