Δήμος Ηρακλείου: Σε κίνδυνο η αποκομιδή -Πρόβλημα με τα καύσιμα -Μπαίνει εισαγγελέας

  • Απο stergios
  • 12 Οκτωβρίου 2019 - 11:59
  • Comments Off

Μπροστά σε μια «πρωτοφανή», όπως την χαρακτηρίζουν, κατάσταση, έχουν βρεθεί οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες του Δήμου Ηρακλείου, με αποτέλεσμα οι αρμόδιοι αντιδήμαρχοι να ζητήσουν σήμερα εισαγγελική παρέμβαση, προκειμένου να μην σταματήσει η αποκομιδή των απορριμμάτων, λόγω έλλειψης καυσίμων στα οχήματα!

Κώστας Βαρδαβάς και Μαρία Καναβάκη, συνοδευόμενοι από τους νομικούς του Δήμου Ηρακλείου και υπηρεσιακούς παράγοντες «οδηγήθηκαν» στο γραφείο του Εισαγγελέα, με αφορμή την «ανεξήγητη» όπως τη χαρακτηρίζουν, στάση τη Συντονίστριας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, να μην υπογράφει ώστε να πληρωθούν τα οφειλόμενα από τον Δήμο ποσά προς προμηθευτές καυσίμων.

Όπως επισημαίνεται, η έγκριση αυτή είναι αναγκαία κάθε φορά που έχουμε υπέρβαση στο πλαφόν των λίτρων καυσίμων που υπάρχει στα οχήματα της Υπηρεσίας Καθαριότητας. Μια διαδικασία που μέχρι τώρα γινόταν χωρίς πρόβλημα, ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Βαρδαβά, τις τελευταίες ημέρες έχει «κολλήσει» στην Αποκεντρωμένη, χωρίς καμία ουσιαστική αιτιολόγηση. Η απάντηση της κ. Κοζυράκη είναι απλά «δεν υπογράφω», σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο.

Ήδη, όπως αναφέρει η πλευρά του Δήμου, αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να αρνούνται την τροφοδοσία με καύσιμα οι πρατηριούχοι, και μάλιστα δύο οχήματα έχουν ακινητοποιηθεί, τα δρομολόγια αποκομιδής έχουν μειωθεί και αν συνεχιστεί η ίδια κατάσταση, εντός των επόμενων ημερών, θα «δέσουν χειρόφρενο» άλλα 15 απορριμματοφόρα!

«Αναιτιολόγητη αίτηση»

Για μία αναιτιολόγητη έως σήμερα αίτηση που αφορά την επίσημη πληρωμή των καυσίμων στα απορριμματοφόρα του Δήμου Ηρακλείου κάνει λόγο ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας Κώστας Βαρδαβάς. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, δεν έχει λάβει απάντηση στην αίτηση που αφορά την έγκριση η μη πληρωμής των καυσίμων για τα απορριμματοφόρα του Δήμου από την πλευρά της Αποκεντρωμένης διοίκησης Κρήτης.

Από το 2013 έως το 2019, δεν είχαν προκύψει τέτοιου είδους ζητήματα που να μην καταβάλλονται οι πληρωμές στα καύσιμα των απορριμματοφόρων, με αποτέλεσμα σήμερα που συμβαίνει κάτι τέτοιο να εγείρονται ερωτηματικά. “Μέχρι στιγμής είχαμε μία πολύ καλή συνεργασία με την Αποκεντρωμένη διοίκηση Κρήτης καθώς δεν μας είχε απορρίψει πότε από το 2013 έως σήμερα ένα τέτοιο αίτημα”, σύμφωνα με τον κ. Βαρδαβά που συμπληρώνει πως “αυτή τη φορά από τις 20 Σεπτεμβρίου που αποστείλαμε την αίτηση προς έγκριση στην Αποκεντρωμένη, δεν έχουμε λάβει καμία θετική αρνητική απάντηση, έχω μάθει από συνεργάτες της κ. Κοζυράκη ότι η αίτηση μας δεν θα εγκριθεί. Προσπαθώ να συνομιλήσω μαζί της αλλά δεν την βρίσκω στο τηλέφωνο ώστε να μου εξηγήσει τους λόγους που αρνείται να υπογράψει την αίτηση για τα καύσιμα των απορριμματοφόρων.”

Όσο η αίτηση δεν έχει έγκριση ο προμηθευτής τον καυσίμων του Δήμου δεν θα θέλει να πιστώνεται καύσιμα τα οποία δεν πληρώνεται, πράγμα που σημαίνει πως τα απορριμματοφόρα δεν θα βγαίνουν στην πόλη για την αποκομιδή των σκουπιδιών. Θα σηκώσουν χειρόφρενο με τα σκουπίδια να καταπνίγουν την πόλη και να τίθενται ζητήματα δημόσιας υγείας με την εικόνα να είναι ντροπιαστική και για την πόλη, σύμφωνα με τον κ. Βαρδαβά. Σήμερα εφόσον πλησιάζει και Σαββατοκύριακο, όπου ο κόσμος φαίνεται να επισκέπτεται όντας πιο χαλαρός, πιο συχνά την πόλη, επιβαρύνοντας την και με περισσότερα απορρίμματα αναμένεται πιθανόν κι εντός της μέρα να εκδοθεί απόφαση που θα δίνει οδηγία στους πολίτες να κρατούν τα σκουπίδια τους εντός των οικιών τους έως ότου αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. ” Θέλω να πιστεύω πως θα επικρατήσει η κοινωνική λογική για το δημόσιο συμφέρον, θα ξαναδεί το ζήτημα η αποκεντρωμένη και τελικά θα αποδεχτεί το αίτημα πληρωμής των καυσίμων για τα απορριμματοφόρα καθώς 15 οχήματα του Δήμου αν γίνει κάτι τέτοιο θα ακινητοποιηθούν.”

ΟΤΑ, ΔΗΜΟΙ, ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΟΦΟΡΑ, ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ, ΔΗΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ, ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΡΗΤΗΣ, ΚΑΥΣΙΜΑ, ΑΠΟΚΟΜΙΔΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ, ΠΡΑΤΗΡΙΑ, ΚΩΣΤΑΣ ΒΑΡΔΑΒΑΣ, ΜΑΡΙΑ ΚΑΝΑΒΑΚΗ


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!