δήμαρχος-σε-δημοτικό-σύμβουλο-δεν-τρ-634559
ΔΗΜΟΙ | 12.09.2025 | 15:29

Δήμαρχος σε Δημοτικό Σύμβουλο: «Δεν τρώγεστε, έτσι έλεγε η γιαγιά μου»

Ακούστε το άρθρο
Προσθήκη του aftodioikisi.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Ο Δήμαρχος Λευκάδας, Ξενοφών Βεργίνης, επανέφερε το ζήτημα των έργων αποχέτευσης, απαντώντας στις αναφορές του Σπύρου Λύγδα σχετικά με την απένταξη του έργου. Σε δηλώσεις του, ο κ. Βεργίνης κατήγγειλε ότι η αντιπολίτευση επιχειρεί να παρουσιάσει μια διαστρεβλωμένη εικόνα της κατάστασης, τονίζοντας πως η δημοτική αρχή κατάφερε να διαφυλάξει το έργο παρά τις δυσκολίες.

«Δεν τρώγεστε, έτσι έλεγε η γιαγιά μου. Δεν τρώγεσαι. Αλλά μόλις δίνουμε λίγα περιθώρια, εσείς πάτε να ανατρέψετε τα πάντα και να παρουσιάσετε το έργο ως χρυσό αυγό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος.

Ο κ. Βεργίνης επεσήμανε πως υπήρξαν κίνδυνοι απώλειας χρηματοδότησης, όμως η δημοτική αρχή κατάφερε να διατηρήσει το έργο ενεργό και να προχωρήσει τις διαδικασίες, παρά το γεγονός ότι, όπως είπε, είχαν ανατραπεί οι χρηματοδοτήσεις στο παρελθόν. «Τα θετικά τα κάναμε εμείς, ώστε το έργο να ολοκληρωθεί και να προχωρήσει», πρόσθεσε.

Κλείνοντας, ο Δήμαρχος τόνισε πως η δημοτική αρχή διατήρησε και διεκδίκησε την ωρίμανση του έργου, ενώ σχολίασε πως η αναφορά περί απένταξης εμφανίστηκε τον Ιούνιο, χωρίς ωστόσο να υφίσταται προηγουμένως τέτοιο θέμα. «Ο γενικός γραμματέας μίλησε περί απένταξης, αλλά αυτό δεν το επικαλείστε. Εμείς δουλεύουμε 14-15 μήνες χωρίς διακοπή», κατέληξε.

Βεργίνης: «Η καθυστέρηση βαραίνει εσάς – Εμείς διασφαλίσαμε την ωριμότητα του έργου»

Ο Δήμαρχος Λευκάδας Ξενοφών Βεργίνης, κλείνοντας την τοποθέτησή του, κάλεσε το σώμα να δείξει ειλικρίνεια και να αναγνωρίσει ποιος είχε πραγματικά αποτέλεσμα. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «σε αυτή την αίθουσα πρέπει να έχουμε πράγματι το θάρρος της γνώμης, αλλά και να παραδεχόμαστε το τι κάνει ο ένας και τι κάνει ο άλλος. Αυτά είχαν απενταχθεί. Κάναμε όλες τις διαδικασίες, προσπαθήσαμε να διατηρήσουμε ό,τι μπορούσε να διατηρηθεί και επομένως να επιμείνουμε στην ωριμότητα του έργου για να μην πάμε πίσω και χάσουμε χρόνο. Αυτό όμως το πετύχαμε εμείς. Δεν το πετύχατε εσείς. Εσείς πετύχατε την καθυστέρηση».

Συνεχίζοντας, επεσήμανε: «Θέλετε ότι έφταιγε το υπουργείο; Να το πω χίλιες φορές. Ξέρω πώς καθυστερούν τα υπουργεία, τα έχω υπηρετήσει. Όμως αυτή είναι μια πραγματικότητα. Επομένως, πρέπει να παραδεχθείτε ότι αυτή η δημοτική αρχή δουλεύει συνεχώς με συνέπεια και με απόδοση και έχει αποτέλεσμα».

Και κατέληξε με νόημα: «Όλα αυτά θα αρχίσουν σιγά-σιγά τα έργα και τότε θα ευχηθούμε όλοι να ολοκληρωθούν σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Και πρέπει να τα χαιρετίζουμε όλοι γιατί αφορούν ούτε τον Βεργίνη ούτε τους άλλους· αφορούν τον τόπο μας».

Καλός: «Φέρτε μας μία απόφαση απένταξης για να ενημερωθεί και ο Λευκαδίτικος λαός»

Ο Χαράλαμπος Καλός παρενέβη στη συζήτηση ζητώντας σαφήνεια και επίσημα στοιχεία για το θέμα των έργων αποχέτευσης. Όπως τόνισε, «εγώ θα ήθελα, για να το ξεκαθαρίσουμε όλοι και να γίνει γνώστης και ο Λευκαδίτικος λαός, να παρακαλέσω τον κύριο δήμαρχο, αφού επιμένει σε αυτή τη θεωρία περί απένταξης, να μας φέρει μία απόφαση απένταξης έργου».

Ο πρώην δήμαρχος Λευκάδας πρότεινε μάλιστα στον Ξενοφώντα Βεργίνη να το κάνει με τον τρόπο που θα κρίνει σκόπιμο: «είτε στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο, είτε με ένα δελτίο τύπου, είτε κοινοποιώντας το σε μένα προσωπικά, όπως θέλει».

Βεργίνης: «Έχετε στα χέρια σας την επιστολή – αν τη γράφετε στα παλιά σας παπούτσια, δέστε το»

Απαντώντας στην παρέμβαση του Χαράλαμπου Καλού, ο δήμαρχος Λευκάδας Ξενοφών Βεργίνης τόνισε ότι δεν μπορεί να αμφισβητείται το θέμα της απένταξης, αφού υπάρχουν γραπτές αποδείξεις. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «ο κύριος Καλός θέλει αποδείξεις. Με προκαλεί και θα πρέπει να φέρω πολλές αποδείξεις. Μία θέλει; Θα του φέρω πολλές όμως και για άλλα θέματα».

Ο κ. Βεργίνης υπογράμμισε ότι ήδη έχει παραδοθεί σχετική επιστολή: «έχετε στα χέρια σας την επιστολή που μου ζητήσατε, την έχω δώσει. Είναι επιστολή που υπογράφεται από τον γενικό γραμματέα του αρμοδίου υπουργείου».

Και κατέληξε σε αιχμηρό τόνο: «αν εσείς γράφετε στα παλιά σας τα παπούτσια τις επιστολές και τις αποφάσεις, τότε δέστε το».

Η συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο Λευκάδας για τα έργα αποχέτευσης οδήγησε σε νέα σκληρή αντιπαράθεση ανάμεσα στον δήμαρχο Ξενοφώντα Βεργίνη και τον πρώην δήμαρχο Χαράλαμπο Καλό.

Ο κ. Καλός επέμεινε να ζητά συγκεκριμένα στοιχεία: «Φέρτε μία απόφαση κύριε δήμαρχε. Μία απόφαση. Φέρτε την απόφαση».

Ο δήμαρχος απάντησε πως το ζήτημα έχει αποδειχθεί: «Η απόφαση επειδή τελικά αποφεύχθηκε, αποφεύχθηκε από άλλους λόγους και από άλλους ανθρώπους», προκαλώντας την ειρωνική αντίδραση του κ. Καλού: «Μάλιστα, άρα δεν υπάρχει…».

Ο κ. Βεργίνης αντέτεινε με ένταση: «Υπάρχει κύριε και την έχεις στα χέρια σου με την επιστολή. Να σας φέρουμε ότι δεν κάνατε αυτά τα έργα και δεν τα ολοκληρώσατε. Μιλάτε τώρα, αλλά το θέμα έχει κλείσει. Υπάρχει ένταξη, υπάρχει και απένταξη.

Χαράλαμπος Καλός: Μία απόφαση απένταξης θέλω, τίποτα παραπάνω».

Η αντιπαράθεση συνεχίστηκε με τον δήμαρχο Ξενοφώντα Βεργίνη να απαντά αιχμηρά στον Χαράλαμπο Καλό.

«Ο κύριος Καλός νομίζει ότι λέει έξυπνα πράγματα, αλλά δυστυχώς η πραγματικότητα σας διαψεύδει, αλλά και τα γραπτά σας διαψεύδουν», τόνισε, επισημαίνοντας ότι «όταν οι άλλοι έχουν την ικανότητα να τα ανατρέψουν και να τα αναστρέψουν, εσείς δεν μπορείτε να τα αγνοείτε επειδή θέλετε να συνεχίζετε να επαναλαμβάνετε τον εαυτό σας».

Aftodioikisi News

Η aftodioikisi.gr είναι η βασική Διαδικτυακή πύλη για τους ΟΤΑ, το Δημόσιο και την Εργασία στην Ελλάδα, λειτουργώντας από τον Απρίλιο του 2008 ως πηγή έγκυρης και συνεχούς ροής ενημέρωσης με ειδήσεις και θέματα από το χώρο της Αυτοδιοίκησης, της Δημόσιας Διοίκησης, της Εργασίας, της Ασφάλισης αλλά και γενικότερης επικαιρότητας από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο. Τον Μάιο του 2010, μόλις δύο χρόνια μετά την έναρξη της λειτουργίας της τιμήθηκε με το δημοσιογραφικό Βραβείο Μπότση. Παράλληλα, αποτελεί κόμβο αμφίδρομης επικοινωνίας μεταξύ πολιτικών, αιρετών της Αυτοδιοίκησης αλλά και επιχειρηματιών με τους πολίτες και τους εργαζόμενους στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ενώ λειτουργεί ως δίαυλος διαδραστικής ενημέρωσης και επικοινωνίας μεταξύ της Περιφέρειας και του Κέντρου. Καθημερινά δέχεται εκατοντάδες χιλιάδες επισκέψεις από εργαζόμενους στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, πολιτικούς, αιρετούς της Αυτοδιοίκησης, επιχειρηματίες και, κυρίως, πολίτες που ενδιαφέρονται για τοπικά, εργασιακά, ασφαλιστικά αλλά και για γενικότερα θέματα της επικαιρότητας.