Διαμαρτυρία των εργαζομένων του Δήμου Θεσσαλονίκης απαιτώντας μέτρα προστασίας
Παράσταση διαμαρτυρίας στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν το απόγευμα της Δευτέρας, εργαζόμενοι του Δήμου, μετά από κάλεσμα της ΔΑΣ, απαιτώντας μέτρα για την προστασία τους.
Ζήτησαν από το δημοτικό συμβούλιο να πάρει θέση και να συζητήσει για τα εργατικά «ατυχήματα» που σαρώνουν στην υπηρεσία καθαριότητας (τρία σε 20 μέρες), αλλά και για την κατάσταση που επικρατεί στις υπηρεσίες.
Στην παρέμβασή του ο Φώτης Μαρατζίδης, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων του Δήμου, κατήγγειλε ότι οι ελλείψεις προσωπικού, η μη σωστή κατανομή του υπάρχοντος προσωπικού και η εντατικοποίηση της εργασίας, η μη χορήγηση των Μέσων Ατομικής Προστασίας, τα λειψά, προβληματικά και ασυντήρητα οχήματα, η μη εκπαίδευση των εργαζομένων για την υγιεινή και ασφάλεια κατά την εργασία, οι ιδιωτικοποιήσεις κ.ά., πέρα από τα προβλήματα που δημιουργούν στην εξυπηρέτηση του λαού της πόλης και απαξιώνουν-διαλύουν τις υπηρεσίες, αποτελούν και τις βασικές αιτίες των εργατικών «ατυχημάτων».

Σημείωσε επίσης ότι δεν γίνεται ο Δήμος και η υπηρεσία καθαριότητας να εξαρτάται από την ιδιωτική εταιρεία που έχει αναλάβει τη συντήρηση των οχημάτων, ενώ υπάρχει προσωπικό και εξοπλισμός για τη συντήρηση και την επισκευή στο μηχανουργείο του Δήμου. «9 εκατ. δόθηκαν στον εργολάβο και δεν έχουμε απορριμματοφόρα να μαζέψουμε τα σκουπίδια. Τα χαΐρια των ιδιωτικοποιήσεων τα βλέπουμε, με άλλο ένα παράδειγμα το πράσινο», είπε. Επίσης, αναφέρθηκε στη μεγάλη υποστελέχωση των υπηρεσιών του Δήμου με αποτέλεσμα να μη μπορούν να κάνουν ούτε συντηρήσεις πεζοδρομίων, δρόμων, πάρκων, παιδικών χαρών.
Δίνοντας απάντηση στην εγκληματική πολιτική που σακατεύει τα κορμιά και τις ζωές τους, οι εργαζόμενοι απαίτησαν:
Προσλήψεις και σωστή διαχείριση του προσωπικού.
Προμήθεια, επισκευή και συντήρηση απορριμματοφόρων και οχημάτων.
Να χρησιμοποιούνται τα κατάλληλα απορριμματοφόρα, ανάλογα με την περιφέρεια – δρόμους που πραγματοποιείται αποκομιδή.
Οι εργαζόμενοι να εκτελούν εργασίες σύμφωνα με τις δυνατότητες και τις δυνάμεις τους.
Σωστή χωροθέτηση των κάδων.
Να χορηγηθούν, επιτέλους, τα Μέσα Ατομικής Προστασίας.
Τήρηση όλων των μέτρων προστασίας.
Να πληρωθεί ό,τι οφείλεται στους εργαζόμενους (αποζημίωση για ΜΑΠ και δεδουλευμένα νυχτερινά-εξαιρέσιμα).
Προτεινόμενα άρθρα
04.08.2026 | 07:20






