ΔΑΣ-ΟΤΑ: Πάμε για πετσόκομμα ΒΑΕ, μηδέν αυξήσεις στους μισθούς  - Aftodioikisi.gr
Παρασκευή
3
Δεκέμβριος
Back

ΔΑΣ-ΟΤΑ: Πάμε για πετσόκομμα ΒΑΕ, μηδέν αυξήσεις στους μισθούς 

Πετσόκομμα των ΒΑΕ και μηδενικές αυξήσεις στους μισθούς προέκυψε, σύμφωνα με τη ΔΑΣ-ΟΤΑ, κατά τη χθεσινή συνάντηση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΟΕ ΟΤΑ με τον υπουργό Εσωτερικών κ. Βορίδη. Παράλληλα η ΔΑΣ-ΟΤΑ στον απόηχο σχετικής ανησυχίας των εργαζομένων στους δήμους, τονίζει ότι “ο υπουργός προφορικά διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα καταβολής (σ.σ. στο τέλος Οκτωβρίου), όμως την ίδια ώρα δεν υπήρξε και καμιά ρύθμιση παράτασης όπως γινόταν όλες τις προηγούμενες φορές”.

Συγκεκριμένα:

  • «Την αντίθεση στους αναπτυξιακούς οργανισμούς, ως νέο μηχανισμό αδιαφάνειας, διαφθοράς και ιδιωτικοποιήσεων. Οι αναπτυξιακοί οργανισμοί εξυπηρετούν τη πολιτική της συγκέντρωσης σε μεγαλύτερους «παίχτες» των κρατικών επενδύσεων και των δημοτικών φόρων. Ήρθαν για να χτυπήσουν τη Μόνιμη και Σταθερή δουλεία και παράλληλα να δημιουργήσουν ένα νέο μηχανισμό για την στοίχιση της διοικητικής ιεραρχίας με τις αντεργατικές και αντιλαϊκές πολιτικές τους.
  • Την ανάγκη προσλήψεων μόνιμου προσωπικού, καθώς από τη μια πλευρά η κυβέρνηση δεν τηρεί ούτε καν την αναλογία 1 προς 1 ( ένας υπάλληλος φεύγει ένας προσλαμβάνεται) και από την άλλη μέσω της κινητικότητας πολλές υπηρεσίες έχουν αδειάσει από προσωπικό. Αποτέλεσμα σε όλες τις υπηρεσίες η εντατικοποίηση της εργασίας να έχει χτυπήσει κόκκινο.
  • Καταγγείλαμε το νομοθετικό πλαίσιο περί κυβερνησιμότητας των δήμων, το οποίο έχει αξιοποιηθεί από τις δημοτικές αρχές και μέσα από αποφάσεις λίγων ανθρώπων στις οικονομικές επιτροπές εκχωρούνται υπηρεσίες των δήμων σε επιχειρηματικούς ομίλους
  • Την ανάγκη αύξησης των μισθών οι οποίοι παραμένουν καθηλωμένοι εδώ και δώδεκα χρόνια την ίδια ώρα που οι  ανατιμήσεις και η ακρίβεια σαρώνουν.
  • Τονίσαμε το ζήτημα της έλλειψης ρύθμισης για την καταβολή του ανθυγιεινού επιδόματος αφού στις 31/10/2021 λήγει η προηγούμενη παράταση που έδωσε η κυβέρνηση.

Για όλα τα παραπάνω οι απαντήσεις του υπουργού κινήθηκαν στα πλαίσια της υπεράσπισης του κυβερνητικού  νομοθετικού έργου  και του προεκλογικού σχεδιασμού της κυβέρνησης. Πιο συγκεκριμένα:

  • Η στάση απέναντι στους αναπτυξιακούς οργανισμούς θα εξαρτηθεί από τις αποφάσεις του ελεγκτικού συνεδρίου.
  • Κάποιες λίγες προσλήψεις θα γίνουν το Μάρτη ( ημερομηνία που πιθανολογείται να γίνουν και εθνικές εκλογές) και μόνο για τις κατηγορίες ΠΕ και ΤΕ Μηχανικών. Ξεκαθάρισε επίσης ότι στα σχέδια της  κυβέρνησης δεν υπάρχει η περιβόητη προκήρυξη ουρά της 3Κ.
  • Οι αυξήσεις στους μισθούς παραπέμφθηκαν στην γενικότερη οικονομική πολιτική (βλέπε λιτότητα και περικοπές
  • Στο θέμα του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας ο υπουργός προφορικά διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα καταβολής όμως την ίδια ώρα δεν υπήρξε και καμιά ρύθμιση παράτασης όπως γινόταν όλες τις προηγούμενες φορές. Ταυτόχρονα μας ενημέρωσε ότι υπάρχει πόρισμα της Επιτροπής, είναι απόλυτα καθαρό ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει πετσόκομμα και περικοπή στους δικαιούχους του επιδόματος και στα βαρέα.

Καλούμε τα σωματεία του κλάδου και όλους τους συναδέλφους σε αγωνιστική ετοιμότητα για την υπεράσπιση δικαιωμάτων και κατακτήσεων του κλάδου. Συσπείρωση και συμπόρευση με τις δυνάμεις της ΔΑΣ ΟΤΑ για την οικοδόμηση ενός αγωνιστικού διεκδικητικού πόλου στον κλάδο».

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!