Δ. Βύρωνα: Ενημέρωση για τους ποιοτικούς ελέγχους στις ασφαλτοστρώσεις  - Aftodioikisi.gr
Παρασκευή
1
Ιούλιος
Back

Δ. Βύρωνα: Ενημέρωση για τους ποιοτικούς ελέγχους στις ασφαλτοστρώσεις 

Για τους ποιοτικούς ελέγχους στις ασφαλτοστρώσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη ενημερώνει με ανακοίνωσή του ο Δήμο Βύρωνα.

Αναλυτικά:

Το τελευταίο διάστημα έχει εγερθεί μια φημολογία σχετικά με την ποιότητα των ασφαλτοστρώσεων που γίνονται στο Δήμο Βύρωνα. Όπως είχαμε αναφέρει και σε προηγούμενο Δελτίο Τύπου είναι γεγονός ότι σ’ ένα τμήμα των ασφαλτοστρώσεων αυτών διαπιστώθηκε εργοστασιακή αστοχία υλικού (όχι ποσότητας αλλά ποιότητας του υλικού).

Από την πρώτη κιόλας στιγμή, που εντοπίστηκε το πρόβλημα, η δημοτική αρχή κατέστησε σαφές στον ανάδοχο, ότι  το έργο δεν πρόκειται να παραληφθεί και ότι πρέπει να αποκαταστήσει τις εν λόγω αστοχίες. Αυτή τη στιγμή το έργο δεν έχει ολοκληρωθεί και ο ανάδοχος αποκαθιστά σταδιακά τις κακοτεχνίες που έχουν εντοπιστείΜέχρι σήμερα έχουν ξαναγίνει νέες ασφαλτοστρώσεις στον Καρέα, σε τμήματα των οδών: Αναπήρων Πολέμου, Θυμάτων Πολέμου, 25ης Μαρτίου, Β. Αντωνιάδη, Λ. Καρέα και στη Φρυγία στις οδούς: Στέφανου Σαράφη, Αθανασίου Διάκου, Νεοχωρίου, Αργυροκάστρου, Τραλέων, Λυδίας (συνολικών τετραγωνικών 8.227).

Παράλληλα η δημοτική αρχή Βύρωνα τηρώντας, όπως οφείλει, υπεύθυνη στάση απέναντι στους πολίτες και την Πολιτεία, συνεχίζει τη διαδικασία λήψης δειγμάτων και από τις υπόλοιπες ασφαλτοστρώσεις, προκειμένου να διαπιστώσει την ποιότητα τους. Για το σκοπό αυτό όρισε επιτροπή, η οποία παρουσία του αναδόχου και με δική του δαπάνη, προβαίνει στη λήψη δειγμάτων που θα αποσταλούν σε πιστοποιημένο εργαστήριο για τους σχετικούς ποιοτικούς ελέγχους. Με τη λήψη δειγμάτων ελέγχεται η ποιότητα και η ορθή εφαρμογή των υλικών και διερευνώνται οι αιτίες των τοπικών φθορών, αποκολλήσεων αδρανών υλικών αλλά και το πάχος του ασφαλτοτάπητα στο σύνολο των οδών που εκτέλεσε ο ανάδοχος. 

Μέχρι σήμερα η επιτροπή έχει προχωρήσει στη λήψη 31 δειγμάτων (σε πλακούντα ασφαλτοσκυροδέματος) τα οποία απεστάλησαν σε πιστοποιημένο εργαστήριο για εργαστηριακή δοκιμή (επισυνάπτονται φωτογραφίες). Παράλληλα, άμεσα, θα ληφθούν περί τα 40 δείγματα (με τη μέθοδο του «καρότου») για να διαπιστωθεί και το πάχος του ασφαλτοτάπητα.

Όλα αυτά τα γνωρίζουν οι καταγγέλλοντες, γιατί έχουν αναφερθεί επανειλημμένα το τελευταίο διάστημα και στο δημοτικό συμβούλιο αλλά και μέσω δελτίων τύπου. Επιλέγουν όμως να τα παραποιούν και μάλιστα με ένα τρόπο ακραίο και προσβλητικό. Η παραποίηση γεγονότων δεν είναι κριτική, η οποία είναι καλοδεχούμενη και σεβαστή, αλλά συκοφαντία.

Δεν θα τους ακολουθήσουμε σε αυτόν τον ολισθηρό δρόμο. Απαντάμε με υπευθυνότητα για να ενημερώσουμε τους πολίτες και συνεχίζουμε να εφαρμόζουμε το σχέδιο μας για το Βύρωνα, για το οποίο μας επανεξέλεξαν πρόσφατα οι συνδημότες μας. Άλλωστε η Δημοτική Αρχή, κατά τη διάρκεια και της προηγούμενης θητείας της, έδωσε αδιαμφησβήτητα δείγματα γραφής για το σεβασμό του δημόσιου χρήματος, αξιοποιώντας το με τη μεγαλύτερη δυνατή διαφάνεια και αποτελεσματικότητα.

Δήλωση του Δημάρχου Βύρωνα, Γρηγόρη Κατωπόδη:

«Από τα μέσα της προηγούμενης θητείας μας αρχίσαμε να υλοποιούμε ένα μεγάλο πρόγραμμα ασφαλτοστρώσεων και μπετοστρώσεων, συνολικού ύψους 4.500.000€ με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Αττικής, το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη. Πράγματι, σε κάποιες από αυτές τις ασφαλτοστρώσεις υπήρξαν κακοτεχνίες και αστοχίες, με ευθύνη της τεχνικής εταιρείας που έχει αναλάβει το έργο, τις οποίες και εντοπίσαμε. Αποφασίσαμε να πάμε κόντρα στη «συνήθη πρακτική» που θέλει να κρύβονται οι κακοτεχνίες «κάτω από το χαλί» και να μην καταλογίζονται στους εκάστοτε υπεύθυνους, υπό το φόβο του πολιτικού κόστους. Είμαστε αντίθετοι σε αυτή τη λογική, που εκτός των άλλων δημιουργεί υπόνοιες συναλλαγής ακόμα και εκεί που δεν υπάρχουν, όπως στην προκειμένη περίπτωση. Αρνηθήκαμε να παραλάβουμε τις ασφαλτοστρώσεις αυτές και απαιτήσαμε να ξαναγίνουν με ευθύνη του εργολάβου, ώστε να ανταποκρίνονται στα προβλεπόμενα από τη σύμβαση και στις σύγχρονες προδιαγραφές ποιότητας και ασφάλειας του πολίτη. Η στάση μας αυτή δεν έχει προηγούμενο, αφού για χρόνια δίδονταν προς χρήση έργα που δεν πληρούσαν τις προβλεπόμενες προϋποθέσεις και ήταν επικίνδυνα για τους πολίτες, χωρίς κανένας να αναλαμβάνει την πολιτική, έστω, ευθύνη να εφαρμόσει το νόμο και την κοινή λογική. Η διαδικασία αυτή θα συνεχιστεί μέχρι να ολοκληρωθούν τα έργα, όπως προβλέπουν οι συμβάσεις, χωρίς εκπτώσεις στην ποιότητα και την ποσότητα των υλικών. Η δημοτική αρχή Βύρωνα έχει συστήσει επιτροπή που παρακολουθεί στενά τις εργασίες και διενεργεί τους προβλεπόμενους ποιοτικούς ελέγχους σε όλες τις ασφαλτοστρώσεις που γίνονται στην πόλη μας. Διαβεβαιώνω τους δημότες ότι δεν είμαστε διατεθειμένοι να διαπραγματευτούμε με κανέναν, ούτε την ασφάλεια των πολιτών, ούτε βεβαίως την έντιμη και διαφανή διαχείριση δημόσιων πόρων».

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!