δ-θεσσαλονίκης-γερμανοί-ειδικοί-δίνο-197048
ΔΗΜΟΙ | 16.10.2014 | 18:22

Δ. Θεσσαλονίκης: Γερμανοί ειδικοί δίνουν τα «φώτα τους» για τη διαχείριση των σκουπιδιών

Τα “φώτα” τους, καθώς επίσης καινοτόμα σχέδια και προτάσεις σε ό,τι αφορά τα σκουπίδια και τη διαχείρισή τους, επιχείρησαν να δώσουν Γερμανοί ειδικοί στη διάρκεια συμποσίου που πραγματοποιήθηκε, σήμερα, στη Θεσσαλονίκη. Η διοίκηση του Κεντρικού Δήμου, παρακολουθώντας το θέμα, ανακοίνωσε τις προτεραιότητές της για τα επόμενα χρόνια.

“Αν ρωτήσετε σήμερα τους Γερμανούς τι κάνουν για το περιβάλλον, δεν θα σας πουν ότι οδηγούν συνετά ή ότι κάνουν εξοικονόμηση ρεύματος. Το 90%, όμως, θα σας απαντήσει ότι ξεχωρίζει τα σκουπίδια”, υποστήριξε ο διευθύνων σύμβουλος, διαχείρισης αποβλήτων της επαρχίας Rendsburg – Eckernforde της Γερμανίας, Ralph Hohenschurz- Schmidt, στη διάρκεια του συμποσίου με θέμα “Στρατηγικές και Τεχνολογίες για μια βιώσιμη ανακύκλωση και διαχείριση των απορριμμάτων” που διοργάνωσαν το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο.

“Είχαμε ένα βουνό από προβλήματα σε ό,τι αφορά τα σκουπίδια και κυριολεκτικά και μεταφορικά. Πριν από 30 χρόνια υπήρχαν πάνω από 50.000 ΧΑΔΑ στη Γερμανία, ενώ με νόμο τους περιορίσαμε σε 5.000. Πλέον οι λέξεις απόβλητα – απορρίμματα έχουν εξαλειφθεί εντελώς”, τόνισε ο κ. Hohenschurz- Schmidt, δίνοντας παράλληλα κάποιες καινοτόμες ιδέες:

“Έχουμε σκεφτεί τι θα κάνουμε κάθε μας απόβλητο, καθώς δεν επιτρέπεται να θάβεται τίποτα, ούτε τα χαρτιά, τα γυαλιά, το πλαστικό, τα παλιά ρούχα, τα ογκώδη αντικείμενα. Επίσης, υπάρχουν ειδικές εγκαταστάσεις για ηλεκτρικές συσκευές. Αρκετοί συμπολίτες μας δεν χρειάζονται κάποια ηλεκτρικά, όχι επειδή έχουν χαλάσει, αλλά επειδή δεν είναι χρήσιμες στους ίδιους. Έτσι, κάθε 3 – 4 εβδομάδες με τις ηλεκτρικές συσκευές που έχουν συγκεντρωθεί κάνουμε παζάρι και πωλούνται σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές, ενώ τα έσοδα πηγαίνουν σε κοινωφελείς σκοπούς”, πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο πρώην δήμαρχος της πόλης Grafenberg, ειδικός σύμβουλος της Ελληνογερμανικής συνέλευσης, Holger Dembek, υποστήριξε πως “η διαχείριση των απορριμμάτων είναι ένα έργο ζωής που δεν ολοκληρώνεται. Θα πρέπει να κερδίσουμε από τα σκουπίδια ό,τι μπορούμε”.

Όπως είπε ο κ.Dembek στην πόλη του, που βρίσκεται νότια της Στουτγάρδης, και έχει 275.000 κατοίκους η ανακύκλωση άγγιξε το 73%. “Δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στην ανακατασκευή και στην επιδιόρθωση, όπως των παλιών επίπλων, παλιών ποδηλάτων ή στην ανταλλαγή προϊόντων. Κάτοικοι ανταλλάσσουν ή χαρίζουν τα αντικείμενα που δεν χρειάζονται. Μόνο όταν δεν γίνεται κάτι από τα παραπάνω, τότε ανακυκλώνεται”.

Οι προτεραιότητες του Δήμου Θεσσαλονίκης

Τις προτεραιότητες του Δήμου Θεσσαλονίκης όσον αφορά τη διαχείριση των απορρίμματα ανέφερε στη διάρκεια του συμποσίου ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος και Καθαριότητας, Θανάσης Παππάς.

Στάθηκε στην ανάγκη αύξησης της ανακύκλωσης, δίνοντας στοιχεία, ενώ ανέφερε πως έχουν μειωθεί τα απορρίμματα και τα ογκώδη αντικείμενα. Όπως είπε, τα σκουπίδια που πηγαίνουν στο ΣΜΑ έχουν μειωθεί τα τελευταία χρόνια καθώς το 2010 ήταν 133.397 τόνοι, ενώ το 2013 ήταν 117.128 τόνοι.

Από την άλλη, τα ανακυκλώσιμα αυξήθηκαν καθώς το 2011 ήταν 5.568 τόνοι και το 2013 ανέρχονταν σε 14.041 τόνους. Μείωση παρατηρήθηκε και στα ογκώδη αντικείμενα καθώς το 2011 ήταν 8.695 τόνοι ενώ πέρσι ήταν 5.871 τόνοι.

“Είναι αντιληπτό ότι τα προγράμματα του Δήμου συμβάλλουν τόσο στη μείωση των απορριμμάτων, όσο στην ολοκληρωμένη διαχείριση και αξιοποίηση των ανακυκλώσιμων υλικών”, είπε ο κ. Παππάς, ο οποίος έθεσε ως προτεραιότητα τη δημιουργία του “Πράσινου Σημείου”, ενός ειδικού σύγχρονου διαμετακομιστικού κέντρου, αλλά και στα έξι “Μικρά Πράσινα Σημεία” ανά δημοτική κοινότητα.

Ο αντιδήμαρχος αναφέρθηκε επίσης στις ενημερώσεις που έγιναν σε σχολεία και μαθητές αναφορικά με την καθαριότητα, αλλά και στη σκέψη για ειδικούς κάδους που θα είναι αποκλειστικά για την ανακύκλωση ρούχων προς επαναχρησιμοποίηση.

Η ανακύκλωση και τα οφέλη της

“Στην Ελλάδα η ανακύκλωση γίνεται τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα να ανακυκλώνουμε μόλις το 18%, ενώ το άλλο 82% πηγαίνει στις χωματερές”, είπε στη διάρκεια του συμποσίου ο Στέφανος Τζιρίτης, πρόεδρος της Επιτροπής Βορείου Ελλάδος του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητήριο.

Ο γενικός πρόξενος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη, Ingo von Voss, τόνισε πως “ο καταναλωτής πρέπει να αμείβεται όταν ανακυκλώνει ή παρέχει τα σκουπίδια για την παραγωγή ενέργειας”.

“Η πιο καθαρή πόλη στον πλανήτη είναι μια στην Αφρική γιατί ο δήμαρχος εφάρμοσε μια καινοτομία. Ο κάθε πολίτης είναι υποχρεωμένος να φροντίζει να είναι καθαρό όλο το πολεοδομικό τετράγωνο, αλλιώς θα πληρώνει ένα πρόστιμο”, συμπλήρωσε ο Εμμανουήλ Καστανάκης, μέλος ΔΣ του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου.