Δ. Θεσσαλονίκης: Δημιουργική απασχόληση παιδιών και εφήβων στο κέντρο μετεγκατάστασης Διαβατών

Το συντονισμό όλων όσοι επιθυμούν να συνδράμουν στη δημιουργική απασχόληση παιδιών και εφήβων και στη φροντίδα των βρεφών, με στόχο τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στο Κέντρο Μετεγκατάστασης Διαβατών, ανέλαβε ο Δήμος Θεσσαλονίκης,  έπειτα από σχετική πρόταση της διοίκησης του Κέντρου Μετεγκατάστασης Διαβατών.

Για το σκοπό αυτό η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης, Καλυψώ Γούλα, συγκάλεσε σχετική σύσκεψη την περασμένη εβδομάδα με τη συμμετοχή εκπροσώπων των Παιδικών Χωριών SOS, ομάδας εθελοντών παιδαγωγών της πόλης και πρωτοβουλίας ομάδας μελών ΔΕΠ του ΑΠΘ, παρουσία της Προέδρου του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών, Ελεάννας Ιωαννίδου. Ο κύκλος διευρύνθηκε με τη δραστηριοποίηση της ΧΑΝΘ, ενώ υπάρχει και η δυνατότητα περαιτέρω διεύρυνσης με τη δραστηριοποίηση και συμμετοχή και άλλων φορέων, οργανώσεων και ομάδων.

Για την καλύτερη οργάνωση της δημιουργικής απασχόλησης παιδιών και εφήβων στα Διαβατά αναζητούνται χορηγίες σε είδος (μεγάλα αντίσκηνα, δάπεδο ασφαλείας, τραπεζάκια και καρεκλάκια, υπαίθρια παιχνίδια, κ.α.). Στο μεταξύ, ο Δήμος Θεσσαλονίκης συγκέντρωσε και πρόσφερε καρεκλάκια, τραπεζάκια και παιχνίδια από τους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, ενώ από το Δημοτικό Βρεφοκομείο «Άγιος Στυλιανός» προσφέρθηκαν στρώματα, κουβέρτες και σκεπάσματα, παιχνίδια, ρούχα και υποδήματα.

Εξάλλου, στο πλαίσιο του συντονισμού που ανέλαβε ο Δήμος Θεσσαλονίκης για τη δημιουργική απασχόληση παιδιών και εφήβων και για τη φροντίδα βρεφών στο Κέντρο Μετεγκατάστασης Διαβατών, πραγματοποιήθηκε χθες, Τετάρτη 9 Μαρτίου 2016, στην Αίθουσα «Μ. Αναγνωστάκης» του Δημαρχείου, η πρώτη συνάντηση με τους εθελοντές και τις εθελόντριες που πρόκειται να προσφέρουν τις πολύτιμες υπηρεσίες τους στα 800 και πλέον παιδιά του Κέντρου στα Διαβατά.

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης, ως συντονιστής, εκπροσωπούμενος από την αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης, Καλυψώ Γούλα και με τη συνδρομή του Τμήματος Εθελοντισμού και του δικτύου εθελοντών του Δήμου, σε συνεργασία με μέλη ΔΕΠ του ΑΠΘ, τα παιδικά χωριά SOS, τη ΧΑΝΘ, το Σώμα Ελλήνων Οδηγών και μεμονωμένους ειδικούς διάφορων ειδικοτήτων, ανέλαβαν από κοινού να δημιουργήσουν, να εξοπλίσουν και να λειτουργήσουν παιδότοπο που θα παράσχει στα προσφυγόπουλα δυνατότητες για παιχνίδι, δημιουργική απασχόληση, αθλοπαιδιές και εκμάθηση αγγλικών και γερμανικών. Παράλληλα, οργανώνεται στεγασμένος χώρος για την ανάπαυση και τη φροντίδα των περίπου 200 βρεφών του Κέντρου.

Οι περίπου 250 φοιτητές και φοιτήτριες, αλλά και οι δημότες που προσήλθαν με συγκινητική προθυμία και διάθεση για προσφορά στη συνάντηση, εντάχθηκαν σε ομάδες, ανάλογα με τις γνώσεις και τις εμπειρίες τους (λ.χ. δημιουργικό παιχνίδι, ξένες γλώσσες, εικαστικά, θέατρο, μουσική, άθληση). Σύντομα πρόκειται να αρχίσουν τη μετάβασή τους στα Διαβατά στη βάση συγκεκριμένου προγραμματισμού, για να αναλάβουν δράση και να κάνουν λίγο πιο χαρούμενη και ανθρώπινη τη ζωή των παιδιών που διαβιούν εκεί σε ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες.

Στον ιστότοπο του Δήμου Θεσσαλονίκης (http://www.thessaloniki.gr) το Τμήμα Εθελοντισμού και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης δημιούργησε την ηλεκτρονική «Φόρμα Εθελοντή» (http://opengov.thessaloniki.gr/e-ypiresies/volunteers/refugees),  που εμπεριέχεται στο banner «Η Πόλη για τους πρόσφυγες» (http://www.thessaloniki.gr/portal/page/portal/DimosThessalonikis/Refugees/city_for_refugees) και την οποία οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να συμπληρώνουν και να αποστέλλουν στο Τμήμα Εθελοντισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης προκειμένου να ενταχθούν στο σώμα των εθελοντών για τα παιδιά στα Διαβατά.

Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες που επιθυμούν να προσφέρουν είδη πρώτης ανάγκης μπορούν να απευθύνονται στις πέντε δημοτικές Κοινότητες και στη δημοτική Ενότητα Τριανδρίας, κατά τις εργάσιμες ημέρες και τις παρακάτω ώρες:

 • 1η Δημοτική Κοινότητα (Προξένου Κορομηλά 36 – Τηλ.  2313 318507 και 2313318504), από τις 09.00 έως τις 14.00
 • 2η Δημοτική Κοινότητα (Μοναστηρίου 93 – Τηλ. 2313 18542), από τις 08.00 έως τις 14.00
 • 3η Δημοτική Κοινότητα (Θεοφίλου 25 – Τηλ. 2313 318573), από τις 08.00 έως τις  00
 • 4η Δημοτική Κοινότητα (Κλεάνθους 57 – Τηλ. 2313 318545), από τις 08.00 έως τις 14.00
 • 5η Δημοτική Κοινότητα (Βασιλίσσης Όλγας 162 & 25ης Μαρτίου  – Τηλ. 2313 318247), από τις 09.00 έως τις 14.00
 • Δημοτική Ενότητα Τριανδρίας (Ελευθερίας 24 – Τηλ. 2313305405), από τις 08.00 έως τις 14.00

Τα είδη που είναι αναγκαία για την ανακούφιση των προσφύγων, είναι:

 • Παιχνίδια λούτρινα (όχι με μπαταρίες)
 • Γάλατα 1 λίτρου μακράς διαρκείας
 • Γάλατα βρεφική σκόνη (για όλες τις ηλικίες)
 • Μπιμπερό και πιπίλες
 • Μαρμελάδες – μέλι σε ατομικές μερίδες
 • Σοκολάτες και Πραλίνες φουντουκιού σε μικρές συσκευασίες
 • Σαμπουάν και αφρόλουτρα σε μικρές συσκευασίες
 • Μωρομάντηλα
 • Πάνες
 • Σερβιέτες, οδοντόκρεμες, οδοντόβουρτσες
 • Είδη δημιουργικής απασχόλησης (μπλοκ ζωγραφικής, υλικά χειροτεχνίας, μαρκαδόροι, κηρομπογιές, ξυλομπογιές, κόλλα στικ, χαρτόνια σε διάφορα χρώματα, χαρτί γκοφρέ σε διάφορα χρώματα, σβύστρες, ξύστρες, κ.ά.)

Αρμόδιο για τον συντονισμό υλοποίησης της συγκέντρωσης ειδών πρώτης ανάγκης είναι το Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων της Διεύθυνσης Κοινωνικής Προστασίας και Δημόσιας Υγείας.

 

 

 

ΟΤΑ, ΔΗΜΟΙ, ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΠΑΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΕΦΗΒΩΝ, ΚΕΝΤΡΟ ΜΕΤΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΔΙΑΒΑΤΩΝ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!