Δ.Πατρέων: Καταγγέλλει αποκλεισμό παιδιών από δωρεάν φιλοξενία σε βρεφονηπιακούς σταθμούς

Μετά την ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων των δικαιούχων για τη δωρεάν φιλοξενία σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) και ΚΔΑΠ με Ειδικές Ανάγκες, στο πλαίσιο του προγράμματος ΕΣΠΑ «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής», θα μείνουν την ερχόμενη χρονιά περισσότερα παιδιά, από ότι πέρσι, εκτός αυτών των δομών, όπως καταγγέλλει με δήλωσή του ο πρόεδρος του Κοινωνικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων Θόδωρος Τουλγαρίδης.

Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΕΕΤΑΑ, συνολικά υποβλήθηκαν από δημότες του δήμου 3.291 αιτήσεις, 517 περισσότερες, συγκριτικά με πέρσι. Εγκρίθηκαν κατ’ αρχήν και δόθηκαν τα αντίστοιχα voucher σε 2.101 παιδιά, ενώ απορρίφτηκαν 1.190 αιτήσεις παιδιών ή το 36% από εκείνα, που έκαναν αίτηση!

Επίσης, σε ορισμένες κατηγορίες δόθηκαν περισσότερες κάρτες έγκρισης (voucher) από τις δηλωμένες στην ΕΕΤΑΑ, προσφερόμενες θέσεις (δημοτικές και ιδιωτικές). Αυτό σημαίνει ότι πολλά παιδιά δεν θα μπουν σε κάποια δομή και θα μείνουν στην κυριολεξία, με το voucher στο χέρι.

Επιπλέον, στους δημοτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς έγιναν 1.320 αιτήσεις, κυρίως από γονείς που δεν είχαν δικαίωμα να υποβάλουν αίτηση μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ.

Έτσι, με βάση το σύνολο των αιτήσεων και των υπαρχουσών θέσεων, συνολικά στο δημόσιο – δημοτικό και ιδιωτικό τομέα και δεδομένου ότι περισσότερες οικογένειες, συγκριτικά με παλιότερα, αδυνατούν οικονομικά να καλύψουν τα τροφεία ιδιωτικών βρεφονηπιακών σταθμών, προβλέπεται ότι θα αποκλειστούν την ερχόμενη χρονιά από τις παραπάνω κοινωνικές δομές περισσότερα από 1000 παιδιά.

ΕΕ – κυβέρνηση ενισχύουν τις ιδιωτικές δομές

Όπως καταγγέλλει ο Θ. Τουλγαρίδης, με βάση τις οδηγίες και τους κανονισμούς της ΕΕ, τις οποίες υλοποιεί κατά γράμμα και η σημερινή κυβέρνηση, εδώ και τρία χρόνια, η χρηματοδότηση δεν δίνεται πλέον στη δομή, αλλά απευθείας στον ωφελούμενο. Η αλλαγή αυτή ενίσχυσε και στην Πάτρα τις ιδιωτικές δομές σε βάρος των δημόσιων, δημοτικών δομών. Έδωσε τη δυνατότητα στις ιδιωτικές δομές να επιλέξουν ποια παιδιά θα πάρουν, αλλά επίσης να δελεάσουν ή ακόμη και να εκβιάσουν γονείς υποσχόμενοι αμφιλεγόμενες επιπλέον υπηρεσίες.

Είναι γεγονός ότι κάθε χρόνο αυξάνονται οι ανάγκες των νέων ζευγαριών, τις οποίες το πρόγραμμα ΕΣΠΑ δεν καλύπτει, ούτε οι υπάρχουσες δημόσιες, δημοτικές δομές. Μάλιστα φέτος, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της ΕΕΤΑΑ, το ποσοστό ικανοποίησης των αιτήσεων είναι κατά 5% μικρότερο από το περσινό!

Επειδή πέρσι, αναλογικά, περισσότερα βρέφη από ό,τι νήπια έμειναν εκτός δομών, δημιουργήθηκαν στο δήμο από τον κοινωνικό οργανισμό, τον τελευταίο χρόνο, πέντε νέα βρεφικά τμήματα, προκειμένου να καλύψουν φέτος κάποιες από τις αιτήσεις, που δεν ικανοποιήθηκαν, επιπλέον των 250 περίπου νέων θέσεων που δημιουργήθηκαν από την ημέρα που ανέλαβε η Δημοτική Αρχή το Δήμο της Πάτρας τα τελευταία τρεισήμισι χρόνια.

Κανένα παιδί εκτός σταθμών

Καταλήγοντας, ο Θ. Τουλγαρίδης σημειώνει ότι «από την αντεργατική – αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δεν εξαιρούνται ούτε η φροντίδα και η αγωγή των παιδιών!

Ευθύνονται για την έλλειψη ολοκληρωμένου σχεδίου αγωγής και φροντίδας του παιδιού και κατάλληλων δομών, που θα έπρεπε να υλοποιείται με αποκλειστική ευθύνη του κράτους, την παντελή έλλειψη εξειδικευμένου και βοηθητικού προσωπικού, τα πολυάριθμα τμήματα, τα συνολικότερα προβλήματα της Εκπαίδευσης, την υποχρηματοδότηση των δήμων, γι’ αυτές τις κοινωνικές παροχές, τη μη μόνιμη και σταθερή χρηματοδότησή τους απευθείας από τον κρατικό προϋπολογισμό, την αποσπασματική αντιμετώπισή τους μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ, που έχουν ημερομηνία λήξης.

Ως Δήμος διεκδικούμε:

  • Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Παιδεία για όλους. Εδώ και τώρα Δίχρονη Υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή, με δημιουργία των ανάλογων δομών, νηπιαγωγείων και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.
  • Όλα τα παιδιά σε δημόσιους παιδικούς σταθμούς, χωρίς τροφεία.
  • Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους τους συμβασιούχους εργαζόμενους. Νέες προσλήψεις. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης των δήμων για κοινωνικές παροχές, για νέες κτιριακές υποδομές και εξοπλισμό.
  • Με βάση το νέο κανονισμό λειτουργίας των παιδικών σταθμών, να διαθέσει έκτακτο κονδύλι, προκειμένου να γίνουν οι αναγκαίες κτιριακές παρεμβάσεις, να εναρμονίσουν τη λειτουργία τους με τους όρους και τις προϋποθέσεις όπως ορίζονται από τον εν λόγω κανονισμό».
ΟΤΑ, ΔΗΜΟΙ, ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΕΩΝ, ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ, ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ ΠΑΙΔΙΩΝ


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!