Δ. Πάτρας: Τι ισχυρίζονται οι εργαζόμενοι του δήμου για το περιστατικό με το άτυχο σκυλί

Τον γύρο της Ελλάδας κάνει από χθες η καταγγελία για θανάτωση σκύλου από εργαζόμενους στην Καθαριότητα του Δήμου Πατρέων.

Οι υπάλληλοι ισχυρίζονται πως ήταν ένα ατυχές περιστατικό και πως δεν είχαν δει το σκυλί. Όπως λένε, πήραν κανονικά τον κάδο και τον άδειασαν στο απορριμματοφόρο. Τη στιγμή που ξεκινούσε η αυτόματη κουτάλα, άκουσαν γαβγίσματα αλλά ήταν πλέον αργά να αντιδράσουν καθώς δεν προλάβαιναν να σταματήσουν το μηχάνημα πολτοποίησης.

Οι ίδιοι ωστόσο ισχυρίζονται πως θα πρέπει το αφεντικό του ζώου να το είχε σκόπιμα πετάξει στον κάδο μάλλον επειδή ήταν άρρωστο, καθώς – όπως επισημαίνουν- αυτό δεν αντέδρασε όταν ήταν στον κάδο ούτε ακούστηκε η φωνή του όταν άδειαζε ο κάδος.

Ωστόσο, ο δήμαρχος Γιάννης Δημαράς έδωσε εντολή για άμεση διενέργεια Ενορκης Διοικητικής Εξέτασης, ο οποίος εμφανίστηκε έξαλλος με το γεγονός μπροστά σε συνεργάτες του.

Μάρτυρας κινητοποιεί την κοινότητα των ζωόφιλων και αυτή όλη τη χώρα. Ο μάρτυρας επιμένει ότι το συνεργείο αποκομιδής δεν χαρίστηκε στο ζώο, και το κονιορτοποίησε μέσα σε ουρλιαχτά, τα οποία ακούστηκαν ευρύτερα. Πυρ και μανία ο δήμαρχος, ζήτησε να διερευνηθεί το συμβάν. Το οποίο ξένισε την Πάτρα γιατί ο τομέας ποτέ δεν απασχόλησε για ανορθόδοξες συμπεριφορές.

Ο Δήμος έγινε από χθες το πρωί δέκτης διαμαρτυριών και ενστάσεων από φιλόζωους πολίτες, τόσο της Πάτρας όσο και πανελλαδικά. Το περιστατικό έχει συγκλονίσει την φιλοζωική κοινότητα της πόλης, η οποία πρόκειται να αντιδράσει και νομικά.

Σύμφωνα με την καταγγελία που έγινε από τον Αχαϊκό Σύλλογο για τη Μέριμνα των Ζώων, απορριμματοφόρο που εκτελούσε δρομολόγιο στο Καστρίτσι, μεταφόρτωσε στο όχημα μαζί με τα σκουπίδια που ήταν στον κάδο, και ένα ζωντανό σκυλί. Ο Σύλλογος επικαλείται μαρτυρία πολίτη, σύμφωνα με τον οποίο το δημοτικό προσωπικό άδειασε και άλλο κάδο με απορρίμματα (παρ’ όλο που διαπίστωσε ότι το ζώο ήταν ζωντανό), και στη συνέχεια έθεσε σε λειτουργία τον μηχανισμό που συνθλίβει τα σκουπίδια. Επίσης, ο Σύλλογος υποστηρίζει ότι γονείς και μαθητές άκουσαν το άτυχο ζώο να ουρλιάζει.

Το συμβάν είναι συγκλονιστικό και φέρνει την Πάτρα στο προσκήνιο με αρνητικό τρόπο. Ο Γ. Δημαράς με ανακοίνωση που εξέδωσε, εκφράζει «την οργή του για το καταγγελλόμενο γεγονός και ζήτησε άμεσα να κληθεί σε απολογία το συνεργείο του απορριμματοφόρου». Παράλληλα, ο δήμαρχος διέταξε την άμεση διενέργεια ΕΔΕ, «προκειμένου να τιμωρηθούν παραδειγματικά οι υπεύθυνοι».

Συγκλονισμένος από το περιστατικό δήλωσε στην «Π» και ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας Αχιλλέας Γεωργακόπουλος. «Είναι καταδικαστέο. Εμείς (σ.σ. τα πολιτικά πρόσωπα) δεν είμαστε δικαστές. Η υπόθεση έχει πάρει το δρόμο της και θα διερευνηθεί σε διοικητικό επίπεδο», πρόσθεσε. Το γεγονός ξένισε την τοπική κοινωνία, καθώς οι εργαζόμενοι του τομέα δεν έχουν δώσει δείγματα ανάλογων συμπεριφορών στο παρελθόν.

Χαρακτηριστικό των διαστάσεων που έλαβε το συμβάν είναι ότι ο αντιδήμαρχος και άλλα στελέχη της δημοτικής αρχής έγιναν χθες δέκτες επικοινωνίας από εθνικά ΜΜΕ. Επίσης, το διαδίκτυο πήρε «φωτιά» από καυστικά σχόλια φιλόζωων. Οι πιο ήπιοι σχολιαστές καταδίκαζαν το περιστατικό, ενώ γράφτηκαν και πάμπολλα σχόλια σε βάρος του προσωπικού, τα οποία εμπίπτουν σε λογοκρισία. Ολοι τους ζητούν να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι για τον θάνατο του ζώου. Οι πληροφορίες της «Π» θέλουν να ετοιμάζονται και μαζικές διαμαρτυρίες προς τον Δήμο μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Η Μέριμνα Ζώων του Πανεπιστημίου Πατρών εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία «καταδικάζει απερίφραστα την απάνθρωπη και αποτρόπαιη πράξη της σύνθλιψης σκύλου σε απορριμματοφόρο του Δήμου Πατρέων από υπάλληλο Καθαριότητας – χειριστή του οχήματος». Ο φιλοζωικός φορέας δηλώνει ότι θα καταθέσει μήνυση κατά του υπαιτίου, «ευθύς ως γίνει γνωστή η ταυτότητά του και διευκρινιστούν οι συνθήκες του συμβάντος από αυτόπτες μάρτυρες».
Πηγή: www.pelop.gr
ΟΤΑ, ΔΗΜΟΙ, ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΑΣ, ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΟΦΟΡΟ, ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ, ΘΑΝΑΤΟΣ ΣΚΥΛΟΥ


Αφήστε μια απάντηση