Δ. Νεάπολης-Συκέων: Επεκτείνεται το αποχετευτικό δίκτυο στα Πεύκα

Προς επίλυση φαίνεται να οδεύει το πρόβλημα με το αποχετευτικό δίκτυο στη Δημοτική Ενότητα Πεύκων καθώς εγκρίθηκε από τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Όρων η υλοποίηση του έργου της γ΄ φάσης κατασκευής αποχετευτικού δικτύου μετά την απόφαση της ΕΥΑΘ, η οποία αναμένεται να προχωρήσει στη δημοπράτηση του έργου εντός του Νοεμβρίου, με την έναρξη των εργασιών να τοποθετείται τον προσεχή Φεβρουάριο.

Να σημειωθεί ότι στην περιοχή, που τα τελευταία χρόνια γνωρίζει ραγδαία οικιστική ανάπτυξη, το πρόβλημα είχε προσλάβει μεγάλες διαστάσεις δεδομένης της ευρείας χρήσης βόθρων, με τα φαινόμενα των παράνομων παροχετεύσεων βοθρολυμάτων στο δάσος του Σέιχ-Σου και σε ρέματα να είναι συχνά, όπως αυτό που αποκάλυψε τελευταία συνεργείο του δήμου Νεάπολης-Συκέων με αποτέλεσμα να υποβληθούν μηνύσεις. Επρόκειτο για μια οικιστική ανάπτυξη η οποία δεν συνοδεύτηκε από την ανάλογη πολεοδομική ρυμοτομία και την κατασκευή βασικών υποδομών κοινής ωφέλειας, με αποτέλεσμα να συσσωρεύονται έντονα προβλήματα.

Ολοκλήρωση και επέκταση

Σύμφωνα με τη μελέτη, η οποία ανακοινώθηκε πρόσφατα από την ΕΥΑΘ, η γ΄ φάση αφορά την εκτέλεση υπολειπόμενων έργων από τις δυο προηγούμενες συνολικού μήκους 2.392,92 μέτρων, που «πάγωσαν» εξαιτίας της πτώχευσης που κήρυξε η ανάδοχος εταιρία, ενώ περιλαμβάνει άλλα 3.317,28 μέτρα για την προέκταση του δικτύου. Αυτό θα επεκταθεί κυρίως σε δευτερεύου­σες οδούς των Πεύκων, με το συνολικό μήκος του υπό κατασκευή δικτύου να είναι 5.700 μέτρα και τον προϋπολογισμό να ανέρ­χεται σε 1.750.000 ευρώ.

Το έργο περιλαμβάνει, επίσης, την κατασκευή αντλιοστασίου στην οδό Ελευθερίας, για την εξυπηρέτηση των αναγκών χαμηλότερου υψομέτρου δρόμων.

Η κατασκευή ενός ολοκληρωμένου και σύγχρονου δικτύου αποχέτευσης στη Δ.Ε. Πεύκων είχε εξελιχθεί σε κορυφαίο ζήτημα αιχμής για την τοπική κοινότητα, το οποίο «κληρονόμησε» η νέα διοίκηση του νέου διευρυμένου δήμου ως μια επιπλέον «καυτή πατάτα». Η ολοκλήρωση των δύο προηγούμενων φάσεων του έργου, η οποία συνετέλεσε ώστε να περιοριστεί σημαντικά ο αριθμός κατοικιών που χρησιμοποιούσαν ακόμα βόθρους, δεν έφθασε ποτέ στο τέλος εξαιτίας της πτώχευσης της κατασκευάστριας εταιρίας, με αποτέλεσμα το έργο να μείνει ημιτελές κι ένα μεγάλο μέρος της περιοχής να παραμένει ακάλυπτο από αποχετευτικό δίκτυο.

Πιέσεις και διεκδικήσεις

Με το πρόβλημα αυτό ασχολήθηκε η διοίκηση του δήμου, με το δήμαρχο Σίμο Δανιηλίδη να κλιμακώνει και να εντείνει τις πιέσεις και τις διεκδικήσεις προς την ΕΥΑΘ, όχι μόνο για την απεμπλοκή του «παγωμένου» έργου, αλλά και την επέκταση του δικτύου σε περισσότερες περιοχές των Πεύκων. Στο πλαίσιο αυτό, η δημοτική αρχή, σε στενή συνεργασία με τους κατοίκους και τους τοπικούς φορείς, πραγματοποίησαν διαβήματα-παραστάσεις διαμαρτυρίας προς την ΕΥΑΘ, με το δήμαρχο και τους αντιδημάρχους να ενημερώνουν για κάθε εξέλιξη το Δημοτικό Συμβούλιο.

«Το θέμα ήταν πολύ σοβαρό και το γνωρίζαμε πριν ακόμη αναλάβουμε τη διοίκηση του νέου διευρυμένου δήμου μας. Όπως είχαμε υποσχεθεί και δεσμευτεί, όχι μόνο το παρακολουθούσαμε στενά, αλλά κάναμε τα πάντα για τη συνέχισή του και την επέκτασή του. Δε νοείται στον αιώνα μας, και μάλιστα σε μια αναπτυγμένη περιοχή, να υπάρχουν βόθροι που συνιστούν εσαεί απειλή για τη δημόσια υγεία, είτε λόγω της κακής κατασκευής τους είτε της πλημμελούς συντήρησής τους, και να αποτελούν άλλοθι για κάποιους λίγους ανεύθυνους κι ασυνείδητους να ρίχνουν βοθρολύματα στο δάσος. Κυνηγήσαμε το θέμα με πάθος, είχαμε δεκάδες συσκέψεις με τους κατοίκους και του τοπικούς φορείς, ασκήσαμε έντονες πιέσεις προς την ΕΥΑΘ και τους αρμόδιους κρατικούς παράγοντες για να φτάσουμε στο επιθυμητό και επιδιωκόμενο αποτέλεσμα», δηλώνει ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης, και προσθέτει: «Σίγουρα πρόκειται για μια επιτυχία, στην οποία, όμως, δεν θα επαναπαυτούμε αλλά θα συνεχίσουμε τον αγώνα και την προσπάθειά μας μέχρι να καλυφθεί το σύνολο των ορίων των Πεύκων με σύγχρονο αποχετευτικό δίκτυο».

Κάλυψη στο 90%

Όπως αναφέρει ο προϊστάμε­νος του Τμήματος Μελετών της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της ΕΥΑΘ Αλέξανδρος Μεντές, με την γ΄ φάση του αποχετευτικού δικτύου το ποσοστό κάλυψης θα φθάσει στο 90% των γεωγραφικών ορίων της Δ.Ε. Πεύκων, εφόσον δεν προκύψουν ενδιάμεσες ανάγκες στην πορεία εκτέλεσης του έργου. Η εξέλιξη αυτή θα αποτελέσει πλέον αποτρε­πτικό παράγοντα επανάληψης υποθέσεων παράνομης παροχέτευσης βοθρολυμάτων από κατοικίες σε δασικές εκτάσεις του Σέιχ Σου και τον Ξηροπόταμο (όπως η πρό­σφατη στις αρχές Οκτωβρίου από συγκρότημα κατοικιών, που αποκάλυψε συνεργείο του δήμου).

Το γεγονός αυτό οδηγεί και τον αντιδήμαρχο Μικροέργων-Πρασίνου-Ηλεκτροφωτισμού με τοπική αρμοδιότητα στη Δ.Ε. Πεύκων Αλέκο Σιμητόπουλο να επαναλάβει το κάλεσμά του προς τους κατοίκους που έχουν ακόμη βόθρους στις κατοικίες ή στα συγκροτήματα κατοικιών, ότι πρέπει να ακολουθούν τις επιτα­γές του νόμου και να συμμορφώνονται με τις οδηγίες του δήμου. «Πρωτίστως είναι θέμα υπευθυνότητας κι ευαισθησίας απέναντι στη δημόσια υγεία και το περιβάλλον. Καλώ, λοιπόν, τους συνδημότες και συμπολίτες μας να φροντίζουν ώστε οι βόθροι να πληρούν όλες τις προβλεπόμενες προδιαγραφές στεγανοποίησης και έγκαιρης εκκένωσης, για να εκμηδενιστεί το ενδεχόμενο μόλυνσης του περιβάλλο­ντος. Είναι ανάγκη να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας για την προστασία του δημόσιου συμφέροντος», τονίζει.

ΟΤΑ, ΔΗΜΟΙ, ΔΗΜΟΣ ΝΕΑΠΟΛΗΣ-ΣΥΚΕΩΝ, ΣΕΙΧ ΣΟΥ, ΠΕΥΚΑ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!