δ-χαλανδρίου-επιβάλλει-νέο-χαράτσι-1556947
ΔΗΜΟΙ | 12.03.2026 | 14:42

Δ. Χαλανδρίου: Επιβάλλει νέο «χαράτσι» στους δημότες για απαλλοτριώσεις

Γράφει ο τοπογράφος μηχανικός και στατιστικολόγος Νίκος Καρδούλας 

Σε πρόσφατες δημοσιευμένες έρευνές μου για τα δημοτικά τέλη (ΔΤ) των δήμων, ο συντελεστής των ΔΤ για κατοικίες στο δήμο Χαλανδρίου ήταν 1,66 €/τ.μ. για το 2026, όπως αναφέρονταν στην αντίστοιχη απόφαση της «Διαύγειας» του δήμου.

Όμως δημότες του Δ. Χαλανδρίου μου έστειλαν τους λογαριασμούς ρεύματος, όπου ο συντελεστής των ΔΤ για το δήμο Χαλανδρίου εμφανίζεται με 1,96 €/τ.μ. και απορούσαν με τη διαφορά των 0,30 €/τ.μ.

Κατόπιν έρευνας διαπίστωσα ότι ο Δ. Χαλανδρίου επιβάλει και ένα ειδικό τέλος 0,30 €/τ.μ. για απαλλοτρίωση κοινόχρηστων χώρων από τις 1/1/2024 και για εννιά χρόνια, σύμφωνα με αντίστοιχη απόφαση της «Διαύγειας» του δήμου, όπου αναφέρεται ότι το τέλος θα συνεισπράτεται (συνυπολογίζεται) με τα τέλη καθαριότητας μέσω των λογαριασμών της Δ.Ε.Η.

Ο Δ. Χαλανδρίου λοιπόν προσθέτει στο συντελεστή των ΔΤ επιπλέον 0,30 €/τ.μ. για απαλλοτρίωση κοινόχρηστων χώρων και ο συντελεστής των ΔΤ που χρεώνονται τα νοικοκυριά στους λογαριασμούς ρεύματος το 2026 είναι 1,96 €/τ.μ., χωρίς αυτό να αναφέρεται στην αντίστοιχη απόφαση της «Διαύγειας» περί καθορισμού τελών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού, για το οικονομικό έτος 2026, όπου η απόφαση του δήμου για το συντελεστή των ΔΤ είναι 1,66 €/τ.μ.

Η επιβολή του ειδικού τέλος 0,30 €/τ.μ. για απαλλοτρίωση κοινόχρηστων χώρων θα έπρεπε να παρουσιάζεται στους λογαριασμούς ρεύματος ξεχωριστά ως αυτοτελές ποσό και όχι να προστίθεται στο συντελεστή των ΔΤ, διότι σύμφωνα το άρθρο 185 του Ν. 4555/2018 τα δημοτικά τέλη των δήμων εισπράττονται αποκλειστικά για την κάλυψη του κόστους των υπηρεσιών καθαριότητας, απορριμμάτων και φωτισμού και δεν επιτρέπεται να διατίθενται για άλλες δαπάνες ή υποχρεώσεις των δήμων.

Πως λοιπόν ο Δ. Χαλανδρίου διαθέτει έσοδα από τα ΔΤ για άλλες δαπάνες, αφού απαγορεύεται από το νόμο;

Θα μπορούσε ο Δ. Χαλανδρίου να προσθέσει το ειδικό τέλος στο Δημοτικό φόρο (ΔΦ), τα έσοδα του οποίου μπορούν να χρησιμοποιούνται για την κάλυψη των γενικών αναγκών των δήμων, αλλά αυτό δεν ήταν δυνατό διότι:

  • Σύμφωνα με το νόμο η αύξηση του ΔΦ από έτος σε έτος δεν μπορεί να υπερβαίνει το 20%.
  • Ο συντελεστής του ΔΦ στο Δ. Χαλανδρίου το έτος 2023, όταν αποφασίσθηκε το ειδικό τέλος ήταν 0,98 €.τ.μ. και έπρεπε με το επιπλέον 0,30 €/τ.μ. να αυξηθεί στο 1,28 €/τ.μ. για το 2024, αλλά το ποσό αυτό υπερέβαινε την αύξηση του 20%.

Επισημαίνεται ότι ο Δ. Χαλανδρίου:

  • Έχει τον υψηλότερο ΔΦ στην Ελλάδα το 2026 με 1,22 €/τ.μ., όταν μεταξύ των 332 δήμων ο ΔΦ κυμαίνεται από 0,02 €/τ.μ. έως 1,22 €/τ.μ. και ο πανελλαδικά σταθμισμένος μέσος όρος του ΔΦ σύμφωνα με τον αριθμό νοικοκυριών κάθε δήμου, είναι 0,23 €/τ.μ.

  • Είναι ο ακριβότερος δήμος στο λεκανοπέδιο Αττικής στη συνολική χρέωση των νοικοκυριών στους λογαριασμούς ρεύματος (άθροισμα ΔΤ, ΔΦ και ΤΑΠ) με 3,67 €/τ.μ. και ο δεύτερος ακριβότερος δήμος στην Ελλάδα με διαφορά μόλις 0,02 €/τ.μ. από τον ακριβότερο πανελλαδικά δήμο Ύδρας (3,69 €/τ.μ.).

Προτείνεται το ειδικό τέλος 0,30 €/τ.μ. για απαλλοτρίωση κοινόχρηστων χώρων του Δ. Χαλανδρίου να εμφανίζεται στους λογαριασμούς ρεύματος ξεχωριστά ως αυτοτελές ποσό, όπως εμφανιζόταν αυτοτελές και παλαιότερα πριν τον ΕΝΦΙΑ το ΕΕΤΗΔΕ (Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Χώρων), ώστε να γνωρίζουν οι δημότες τι πληρώνουν.

Ακολουθούν οι σχετικές αποφάσεις που δημοσιεύτηκαν στη Διαύγεια:

Ο Νίκος Καρδούλας είναι Τοπογράφος Μηχανικός του Ε.Μ.Π., MSc στην Αγγλία, πρώην καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Στατιστικολόγος, Πολιτικός Αναλυτής, Συνταγματάρχης ε.α. και υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ το 2023 στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας