Δ. Ασπροπύργου: Υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με το Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών

Μνημόνιο για πρωτοποριακή συνεργασία, μεταξύ του Δήμου Ασπροπύργου, του «Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών – Ιδρύματος Βούρου – Ευταξία» και του «Συλλόγου των Αθηναίων», συνυπέγραψαν, ο Δήμαρχος Ασπροπύργου, κ. Νικόλαος Ι. Μελετίου και οι Πρόεδροι του Μουσείου και του Συλλόγου αντίστοιχα, κ.κ. Αντώνιος Γ. Βογιατζής και Ελευθέριος Γ. Σκιαδάς. Η υπογραφή του Μνημονίου έγινε στην κεντρική αίθουσα του Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών, με την ευκαιρία της 197ης Επετείου της Απελευθέρωσης των Αθηνών (25 Απριλίου 1821), από τους επαναστημένους Έλληνες της Αττικής, υπό την ηγεσία του Χασιώτη Οπλαρχηγού, Καπετάν Μελέτη Βασιλείου.

Με το Μνημόνιο Συνεργασίας, οι τρεις φορείς προετοιμάζουν κοινές πολιτιστικές, επιστημονικές, εκπαιδευτικές εκδηλώσεις και δραστηριότητες, καθώς και ανταλλαγή συμβουλευτικών υπηρεσιών και εκπόνηση μελετών. Εξάλλου, προβλέπουν τη δυνατότητα για κοινή συμμετοχή σε Ερευνητικά και Πολιτιστικά προγράμματα (Ευρωπαϊκά και Διεθνή) και δεσμεύονται για ανταλλαγή πληροφοριών και τεχνογνωσίας, σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

«Προσερχόμαστε στην συμμαχία αυτή, επιθυμώντας να διευρύνουμε τους ορίζοντες των τοπικών κοινωνιών και να αναδείξουμε τις άγνωστες, στο ευρύ κοινό, πλευρές της ιστορίας αλλά και των δράσεών μας. Οι λαογραφικοί θησαυροί, συναντούν τα αναπτυξιακά προγράμματα και τα τελευταία, τις ευαίσθητες κοινωνικές πολιτικές», επισήμανε ο Δήμαρχος Ασπροπύργου και μέλος του Δ.Σ της Κ.Ε.Δ.Ε., κ. Μελετίου, ο οποίος προανήγγειλε αποτελέσματα της κοινής προσπάθειας στο άμεσο μέλλον.

Άποψη της κεντρικής αίθουσας του Μουσείου, κατά την τελετή υπογραφής του Μνημονίου.

O πρόεδρος του ΔΣ του «Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών – Ιδρύματος Βούρου – Ευταξία» κ. Αντώνιος Βογιατζής, υπενθύμισε τον χαρακτήρα και σημασία του Μουσείου, ως «Μουσείου Πόλεως», και ανέλυσε την έννοια και έκταση της κατ’ αυτό «Πόλεως των Αθηνών», που καταλαμβάνει την Πόλη των Αθηνών, που ίδρυσε ο Θησεύς και που στην νεώτερη εποχή απετέλεσε την Διοίκηση Πρωτευούσης. Τόνισε δε, ότι το Μουσείο συμμετέχει στην κοινή προσπάθεια, για τη διερεύνηση και προβολή της ιστορίας, σε όλη την ευρύτητα του όρου, αυτής της Πόλεως, αλλά και της πραγματικότητας της εν εξελίξει ζωής της. Παράλληλα, όντας το μόνο Μουσείο Πόλεως της Ελλάδος, προσφέρει τεχνογνωσία και υποδομές για την γνώση και κατανόηση της ιστορίας και της ζωής των επί μέρους Δήμων της Αττικής, αρχίζοντας επισήμως με τον Δήμο Ασπροπύργου, που αναπτύσσει εξαιρετική δραστηριότητα στα Γράμματα και στον Πολιτισμό.

Ο Πρόεδρος του Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών, Ιδρύματος Βούρου – Ευταξία, Δικηγόρος, κ. Αντώνιος Βογιατζής.

Στον ορίζοντα του 2021, όταν θα εορτασθεί η συμπλήρωση των διακοσίων (200ων) ετών από τη μεγάλη Εθνεγερσία, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Συλλόγου των Αθηναίων κ. Ελευθέριος Σκιαδάς, επισημαίνοντας πως, το Θριάσιο αποτελεί τη «γέφυρα που μας ενώνει». Στην συνέχεια αναφέρθηκε στα οφέλη που μπορούν να προκύψουν από τέτοιες συνεργασίες, οι οποίες ανοίγουν νέους ορίζοντες για προσφορά στην Κοινωνία και στον Πολιτισμό. Ακολούθως τόνισε ότι «οι Δήμοι, τα Ιδρύματα, οι Σύλλογοι και εν γένει τα νομικά πρόσωπα δημόσιου ή ιδιωτικού δικαίου αποτελούν τους κρίκους μιας πανίσχυρης αλυσίδας που παραμένει ανεκμετάλλευτη».

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου των Αθηναίων, κ. Ελευθέριος Σκιαδάς.

Ο Δήμαρχος Ασπροπύργου, κ. Νικόλαος Μελετίου, με μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου των Αθηναίων.

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου των Αθηναίων κ. Ελ. Σκιαδάς, ο Δήμαρχος Ασπροπύργου κ. Νικ. Μελετίου, ο Πρόεδρος του Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών – Ιδρύματος Βούρου – Ευταξία κ. Αντώνιος Βογιατζής, ο Εντεταλμένος Σύμβουλος και Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας του Δήμου Ασπροπύργου κ. Αντώνιος Κοναξής, και οι Αντιδήμαρχοι Ασπροπύργου κ.κ. Παντελής Σαββίδης και Ισίδωρος Τσίγκος.

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου των Αθηναίων κ. Ελ. Σκιαδάς με τον Αντιπρόεδρο κ. Αγγ. Παπαγγελή και τον Ταμία κ. Θεοφάνη Θεοφανόπουλο και μέλη του Συλλόγου των Αθηναίων. Διακρίνονται οι κ.κ. Λουκία Βαρελά, Φιλοθέη Δέδε Μπενιζέλου, Ειρήνη Ξακουστή, Ρέα Σκούρτα, Μαρία Σούρδη και Αναστασία Μαμάη.

Το Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών, επί της οδού Παπαρηγοπούλου 5-7, στην πλατεία Κλαυθμώνος. Χρησιμοποιήθηκε ως προσωρινό ανάκτορο του Βασιλέως Όθωνα, το διάστημα 1836-1843. Είναι ένα από τα ελάχιστα ιστορικά, αθηναϊκά αρχοντικά του 19ου αιώνα, που διατηρούνται ως τις μέρες μας, και αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα της νεοκλασικής αρχιτεκτονικής της Ελλάδος.

Μέρος της αυλής του Μουσείου, με το άγαλμα της κόρης των Αθηνών και τις προτομές δύο αγωνιστών της Επανάστασης του 1821, στο βάθος. Ο Δήμος Ασπροπύργου θα διαμορφώσει Πρόγραμμα επισκέψεων στους χώρους του, για τα Σχολεία και τους συλλογικούς φορείς της πόλης.

ΟΤΑ, ΔΗΜΟΙ, ΔΗΜΟΣ ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΥ, ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΝ ΠΟΛΕΩΣ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!