χωροταξικό-για-τον-τουρισμό-τι-αντιθέ-1584177
ΔΗΜΟΙ | 12.05.2026 | 16:16

Χωροταξικό για τον Τουρισμό: Τι αντιθέσεις εκφράζουν νησιωτικοί δήμαρχοι

Τις αντιθέσεις του εξέφρασαν δύο δήμαρχοι σε νησιά των Κυκλάδων για το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο που έρχεται να διαμορφώσει το περιβάλλον στο οποίο λαμβάνουν χώρα οι επενδύσεις του τουρισμού, μιλώντας στη ραδιοφωνική συχνότητα του Ertnews 105,8.
Συγκεκριμένα, οι αντιθέσεις των δημάρχων εκτάθηκαν στον περιορισμό της εμφάνισης μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων που ξεπερνά τη φέρουσα ικανότητα των υποδομών των νησιών από τη μία στην περίπτωση της Κέας και από την άλλη στον αποκλεισμό των μικρών επενδυτών από την επενδυτική δραστηριότητα.
Αναλυτικότερα όσα είπαν οι δήμαρχοι στη ραδιοφωνική συχνότητα του Ertnews:

«Θέλει πάρα πολλή προσοχή. Εμείς, τα μικρά νησιά, οι μικροί τόποι, θέλουμε προστασία. Εμείς σαν Δημοτικό Συμβούλιο ομόφωνα έχουμε περάσει την άποψη ότι δεν θέλουμε σύνθετα τουριστικά καταλύματα, δεν θέλουμε μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες των 150 ή 100 κλινών. Θέλουμε κάτι μικρότερο το οποίο να ταιριάζει στο μέγεθος του νησιού μας και βέβαια να φροντίσουμε τις υποδομές μας, γιατί οι υποδομές είναι για όλους και για όλο το χρόνο. Δεν είναι μόνο για το καλοκαίρι. Και τα νησιά, δεν είναι μόνο το καλοκαίρι, δεν είναι μόνο τουρισμός. Πρέπει να φροντίσουμε και να προστατεύσουμε και τον μόνιμο κάτοικο» επισήμανε η Δήμαρχος Κέας, Ειρήνη Βελισσαροπούλου μιλώντας στην εκπομπή «Σεμνά και Ταπεινά» με τον Δημήτρη Πετρόπουλο.

«Έχουμε ακόμα περιθώριο μερικές ημέρες για να υποβάλουμε τα αιτήματα μας. Εμείς έχουμε υποβάλει και στα τοπικά πολεοδομικά σχέδια, στο πλαίσιο της διαβούλευσης του πρώτου σταδίου, τις απόψεις μας. Το δικό μας το νησί κατά 50% είναι Natura. Στην περιοχή Natura. Υπάρχει το εξής οξύμωρο. Ο αγρότης δεν μπορεί να φτιάξει ένα σπίτι για το παιδί του για να στεγάσει την οικογένειά του, αλλά μπορούν να γίνουν σύνθετα τουριστικά καταλύματα μέχρι 150 κλίνες. Εμείς είπαμε ότι αυτό είναι σκανδαλώδες. Δεν είναι δυνατόν να μπορούν να γίνουν 150 κλίνες και συγχρόνως να μην μπορεί να γίνει ένα σπιτάκι για τον αγρότη που θέλει να στεγάσει την οικογένειά του. Γιατί υπάρχουν περιοχές που οι χρήσεις γης στην περιοχή Natura δεν το επιτρέπουν» προσέθεσε.

«Δεν θέλουμε μεγάλες μονάδες. Δεν διαφωνούμε στα 8 ή στα 16 στρέμματα, γιατί αυτό δημιουργεί και έναν περιορισμό περισσότερο ώστε να υπάρχουν μεν αλλά να είναι πιο προσεγμένα, αλλά σίγουρα θα τοποθετηθούμε σε αυτό μέχρι το τέλος της διαβούλευσης. (…)

Αυτό που πρέπει να δούμε σήμερα είναι πραγματικά, τη φέρουσα ικανότητα και να δούμε οι υποδομές μας μέχρι πού μπορούν να φτάσουν. Μιλάμε για θέματα τα οποία έχουν να κάνουν με το νερό. Τα προηγούμενα χρόνια είχαμε λειψυδρία, φέτος έχει βρέξει αρκετά, αλλά δεν μπορούμε να πούμε και τα αποθέματα ότι έχουν γεμίσει πάλι. Και βέβαια και το θέμα της ενέργειας» επισήμανε η δήμαρχος της Κέας.

«Υπερτουρισμό δεν έχουμε. Η Τζιά έχει μεγαλύτερα νούμερα στον τουρισμό απ’ ότι είχε τα προηγούμενα χρόνια γι’ αυτό θέλει πολλή προσοχή και επίσης έχουν γίνει πολλές κατατμήσεις των τεσσάρων στρεμμάτων. Έχει λειτουργήσει πολλά χρόνια σαν προάστιο των Αθηνών που κάποιος αγόραζε εκτάσεις στη Τζια για να κάνει το σπίτι του παραθεριστική του κατοικία, τα οποία σήμερα μπορεί να νοικιάζει με Airbnb, βέβαια» συμπλήρωσε η κ.Βελισσαροπούλου.

«Θα ξεκινήσουμε από αυτό που ζήτησε ο Δήμος Μήλου από το υπουργείο. Ο Δήμος Μήλου ζήτησε να προστατευτούν οι ζώνες προστασίας της φύσης. Εκεί να ελεγχθούν οι άδειες και να μην βγουν οι καινούριες άδειες σε αυτές τις περιοχές» επισήμανε ο Δήμαρχος Μήλου, Μανώλης Μικέλης μιλώντας στην ίδια εκπομπή.

Οι ζώνες αυτές, σημείωσε, ήταν από Μαντράκια μέχρι Άγιο Κωνσταντίνο και η περιοχή του Σαρακήνικου, όπου είχε ορίσει το Δημοτικό Συμβούλιο και κάποια μέτρα από την ακτή ήταν στα θειορυχεία και στον Καστανά και σε κάποιες ζώνες μέσα στο Natura. «Αυτό είναι που ζήτησε ο Δήμος Μήλου. Η υπουργική απόφαση είναι καθολικό σταμάτημα όλων των εργασιών στις οικοδομές. Αυτό δεν ήταν κάτι που είχαμε διεκδικήσει εμείς. Και στα εκτός σχεδίου. Και τώρα ενημερωνόμαστε, δυστυχώς ο πρώτος βαθμός της Τοπικής αυτοδιοίκησης ενημερώνεται από το Πρώτο Θέμα ή από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για το καινούργιο χωροταξικό του τουρισμού» συνέχισε.

«Βλέπουμε ότι για τον τόπο το δικό μας και για τα τετραγωνικά τα δικά μας, ναι μεν τα 25 μέτρα, οι αμμουδιές οι δικές μας έχουν και μεγαλύτερο μέγεθος, βλέπουμε ότι μιλάνε για 8, 12 και 16 στρέμματα. Άρα, οι περιουσίες των τεσσάρων στρεμμάτων, οι μικροί ιδιοκτήτες ή οι κάτοικοι της Μήλου δεν θα μπορούν να επενδύσουν. Τους αποκλείει αυτό το σχέδιο κατευθείαν και επιτρέπει μόνο τις μεγάλες επενδύσεις. Αυτό που έχουμε δει, έχουμε διαφωνήσει και ήδη έχουμε στείλει σήμερα επιστολή κιόλας και προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και στο Υπουργείο Τουρισμού και προς τον Πρωθυπουργό.

Και πρέπει να ξέρετε ότι στη μία βδομάδα που θα γίνουν οι παρατηρήσεις στη σελίδα την ηλεκτρονική, δεν μπορεί ο Δήμος να μην έχει απαντήσεις και να κάνει μόνο τις ενστάσεις του στη σελίδα αυτή. Εμείς θα κάνουμε έκτακτο δημοτικό συμβούλιο, ό,τι στοιχεία μπορούμε να βρούμε με όποιον τρόπο μπορούμε να τα βρούμε και θα τα βάλουμε στο δημοτικό Συμβούλιο, θα γίνουν οι προτάσεις και θα στείλουμε τις προτάσεις μας» τόνισε ο κ. Μικέλης.

«Όλες αυτές οι αποφάσεις είναι χωρίς εμάς» προσέθεσε ο Δήμαρχος Μήλου, σημειώνοντας ότι θα μπορούσαν οι κάτοικοι του νησιού σε 4 στρέμματα να φτιάξουν 4 δωμάτια. «Οι μικροί επιχειρηματίες στήριξαν το νησί και το έχουν φτάσει εδώ που φτάσανε και τώρα δεν θα υπάρχουν οι μικροί επιχειρηματίες πια με αυτόν τον καινούργιο σχεδιασμό και να έχει γίνει το ειδικό πολεοδομικό και το τοπικό πολεοδομικό για να μπορούμε να ξέρουμε τι στρέμματα θα μπορούμε να εκμεταλλευτούμε, ποιοι είναι οι όροι δόμησης, πόσα τετραγωνικά κάλυψη θα έχουμε, δεν ξέρουμε τίποτα. (…)

Ποιος μικρός λοιπόν και ποιος ντόπιος θα μπορεί να χτίσει στα 16 στρέμματα; Θα αναγκαστεί λοιπόν να πουλήσει την περιουσία του σε κάποιον άλλον για να έρθει να επενδύσει και κάνει 350 κλίνες. Είναι δυνατόν αυτό το πράγμα; Δηλαδή θα ερημοποιήσουμε κατ’ επέκταση τα νησιά μας; Ποιοι θα μείνουν πια στη Μήλο; Η Μήλος θα δουλεύει για έξι μήνες, επτά; (…)

Ζητάμε να μπουν κανόνες, αλλά όχι κανόνες για τους μεγαλοξενοδόχους. Αυτό που μου λέτε εσείς είναι το ίδιο που ζητάμε και εμείς. Να μπουν κάποιοι κανόνες και να μην εξαιρέσουν τους κατοίκους του νησιού και να ευνοούν μόνο τις μεγάλες επενδύσεις.

Και δεν γίνεται και καμία αναφορά σε ΑΠΕ, που αυτά πρέπει να προβλέπονται. Γιατί η Μήλος έχει και τη γεωθερμία, είναι και στα σχέδια της ΡΑΕ οι ανεμογεννήτριες, Δεν μπορεί να αναπτύσσεται τουρισμός και γεωθερμία και ΑΠΕ μαζί. Και περιβαλλοντικά είναι επιβαρυμένη η Μήλος γιατί έχουμε και την εξόρυξη, έχουμε και διάφορα άλλα» συμπλήρωσε.

Σχετικά με την υπόθεση που έχει δει το φως της δημοσιότητας, για την καταγγελία ότι από την ημέρα που η κυβέρνηση κατέθεσε τροπολογία για να αναστείλει η έκδοση νέων οικοδομικών αδειών στη Μήλο μέχρι το τέλος του χρόνου, μέσα σε πέντε ημέρες μέχρι να δημοσιευθεί εκδόθηκαν 33 άδειες, ανάμεσα στις οποίες δύο μεγάλα ξενοδοχεία, το ένα σε περιοχή Natura, ο κ. Μικελής είπε τα εξής:

«Αυτό είναι θέμα καθαρά πολεοδομικό και είδαμε ότι είναι γύρω στις 42 άδειες. Αυτό το είδαμε και εμείς από τις αναρτήσεις που γίνονται στην Διαύγεια. Ο Δήμος δεν εγκρίνει ή δεν βγάζει άδειες. (…) Διοικητικά η πολεοδομία ανήκει στον Δήμο. Ο Δήμος ή ο δήμαρχος δεν είναι υπεύθυνος να βγει ή να μη βγει η άδεια. Αυτό είναι του υπεύθυνου Πολεοδόμου που είναι προϊστάμενος στην πολεοδομία.

Είναι αυτοτελές το τμήμα και τα έχουμε μπερδέψει λίγο. Εμείς είμαστε Διοικητικοί Προϊστάμενοι. (…) Έχετε δει την υπογραφή κάποιου δημάρχου σε κάποια άδεια;».

«Ζητάμε εξηγήσεις από τον προϊστάμενο της Πολεοδομίας. Ζητάμε εξηγήσεις, δεν μπορούμε να δούμε αν είναι νόμιμες οι άδειες ή αν δεν είναι νόμιμες. Αυτό δεν μπορούμε να το πούμε αν δεν έχουμε στοιχεία και περιμένουμε κάποιες εξηγήσεις από τον προϊστάμενο. Η πολεοδομία δίνει όρους δόμησης και εμείς ζητήσαμε κάποιες εξηγήσεις και περιμένουμε εγγράφως να έρθουν οι εξηγήσεις από την Πολεοδομία» προσέθεσε ο Δήμαρχος Μήλου.

«Έχουμε παρεξηγήσει κάποια πράγματα. Η πολεοδομία δίνει όρους δόμησης, οι μηχανικοί ανεβάζουν τις άδειες. Τις υπογραφές που μπαίνουν σε αυτές τις άδειες ποιοι τις υπογράφουν και εκεί δεν θα δείτε την υπογραφή κανενός δημάρχου. Ποιοι τις υπογράφουν πραγματικά; Αυτό πρέπει να κοιτάξουμε.

Η πολεοδομία που δίνει όρους δόμησης και ο εκάστοτε μηχανικός. Από αυτούς θα ζητήσουμε κάποιες εξηγήσεις ποτέ; Δεν έχει ευθύνες για την άδεια που θα ανεβάσει και δεν θα είναι επαρκής; Βάζει την υπογραφή του κάτω. Και ο μηχανικός και αυτός που δεν κάνει τον έλεγχο από την πολεοδομία. Γιατί, αυτό έχει γίνει σήριαλ πια, ότι ο δήμαρχος πρέπει να κάνει τον έλεγχο. Δεν το κάνει ο δήμαρχος τον έλεγχο. Υπάρχουν υπογραφές πάνω σε αυτά τα χαρτιά που γράφει υπουργείο Περιβάλλοντος από την μια άκρη μέχρι την άλλη» τόνισε καταλήγοντας.