χαράτσι-μαμούθ-καλείται-να-πληρώσε-1518682
ΔΗΜΟΙ | 03.12.2025 | 13:44

Χαράτσι-“μαμούθ” καλείται να πληρώσει Δήμος για τα απορρίμματα

Ακούστε το άρθρο
Προσθήκη του aftodioikisi.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Το ιλιγγιώδες ποσό των 2,6 εκατομμυρίων ευρώ καλείται να πληρώσει ο Δήμος Ξάνθης στη ΔΙ.Α.Α.ΜΑ.Θ. Α.Α.Ε. που εκτελεί χρέη Περιφερειακού ΦΟ.Δ.Σ.Α. της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης.

Το ύψος του ποσού προκαλεί ερωτηματικά στην τοπική κοινότητα της Ξάνθης, ιδίως τη στιγμή που η δημοτική αρχή προχώρησε στην αύξηση των δημοτικών τελών κατά 19%.

Την ίδια στιγμή ο Δήμαρχος Ευστράτιος Κοντός σπεύδει να δώσει απαντήσεις με συνέντευξή του στην εφημερίδα “Θράκη”.

Ο Δήμαρχος υποστηρίζει την αναλογικότητα του προστίμου λέγοντας πως “το ποσό των 2,6 εκατ. ευρώ αντικατοπτρίζει ακριβώς τον όγκο των απορριμμάτων που παράγει η πόλη μας και τις διαδικασίες που απαιτούνται για τη νόμιμη και ασφαλή διαχείρισή τους.”

“Με απλά λόγια, το ποσό αυτό προκύπτει από ολόκληρη την αλυσίδα της διαχείρισης: Τη συλλογή των απορριμμάτων, τη μεταφορά τους, την επεξεργασία και την τελική διάθεση. Το κόστος ανά τόνο είναι κοινό για όλους τους δήμους. Εκείνο που διαφοροποιείται είναι ο συνολικός όγκος. Έτσι, κάθε δήμος πληρώνει ακριβώς για όσα παράγει — ούτε περισσότερο ούτε λιγότερο. Και αυτό το σύστημα, όσο κι αν είναι απαιτητικό, έχει μια σαφή λογική: Πληρώνουμε για αυτά που παράγουμε. Ο στόχος μας, λοιπόν, δεν είναι να αμφισβητήσουμε το κόστος, αλλά να μειώσουμε τον όγκο των σύμμεικτων απορριμμάτων με σωστό σχεδιασμό, καλύτερη οργάνωση και μεγαλύτερη συμμετοχή όλων μας στην ανακύκλωση.” ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σημειώνει επίσης ότι “το ετήσιο κόστος διαχείρισης της ΔΙΑΑΜΑΘ για το 2026 θα ανέλθει σε 14.600.000 €. Με βάση τα στοιχεία, και εξετάζοντας Δήμους παρόμοιους σε πληθυσμό, οι ενδεικτικές εισφορές διαμορφώνονται ως εξής: Αλεξανδρούπολη 2,9 εκατ. ευρώ, Καβάλα 2,35 εκατ. ευρώ, Κομοτηνή 2,307 εκατ. ευρώ και Ξάνθη 2,612 εκατ. ευρώ.”

Ως προς τον υπολογισμό του κόστους ο κ. Κοντός τονίζει ότι «για να καταλάβουμε από πού προέρχεται αυτό το ποσό, πρέπει να δούμε πώς λειτουργεί το σύστημα στο σύνολό του. Το ποσό που καλείται να πληρώσει ο Δήμος δεν είναι αποτέλεσμα μιας συγκυρίας· είναι η συσσωρευμένη εικόνα ολόκληρου του συστήματος διαχείρισης απορριμμάτων. Κάθε σακούλα που παράγουμε, κάπου πρέπει να πάει. Στην πράξη, κάθε στάδιο έχει κόστος: η συλλογή από τα σπίτια, η μεταφορά στους σταθμούς, η επεξεργασία, η διαλογή, η τελική διάθεση. Σε αυτά προστέθηκε τα τελευταία χρόνια και το τέλος ταφής, ένα υποχρεωτικό τέλος που στοχεύει στη μείωση των απορριμμάτων που καταλήγουν σε ταφή. Η δόση καταβάλλεται μηνιαία.

Από την πλευρά μας, αυτό που μπορούμε να κάνουμε – και ήδη κάνουμε – είναι να οργανώσουμε καλύτερα το σύστημα καθαριότητας, αξιοποιώντας εργαλεία όπως η ορθότερη διαχείριση ογκωδών και η καταγραφή ποσοτήτων, ώστε να μειώνεται ο όγκος που χρεώνεται στη ΔΙΑΑΜΑΘ. Παράλληλα εργαζόμαστε για να μειώσουμε την άσκοπη παραγωγή σκουπιδιών και να επενδύσουμε σε δράσεις που θα περιορίσουν μελλοντικά τις δαπάνες. Η εξοικονόμηση δεν θα έρθει από ευχές αλλά από συγκεκριμένες αλλαγές».

Aftodioikisi News

Η aftodioikisi.gr είναι η βασική Διαδικτυακή πύλη για τους ΟΤΑ, το Δημόσιο και την Εργασία στην Ελλάδα, λειτουργώντας από τον Απρίλιο του 2008 ως πηγή έγκυρης και συνεχούς ροής ενημέρωσης με ειδήσεις και θέματα από το χώρο της Αυτοδιοίκησης, της Δημόσιας Διοίκησης, της Εργασίας, της Ασφάλισης αλλά και γενικότερης επικαιρότητας από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο. Τον Μάιο του 2010, μόλις δύο χρόνια μετά την έναρξη της λειτουργίας της τιμήθηκε με το δημοσιογραφικό Βραβείο Μπότση. Παράλληλα, αποτελεί κόμβο αμφίδρομης επικοινωνίας μεταξύ πολιτικών, αιρετών της Αυτοδιοίκησης αλλά και επιχειρηματιών με τους πολίτες και τους εργαζόμενους στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ενώ λειτουργεί ως δίαυλος διαδραστικής ενημέρωσης και επικοινωνίας μεταξύ της Περιφέρειας και του Κέντρου. Καθημερινά δέχεται εκατοντάδες χιλιάδες επισκέψεις από εργαζόμενους στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, πολιτικούς, αιρετούς της Αυτοδιοίκησης, επιχειρηματίες και, κυρίως, πολίτες που ενδιαφέρονται για τοπικά, εργασιακά, ασφαλιστικά αλλά και για γενικότερα θέματα της επικαιρότητας.