Χανιά: Κάτοικοι ζητούν απομάκρυνση κεραίας της ΕΡΤ αλλά ο δήμος κωλυσιεργεί
Την άμεση απομάκρυνση της κεραίας της ΕΡΤ η οποία βρίσκεται στην περιοχή της Κάτω Σούδας και την δημιουργία ενός πάρκου στο οικόπεδο των 44 στρεμμάτων όπου βρίσκεται η κεραία ζητούν οι κάτοικοι της περιοχής.
Όπως αναφέρει το flashnews.gr οι κάτοικοι επιθυμούν την απομάκρυνση της κεραίας τόσο για λόγους ασφάλειας καθώς η κεραία όπως υποστήριξαν έχει να συντηρηθεί από το 2015, αλλά ταυτόχρονα και για λόγους αισθητικούς και κυρίως για λόγους ανοικοδόμησης.
Στην περιοχή γύρω από την κεραία της ΕΡΤ, σε ακτίνα 300 μέτρων σύμφωνα με τον νόμο 4964/2022 απαγορεύεται οποιαδήποτε ανοικοδόμηση. Ταυτόχρονα κατ’ εξαίρεση σε ακτίνα 200 – 500 μέτρων από την κεραία επιτρέπεται η ανοικοδόμηση κτιρίων μέχρι τα 7,5 μέτρα, «δένοντας» έτσι τα χέρια σε αρκετούς κατοίκους που επιθυμούν να επεκτείνουν περεταίρω τα ακίνητα τους.
Επιθυμία όλων των κατοίκων είναι ο δήμος να διεκδικήσει το οικόπεδο των 44 στρεμμάτων όπου βρίσκεται η κεραία και ανήκει αυτή την στιγμή στην ΕΡΤ και όταν περάσει στα χέρια του να δημιουργηθεί στο σημείο ένα πάρκο, ένας ανοιχτός χώρος άθλησης για όλους τους κατοίκους ο οποίος θα αναβαθμίσει την περιοχή. Ο δήμος Χανίων και η κρατική τηλεόραση αναμένεται να βρεθούν στα δικαστήρια για το εν λόγω οικόπεδο τον Σεπτέμβριο.
Όπως τόνισε μεταξύ άλλων στις δηλώσεις του για το θέμα, ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου κοινότητας Σούδας κ. Δημήτρης Κλωθάκης «πρέπει να φύγει η κεραία από την Σούδα. Έχει κάνει πολλά κακά στην Σούδα. Ένα από αυτά είναι ότι πολεοδομικά δεν μπορούν να σηκώσουν οικοδομές πάνω από 7,5 μέτρα, δηλαδή τρίτο όροφο, σχεδόν το μισό σχέδιο πόλης της Σούδας. Είχε τάξει τότε η ΕΡΤ ότι μπροστά από τα γραφεία της θα έχει ένα πάρκο και πάρκο δεν έγινε ποτέ. Πάντα ο χώρος της κεραίας ήταν κλειδωμένος και περιφραγμένος. Ακόμα ένα θέμα είναι ότι όταν παραχωρήθηκαν τα 44 στρέμματα το 1952 από την κοινότητα Σούδας στην ΕΡΤ κατασκευάστηκαν ένας πέτρινος τοίχος γύρω γύρω και αναγκαστικά τα νερά έρχονταν από την μια πλευρά της Κάτω Σούδας. Οι κάτοικοι δεν την θέλουν την κεραία. Εκκρεμεί το δικαστήριο τον Σεπτέμβρη ανάμεσα στον δήμο και την ΕΡΤ για τα 44 στρέμματα. Εμείς θέλουμε να μας παραχωρήσουν το οικόπεδο και να φύγει η κεραία».
Στη συνάντηση αποφασίσθηκε μεταξύ άλλων:
- Η υλοποίηση της από 29-10-2024 ομόφωνης απόφασης του Τοπικού Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας Σούδας για άμεση σύγκλιση του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων με μοναδικό θέμα την απομάκρυνση της κεραίας της ΕΡΤ και την επιστροφή των 32, 2 στρεμμάτων στη Δημοτική Κοινότητα Σούδας του Καλλικρατικού Δήμου Χανίων.
- Η προσφυγή του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων, μέσω των Δικηγόρων του Δήμου, σε ένδικα μέσα για την άμεση καθαίρεση του ανενεργού, ασυντήρητου και ετοιμόρροπου εδώ και επτά χρόνια μεταλλικού ιστού της κεραίας. Αν αυτό δεν γίνει εφικτό, θα αναγκασθούν να προσφύγουν οι κάτοικοι, λόγω της επικινδυνότητας της αδικαιολόγητης παραμονής του ιστού, για τη δική τους ασφάλεια και των διερχομένων.
- Η επιστροφή των 32,2 στρεμμάτων που αδικαιολόγητα πλέον δεσμεύονται από την ΕΡΤ, αφού οι λόγοι, οι όροι και οι προϋποθέσεις διάθεσης σε αυτή από την τότε κοινότητα έπαυσαν να ισχύουν, στον ιδιοκτήτη τους που είναι η Δημοτική Ενότητα Σούδας του Καλλικρατικού Δήμου Χανίων.
- Η άμεση διαμόρφωση του χώρου των 4 στρεμμάτων, έμπροσθεν του εγκαταλελειμμένου κτιρίου και δημιουργία πάρκου σύμφωνα με το σχέδιο πόλεως του πρώην Δήμου Σούδας.
- Η εκτέλεση από το Δήμο Χανίων των απαιτούμενων νομικών διαδικασιών, ώστε ταυτόχρονα με την απομάκρυνση της κεραίας να αρθούν οι πολεοδομικές δεσμεύσεις που ισχύουν εξαιτίας της στο ύψος των οικοδομών (απαγόρευση κατασκευής τρίτου ορόφου) σε ακτίνα 600 περίπου στρεμμάτων πέριξ της κεραίας στην περιοχή της Κάτω Σούδας, της Αύρας και του Βλητέ.
- Η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των βουλευτών του Νομού μας για παρέμβαση στο Δ. Σ της ΕΡΤ, ώστε να αποξηλωθεί άμεσα η κεραία.
Προτεινόμενα άρθρα
22.06.2026 | 23:20
22.06.2026 | 22:56
22.06.2026 | 22:32






