αττική-καταστροφή-λίμνης-βουλιαγμέ-116064
ΔΗΜΟΙ | 11.11.2017 | 19:44

Αττική: «Καταστροφή λίμνης Βουλιαγμένης από ενδεχόμενη μονάδα αποβλήτων στο Κορωπί»

Μια συγκλονιστική αποκάλυψη σχετικά με το μέλλον ενός κοσμήματος της φύσης και πόλου έλξης για τον ελληνικό τουρισμό, της λίμνης Βουλιαγμένης, έκανε ο δήμαρχος Κορωπίου, Δημήτρης Κιούσης και επιβεβαίωσε, ουσιαστικά, ο διακεκριμένος καθηγητής Γεωλογίας, Σπύρος Λέκκας.

Ο κ. Κιούσης σε πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Κορωπίου ανέφερε ότι τις επόμενες δεκαετίες θα υπάρξει μεγάλος κίνδυνος καταστροφής της λίμνης της Βουλιαγμένης εάν τελικά δημιουργηθούν στα λατομεία του Κορωπίου (σ.σ.: Κυριακού και Τριάς), εγκαταστάσεις επεξεργασίας στερεών αποβλήτων όλων των ειδών!

«Τα νερά από την περιοχή και των λατομείων καταλήγουν στη λίμνη της Βουλιαγμένης. Όταν οι μεμβράνες που θα τοποθετηθούν αποπολυμεριστούν, σε 2 – 3 δεκαετίες, τα βαρέα μέταλλα και άλλοι ρύποι από τα υπολείμματα των απορριμμάτων θα περάσουν στα πετρώματα και από εκεί στον υδροφόρο ορίζοντα για να οδηγηθούν στη λίμνη και να την καταστρέψουν», επεσήμανε ο δήμαρχος Κορωπίου!

Η δήλωση αυτή του κ. Κιούση, όπως είναι φυσικό, προκάλεσε μεγάλη εντύπωση αφού ως μηχανικός γνωρίζει και αρκετά πράγματα παραπάνω από τον μέσο πολίτη και γι’ αυτό το notioanatolika.gr ζήτησε και τη γνώμη ενός κατ’ εξοχή ειδικού και κορυφαίου πανεπιστημιακού δασκάλου, του καθηγητή Γεωλογίας του πανεπιστημίου Αθηνών Σπύρου Λέκκα.

«Υπάρχει ένα μεγάλο σύστημα υδροφόρου ορίζοντα από τον Υμηττό έως τα Λεγραινά», ανέφερε ο κ. Λέκκας. «Ο υδροφόρος αυτός ορίζοντας εκφορτίζεται με παράκτιες ή υποθαλάσσιες πηγές που υπάρχουν από τη Βουλιαγμένη έως και τον όρμο της Αγ. Μαρίνας Κορωπίου με κυριότερες τις ιαματικές της Λουμπάρδας και της Βουλιαγμένης. Μάλιστα στην περιοχή της Λουμπάρδας λειτουργούσαν μέχρι παλαιότερα ιαματικά λουτρά», πρόσθεσε ο διακεκριμένος πανεπιστημιακός.

Γίνεται σαφές λοιπόν ότι εφόσον ο υδροφόρος ορίζοντας ρυπανθεί, η ρύπανση αυτή θα μεταφερθεί είτε στη θάλασσα είτε στη λίμνη της Βουλιαγμένης καθιστώντας την ακατάλληλη για ο,τιδήποτε και βάζοντας έτσι τέλος σε ένα θαύμα της φύσης το οποίο μετρά περίπου 2.000 χρόνια ζωής αφού υπολογίζεται ότι δημιουργήθηκε στη διάρκεια των ελληνιστικών χρόνων!

Μάλιστα ο κ. Κιούσης ανέφερε ότι οι εκρήξεις που σημειώνοντας επί 70 περίπου χρόνια στα λατομεία έχουν προκαλέσει αλλαγές στα καρστικά (σ.σ.: τα κενά που δημιουργούνται από τη διάλυση μαρμάρων και πετρωμάτων) κάτω από αυτά, με αποτέλεσμα να επιταχύνεται η διείσδυση του νερού στον υδροφόρο ορίζοντα, κάτι το οποίο επιβεβαίωσε και ο κ. Λέκκας.

Δηλαδή η ρύπανση όχι μόνο του υδροφόρου ορίζοντα αλλά και των πηγών, ορισμένες από τις οποίες (σ.σ.: οι μεγαλύτερες) καταλήγουν στη λίμνη της Βουλιαγμένης, θα γίνει ακόμη πιο σύντομα απ’ ό,τι, ίσως, θα αναμενόταν!

Η αποκάλυψη αυτή δημιουργεί ένα ακόμη σοβαρότατο ζήτημα στις προθέσεις της διοίκησης Δούρου και του ΕΔΣΝΑ για δημιουργία χωματερών στα λατομεία του Κορωπίου αφού πλέον οι συνέπειες από ένα τέτοιο ενδεχόμενο ξεφεύγουν από τα τοπικά όρια του Κορωπίου και δημιουργούν προβλήματα ακόμη και σε κορυφαία μνημεία της φύσης της ευρύτερης περιοχής.

Κάτι που η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου και οι συνεργάτες της, λογικά, θα πρέπει να γνωρίζουν αλλά για άγνωστους λόγους, μάλλον δεν λαμβάνουν υπόψη τους.

Βέβαια ο κ. Λέκκας πρόσθεσε ότι η αχρήστευση των υδατων του υδροφόρου ορίζοντα θα δημιουργήσει και άλλα προβλήματα αφού αυτά χρησιμοποιούνται και για άρδευση των καλλιεργειών της περιοχής αλλά και στις τοπικές βιομηχανίες.

Πηγή: notioanatolika.gr