απ΄την-τοπική-στην-κεντρική-πολιτική-184816
ΔΗΜΟΙ | 20.01.2015 | 08:00

Απ΄την τοπική, στην κεντρική πολιτική σκηνή: Ποιοι Αυτοδιοικητικοί διεκδικούν την είσοδό τους στη Βουλή

Τοπική Αυτοδιοίκηση – Εθνικό Κοινοβούλιο: Μια διαδρομή την οποία έχει διανύσει πλήθος προσωπικοτήτων της πολιτικής ιστορίας της χώρας. Οι πολιτικές εξελίξεις φέρνουν τις επικείμενες βουλευτικές εκλογές σε σύντομη χρονική απόσταση από τις τελευταίες τοπικές κάλπες. Σε διάστημα μόλις οκτώ μηνών, συμμετέχοντες στις εκλογικές διαδικασίες του Μαΐου έχουν και πάλι την ευκαιρία να ανέλθουν στο προσκήνιο.

Στην πλειονότητά τους, οι υποψήφιοι βουλευτές με αυτοδιοικητική γνώση, αποτελούν τους ηττημένους των τελευταίων δημοτικών εκλογών – όπως είναι αναμενόμενο λίγοι αιρετοί επιλέγουν να αφήσουν δημοτικές αρχές, σε αντίθεση με συναδέλφους τους μέλη παρατάξεων της αντιπολίτευσης που διεκδικούν την είσοδό τους στο Εθνικό Κοινοβούλιο. Και εάν για κάποιους η διεκδίκηση της βουλευτικής έδρας από μερίδα αυτοδιοικητικών, δεν εξυπηρετεί τίποτε παραπάνω από τη φιλοδοξία απόκτησης πρωταγωνιστικού ρόλου στις εξελίξεις, η κρισιμότητα των εκλογών του Ιανουαρίου αναμφίβολα οδήγησε τα πολιτικά κόμματα στη κατά το δυνατόν ευρύτερη συστράτευση των στελεχών τους.

Η aftodioikisi.gr παραθέτει την «ακτινογραφία» των πολιτικών που επιχειρούν την μετάβαση από την τοπική, στην κεντρική πολιτική σκηνή:

Νέα Δημοκρατία

Ένα μεγάλο «άνοιγμα» στο χώρο της Αυτοδιοίκησης πραγματοποιεί η ΝΔ. Στην πλειονότητά τους, οι υποψήφιοι βουλευτές με αυτοδιοικητική γνώση, αποτελούν τους ηττημένους των τελευταίων δημοτικών εκλογών – όπως είναι αναμενόμενο λίγοι αιρετοί επιλέγουν να αφήσουν δημοτικές αρχές, σε αντίθεση με συναδέλφους τους μέλη παρατάξεων της αντιπολίτευσης που διεκδικούν την είσοδό τους στο Εθνικό Κοινοβούλιο.

Αρχικά δεν μπορούμε παρά να αναφέρουμε πρώτη στη «λίστα» των αυτοδιοικητικών που συμμετέχουν στις εκλογές, την Άντζελα Γκερέκου, η υποψηφιότητα της οποίας θεωρείται από τις πιο πολυσυζητημένες λόγω της επιλογής της να «αδειάσει» το ΠΑΣΟΚ και να κατέβει στις εκλογές με τον μεγαλύτερο κυβερνητικό εταίρο. Η υποψήφια βουλευτής στην Κέρκυρα ήταν τον Μάιο υποψήφια περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων. Δεν έλαβε επισήμως «στηρίγματα», παρόλα αυτά συγκέντρωσε περισσότερους ψήφους από τον χώρο του πρώην κόμματός της. Έχασε από τον α’ γύρο.

Από και και πέρα στη ΝΔ, έδρα στη Βουλή διεκδικεί το δίδυμο των απερχόμενων δημάρχων. Υποψήφιος στη Λάρισα κατεβαίνει ο Κώστας Τζανακούλης, πρώην δήμαρχος της πόλης και πρώην επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στην ΚΕΔΕ, στις οποίες τις συνεδριάσεις συμμετέχει ανά διαστήματα. Έχασε από τον α’γύρο, βλέποντας μπροστά του με μεγαλύτερα ποσοστά, εκτός από τον νυν δήμαρχο, Απόστολο Καλογιάννη και την επίσης προερχόμενη από τη ΝΔ, Ρένα Καραλαριώτου.

Δεύτερος στη συγκεκριμένη δυάδα, ο Γιώργος Κοτρωνιάς, πρώην δήμαρχος Λαμιέων. Έχασε το δήμο από τον πρώην βουλευτή της ΝΔ, ακομμάτιστο στις εκλογές του Μαΐου, Νίκο Σταυρογιάννη, στον β’ γύρο, παρ’ ότι είχε σαφές προβάδισμα την πρώτη Κυριακή. Είναι μέλος του ΔΣ της ΚΕΔΕ με την παράταξη του «γαλάζιου» προέδρου της, Γιώργου Πατούλη. Κατεβαίνει υποψήφιος στη Φθιώτιδα.

Άλλος ένας ηττημένος των τοπικών εκλογών που κατεβαίνει υποψήφιος βουλευτής στις 25 Ιανουαρίου, οΔημήτρης Κατσανιώτης. Έχασε την περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος από τον Απόστολο Κατσιφάρα με μία μόλις ποσοστιαία μονάδα, παρότι την πρώτη Κυριακή η διαφορά τους ήταν κοντά στο 3%, υπέρ του νυν περιφερειάρχη. Διεκδικεί έδρα βουλευτή Αχαΐας.

Σχηματίζεται ακόμη ένα δίδυμο, αυτό των ηττημμένων υποψηφίων περιφερειαρχών. Συμπληρώνεται από τονΓιώργο Κουμουτσάκο, υποψήφιο στη Β’ Αθηνών. Επιβεβαιώθηκαν όσοι προέβλεπαν ότι η επιλογή του να αφήσει τις βροχερές Βρυξέλλες για τον ηλιόλουστο Αττικό ουρανό, μπαίνοντας στην «μάχη» της Περιφέρεια Αττικής απέναντι στα μεγαθήρια, Ρένα Δούρου και Γιάννη Σγουρό, δεν αφορούσε αποκλειστικά την τοπική πολιτική. Μετά από μια εκλογική διαδικασία στην οποία ένας σημαντικός αριθμός στελεχών της ΝΔ στήριξε τον πρώην περιφερειάρχη, ο κεντροδεξιός φιλελεύθερος ρίχνεται στη «μάχη» των εθνικών εκλογών, εφόσον νωρίτερα είχε αναλάβει καθήκοντα επικεφαλής Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας της ΝΔ με… εντολή Σαμαρά.

Με τη ΝΔ διεκδικεί την επανεκλογή του στη Βουλή και ο Νικήτας Κακλαμάνης, υποψήφιος στην Α’ Αθηνών. Έμπειρος αυτοδιοικητικός, πέραν από βουλευτής: πρώην δήμαρχος Αθηναίων, πρώην πρόεδρος της ΚΕΔΕ, νυν επικεφαλής δημοτικής παράταξης στο δημοτικό συμβούλιο Αθηναίων. Κατέβηκε στις εκλογές του Μαΐου ως «αντάρτης», επανήλθε στη συνέχεια στο κόμμα του.

Υποψήφια στην Α’ Αθηνών θα είναι και η Ντόρα Μπακογιάννη. Αν και στην πολιτική της σταδιοδρομία κατείχε εξέχουσες θέσεις, υπενθυμίζεται ότι διοίκησε και το δήμο Αθηναίων. Εξελέγη δήμαρχος στις 20 Οκτωβρίου του 2002. Ήταν η πρώτη γυναίκα δήμαρχος της πόλης και έλαβε ποσοστό 60,6%. Τον Δεκέμβριο του 2005 αναδείχθηκε νικήτρια στην ψηφοφορία για την εκλογή του «Παγκόσμιου Δημάρχου 2005», πρωτοβουλία του νεοσύστατου ιδιωτικού ιδρύματος City Mayors Foundation. Αποχώρησε πρόωρα από τη δημαρχία τον Φεβρουάριο του 2006, για να αναλάβει το υπουργείο Εξωτερικών, θέση την οποία συνέχισε να κατέχει και στην κυβέρνηση που προέκυψε από τις εκλογές του 2007

Στην ίδια εκλογική περιφέρεια κατεβαίνει και ο Δημήτρης Κωνσταντάρας. Μακροσκελές το αυτοδιοικητικό του βιογραφικό: Το 2002 εξελέγη Νομαρχιακός Σύμβουλος Αττικής με την παράταξη του Γιάννη Τζανετάκου, στην πρώτη θέση. Στις Δημοτικές Εκλογές του 2010, εξελέγη δημοτικός σύμβουλος (πρώτος στο έκτο δημοτικό διαμέρισμα) με την παράταξη του Νικήτα Κακλαμάνη και στη συνέχεια εξελέγη γραμματέας του ΔΣ. Στις φετινές δημοτικές εκλογές, επανεξελέγη δημοτικός σύμβουλος με την παράταξη του Άρη Σπηλιωτόπουλου και στη συνέχεια εξελέγη μέλος του Δ.Σ. του Πολιτιστικού Οργανισμού (ΟΠΑΝΔΑ) του δήμου και μέλος της επιτροπής Ποιότητας Ζωής. Να σημειωθεί ότι στις εθνικές εκλογές του 2004 εξελέγη βουλευτής με τη ΝΔ, ενώ δεν επανεξελέγη στις βουλευτικές εκλογές 2007. Το 2009 ως υποψήφιος του ΛΑΟΣ στην Α’ Αθηνών κατετάγη στη 2η θέση (πρώτος επιλαχών).

Από το ίδιο κόμμα ξεκίνησε και η βουλευτική σταδιοδρομία του Θανάση Πλεύρη, ο οποίος επιδιώκει να ξαναμπεί στη Βουλή με τη ΝΔ ως υποψήφιος, στην Α’ Αθηνών. Συμμετείχε στις εκλογές του Μαΐου με την παράταξη του Άρη Σπηλιωτόπουλου, με την οποία εξελέγη δημοτικός σύμβουλος Αθηναίων.

Διεκδικώντας την ψήφο των προαστίων της Αθήνας, ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, νυν υπουργός Ναυτιλίας, κατεβαίνει στη Β’Αθηνών. Το 2010 είχε διεκδικήσει το δήμο Γλυφάδας και ηττήθηκε από τον Κώστα Κόκκορη για 52 μόλις ψήφους. Στην ίδια περιφέρεια και η όμορφη Κατερίνα Κάλαγκμπορ. Το όνομά της έγινε περισσότερο γνωστό (πέραν όσων παρακολουθούν …light ενημερωτικά ΜΜΕ), όταν απομακρύνθηκε από τη θέση της εκπροσώπου Τύπου της νεολαίας των ΑΝ.ΕΛΛ. Τον Μάιο διεκδίκησε μια θέση στο δημοτικό συμβούλιο Αγίου Δημητρίου με την παράταξη του Χρήστου Πρεκετέ, στηριζόμενου από τη ΝΔ. Εξίσου εντυπωσιακή και η Νέλλη Μαυρίδου, η οποία εξελέγη δημοτική σύμβουλος στις εκλογές του Μαΐου με το συνδυασμό του δημάρχου Διονύση Χατζηδάκη στο Παλαιό Φάληρο η οποία θα είναι, επίσης υποψήφια με τη Νέα Δημοκρατία, στη Β’ Αθήνας.

Στην Α’ Θεσσαλονίκης, διεκδικούν μια βουλευτική έδρα οι «μεγάλοι αντίπαλοι» του νυν δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη: Κώστας Γκιουλέκας και Σταύρος Καλαφάτης. Αμφότεροι υπήρξαν επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του δήμου Θεσσαλονίκης. Ο πρώτος μεταξύ 2010 και 2014 και ο δεύτερος από το Μάιο μέχρι πρόσφατα. Ο Κ.Γκιουλέκας ήταν επίσης δήμαρχος την τετραετία 2006-2010.

Στην ίδια εκλογική περιφέρεια κατεβαίνει και ο Βενιαμίν Καρακωστάνογλου, πρώην αντιδήμαρχος Αρχιτεκτονικού Θεσσαλονίκης (2008-2010) επί δημαρχίας Βασίλη Παπαγεργόπουλου και δημοτικός σύμβουλος στην επόμενη τετραετία με την παράταξη Γκιουλέκα.

Ακόμη, στο νομό Κοζάνης, κατεβαίνει υποψήφιος ο Γιώργος Δακής, πρώην περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, ο οποίος το Μάιο έχασε τις εκλογές, έπειτα από ανατροπή του Θεόδωρου Καρυπίδη, ματαξύ των δύο γύρων. Στην πατρίδα του πρωθυπουργού τη Μεσσηνία, είναι υποψήφιος διεκδικώντας την επανεκλογή του στη Βουλή ο Δημήτρης Σαμπαζιώτης, ο οποίος είχε έλθει τρίτος στις εκλογές του δήμου Μεσσήνης. Στην Πέλλα ξανακατεβαίνει για ακόμη μια θητεία στη Βουλή ο Ιορδάνης Τζαμτζής,  δήμαρχος Σκύδρας από το 1989 έως το 1998 και επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στον ίδιο δήμο από το 2010 έως το 2014. Ίδιο στόχο έχει και ο Μιχάλης Ταμήλος, υποψήφιος στο νομό Τρικάλων και πρώην δήμαρχος Τρικκαίων. Στο νομό Ηρακλείου, υποψήφιος βουλευτής κατεβαίνει ο Γιώργος Ματαλλιωτάκης, περιφερειακός σύμβουλος Κρήτης. Στη Θεσπρωτία υποψήφιοι κατεβαίνουν ο πρώην νομάρχης Βασίλης Γιόγιακας και ο περιφερειακός σύμβουλος Ηπείρου (με το συνδυασμό “Αξιοβίωτης Ανάπτυξης”του περιφερειάρχη Α. Καχριμάνη)  Νίκος Κάτσιος, ενώ στο Κιλκίς ο πρώην νομάρχης Ευάγγελος Μπαλάσκας και στη Μαγνησία ο Μιχάλης Μιτζικός, υποψήφιος δήμαρχος Βόλου

Τέλος, αυτοδιοικητικό «άρωμα» αναδύεται και στην υποψηφιότητα της Εύης (Παρασκευή) Τατούλη, κόρης του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρου Τατούλη, η οποία κατεβαίνει υποψήφια στην Αρκαδία.

ΣΥΡΙΖΑ

Πολλά τα πρόσωπα που συμμετέχουν στις εκλογές του Ιανουαρίου, έχοντας δώσει τη «μάχη» των τοπικών εκλογών τον Μάιο, στο ΣΥΡΙΖΑ. Και με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης που στοχεύει στην πρωτιά στις βουλευτικές εκλογές, διεκδικούν μια βουλευτική έδρα στελέχη έμπειρα στα της Αυτοδιοίκησης.

Αρχικά, ο Κώστας Πουλάκης, (υποψήφιος στη Β΄Αθήνας) υπεύθυνος του Τμήματος Αυτοδιοίκησης και μέλος της ΠΓ του κόμματος, ένα πρόσωπο το οποίο, όπως λένε οι καλά γνωρίζοντες τα της Κουμουνδούρου, βρίσκεται κοντά στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και τις πολιτικές απόψεις και αναλύσεις του οποίου σέβεται και προσέχει ιδιαίτερα ο Αλέξης Τσίπρας. Στο παρελθόν ήταν και περιφερειακός σύμβουλος Θεσσαλίας. Στην Β΄Αθήνας είναι υποψήφιος και ένας ακόμη στενός συνεργάτης του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ με άρωμα αυτοδιοίκησης, ο Ανδρέας Καρίτζης, που ήταν υπεύθυνος της προεκλογικής εκστρατείας της Ρένας Δούρου.

Στη συνέχεια, θα μπορούσε να κάνει λόγο για την ομάδα των υποψηφίων «πρώην υποψηφίων περιφερειαρχών». Αντίθετη κατεύθυνση με αυτήν την Ρένας Δούρου, η οποία άφησε το Κοινοβούλιο (και δικαιώθηκε για το “ρίσκο” της) και ανέλαβε αυτοδιοικητικά καθήκοντα, ακολουθούν, μπαίνοντας στη «μάχη» του Ιανουαρίου, οι δέκα από τους έντεκα υποψήφιους περιφερειάρχες που ηττήθηκαν στις εκλογές του Μαΐου.

Ξεκινώντας από τη Βόρεια Ελλάδα, βουλευτικές έδρες διεκδικούν:

1) Ο Κώστας Μορφίδης, υποψήφιος περιφερειάρχης και περιφερειακός σύμβουλος Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, ο οποίος κατεβαίνει υποψήφιος στο νομό Έβρου.

2) Η Δέσποινα Χαραλαμπίδου, υποψήφια περιφερειάρχης και περιφερειακή σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας. Υποψήφια στην Α’ Θεσσαλονίκης και ήδη βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

3) Ο Θέμης Μουμουλίδης, υποψήφιος περιφερειάρχης και περιφερειακός σύμβουλος Δυτικής Μακεδονίας. Υποψήφιος στην Κοζάνη.

4) Η Όλγα Γεροβασίλη, υποψήφια περιφερειάρχης και περιφερειακή σύμβουλος Ηπείρου. Ήδη βουλευτής στην Άρτα διεκδικεί την επανεκλογή της. Η παράταξη της ήταν μία από τις τρεις που στηρίχθηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ και πέρασαν στον β’ γύρο των εκλογών του Μαΐου, χωρίς όμως την τελική εκλογική νίκη.

5) Η Ηρώ Διώτη, υποψήφια περιφερειάρχης και περιφερειακή σύμβουλος Θεσσαλίας. Ήδη βουλευτής στη Λάρισα επιδιώκει μια ακόμη θητεία.

6) Ο Βαγγέλης Αποστόλου, υποψήφιος περιφερειάρχης και περιφερειακός σύμβουλος Στερεάς Ελλάδας. Μοναδικός υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ από την Εύβοια, στην οποία ξανακατεβαίνει υποψήφιος. Δεύτερος υποψήφιος περιφερειάρχης του ΣΥΡΙΖΑ που πέρασε στον β’γύρο τον Μάιο και στη συνέχεια ηττήθηκε.

7) Ο Βασίλης Χατζηλάμπρου, υποψήφιος περιφερειάρχης και περιφερειακός σύμβουλος Δυτικής Ελλάδας, ο οποίος διεκδικεί την επανεκλογή του στην Αχαΐα.

8) Ο Οδυσσέας Βουδούρης, υποψήφιος περιφερειάρχης και περιφερειακός σύμβουλος Πελοποννήσου. Διεκδίκησε την Περιφέρεια με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ήταν ήδη ανεξάρτητος βουλευτής του Κοινοβουλίου, στο οποίο εκλέχθηκε με τη ΔΗΜΑΡ το 2012 και με το ΠΑΣΟΚ το 2009. Αν και πρώτη φορά εκλέχθηκε στην Μεσσηνία, φέτος, όπως και το 2012, κατεβαίνει στην Β’ Αθηνών. Τρίτος υποψήφιος περιφερειάρχης του ΣΥΡΙΖΑ που πέρασε στον β’γύρο τον Μάιο και στη συνέχεια ηττήθηκε.

9) Ο Μιχάλης Κριτσωτάκης, υποψήφιος περιφερειάρχης και περιφερειακός σύμβουλος Κρήτης. Διεκδικεί μια ακόμη θητεία ως βουλευτής Ηρακλείου.

10) Η Αγλαΐα Κυρίτση, υποψήφια περιφερειάρχης και περιφερειακή σύμβουλος Βορείου Αιγαίου. Είναι υποψήφια στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Περιφερειακός σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας είναι επίσης και ο Μιχάλης Τρεμόπουλος. Μετά τη θετική ανταπόκριση των Οικολόγων Πράσινων στο κάλεσμα της Κουμουνδούρου, κατεβαίνει υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ στην Α’ Θεσσαλονίκης. Στην ίδια εκλογική περιφέρεια κατεβαίνει υποψήφιος και ο Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, τρίτος στην επιλογή των δημοτών τον Μάιο. Επίσης και οΤάσος Κουράκης, πρώην δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης

Στη γειτονική Χαλκιδική, υποψήφιος βουλευτής κατεβαίνει με τον ΣΥΡΙΖΑ ο Τάσος Κανταράς, στέλεχος με πολλές ιδιότητες: επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο δημοτικό συμβούλιο Πολύγυρου, μέλος του ΔΣ της ΚΕΔΕ με την Ριζοσπαστικής Αυτοδιοικητική Πρωτοβουλία και υπεύθυνος του Τμήματος Αγροτικής Πολιτικής του κόμματος. Αξιοσημείωτη (όσο και αναμενόμενη, είχε άλλωστε κατέβει με δυναμική στις εκλογές του Μαΐου) είναι επίσης η υποψηφιότητα του Γαβριήλ Σακελλαρίδη, επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του δήμου Αθηναίων, μέλος επίσης του ΔΣ της ΚΕΔΕ. Διεκδικεί μια έδρα στο Κοινοβούλιο ως υποψήφιος στην Α’ Αθηνών.

Μεγαλύτερη εμπειρία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση διαθέτει ο Θεόδωρος Γκοτσόπουλος. Πρώην δήμαρχος Παλλήνης με θητεία την τετραετία 2002 -2006 κατεβαίνει υποψήφιος βουλευτής Αττικής. Συμμετείχε στην ελληνική αποστολή στην Επιτροπή των Περιφερειών, ενώ τον Μάιο ήταν επίσης υποψήφιος στην Περιφέρεια Αττικής με τη «Δύναμη Ζωής». Επίσης υποψήφιος βουλευτής Αττικής είναι και ο βουλευτής Αλέξης Μητρόπουλος. Αν και οι περισσότεροι έχουν στο μυαλό τους την ιδιότητα του υπεύθυνου του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης του ΣΥΡΙΖΑ, υπενθυμίζεται ότι ήταν ο επίσημος υποψήφιος με τη στήριξη του κόμματος το 2010 για την Περιφέρεια Αττικής. Στην ίδια εκλογική περιφέρεια διεκδικεί την ανανέωση της θητείας του στο Κοινοβούλιο και ο Νάσος Αθανασίου, ο οποίος τα τελευταία δέκα χρόνια ασχολείται με την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Διετέλεσε νομαρχιακός σύμβουλος Αθηνών, δημοτικός σύμβουλος Αθηναίων και περιφερειακός σύμβουλος Αττικής. Στο ίδιο ψηφοδέλτιο είναι υποψήφια και η Ιωάννα Στεργίου. Το 2010 εκλέχθηκε δημοτική σύμβουλος στον Ωρωπό, επικεφαλής δημοτικής παράταξης, τον περασμένο Μάϊο εκλέχθηκε περιφερειακή σύμβουλος Αττικής με τη Ρένα Δούρου και από το Σεπτέμβρη συμμετέχει εκ μέρους της πλειοψηφούσας παράταξης στην Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας.

Στους υποψήφιους βουλευτές είναι και ένας νυν δήμαρχος. Ο Παύλος Πολάκης κατεβαίνει υποψήφιος βουλευτής στο νομό Χανίων. Είναι για δεύτερη θητεία δήμαρχος Σφακίων.

Έμπειρο αυτοδιοικητικό στέλεχος αποτελεί και η Ελένη Αυλωνίτου. Το 2002 ήταν υποψήφια νομαρχιακή σύμβουλος Αθήνας με τον συνδυασμό «Ελληνική Νομαρχία – Ενεργοί Πολίτες» του Μανώλη Γλέζου. Το 2004 υποστήριξε τη συμμετοχή του Συνασπισμού στον ΣΥΡΙΖΑ και την ίδια χρονιά ήταν πάλι υποψήφια στις βουλευτικές εκλογές στη Β’ Αθήνας με τον ΣΥΡΙΖΑ. Το 2010 ήταν υποψήφια δήμαρχος Γαλατσίου. Φέτος είναι υποψήφια στη Β’ Αθηνών και διεκδικεί την επανεκλογή της στη Βουλή, στην οποία αντικατέστησε τη Ρένα Δούρου, όταν παραιτήθηκε για να συμμετάσχει στις περιφερειακές εκλογές. Στην Α’ Πειραιώς, διεδικεί την επανεκλογή του ο Θοδωρής Δρίτσας, υποψήφιος δήμαρχος Πειραιώς τον Μάιο.

Στην Α’ Αθήνας κατεβαίνει υποψήφιος ο Ανδρέας Νεφελούδης, ο οποίος διετέλεσε επί 8 χρόνια δημοτικός σύμβουλος Νέας Σμύρνης, ενώ το 1994 και το 2010 ήταν υποψήφιος δήμαρχος. Στην Β’ Αθήνας διεκδικεί μία ακόμη θητεία στη Βουλή ο Δημήτρης Τσουκαλάς, πρώην περιφερειακός σύμβουλος Αττικής

Μετά την τρίτη θέση που έλαβε στις εκλογές του δήμου Κορυδάλλου, μια έδρα στο Κοινοβούλιο διεκδικεί ηΚαίτη Κυλάκου, στη Β’ Πειραιώς. Η Αντωνία Γιαννούλη κατεβαίνει στην Αρκαδία, έχοντας συγκεντρώσει μονοψήφια ποσοστά τον Μάιο στον δήμο Τριπόλεως. Ανανέωση της θητείας του στο Κοινοβούλιο επιθυμεί οΘανάσης Πετράκος, βουλευτής Μεσσηνίας, πρώην νομαρχιακός σύμβουλος Μεσσηνίας και πρώην περιφερειακός σύμβουλος Πελοποννήσου. Υποψήφιος για μία ακόμη θητεία κατεβαίνει ο Νίκος Συρμαλένιος, βουλευτής Κυκλάδων, ο οποίος είχε εκλεγεί περιφερειακός σύμβουλος Νοτίου Αιγαίου, ενώ από το 2002 έως το 2010, διετέλεσε νομαρχιακός σύμβουλος Κυκλάδων. Τέλος, στο νόμο Χανίων κατεβαίνει ο Κώστας Διάκος, από τους Οικολόγους Πράσινους, ο οποίος στις περιφερειακές εκλογές του 2010 εκλέχθηκε περιφερειακός σύμβουλος Αττικής.

Το Ποτάμι

Μικρότερος, συγκριτικά με άλλες παρατάξεις ο αριθμός των υποψηφίων με το Ποτάμι που διεκδικούν μια έδρα στη Βουλή και έχουν περάσει προηγουμένως από την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Αρχικά αξίζει να αναφερθεί οΓρηγόρης Ψαριανός, ο οποίος διεκδικεί τρίτη θητεια στη Βουλή. Στο παρελθόν και συγκεκριμένα το 2010 ήταν περιφερειακός σύμβουλος Αττικής, ως επικεφαλής παράταξης.

Στη συνέχεια ξεχωρίζει η υποψηφιότητα του Σπύρου Πέγκα, στην Α΄Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για τον υπεύθυνο Τοπικής Αυτοδιοίκησης του κόμματος και μέχρι προσφάτως αντιδήμαρχο Πολιτισμού, Παιδεία και Τουρισμού, αρχικά και στη συνέχεια εντεταλμένος σύμβουλος Τουρισμού και Διεθνών Σχέσεων στο πλευρό του Γιάννη Μπουτάρη. Στο ίδιο ψηφοδέλτιο βρίσκεται το όνομα της Νιόβης Παυλίδου, υποψήφιας περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας το Μάιο, οπότε στηρίχθηκε από το ΠΑΣΟΚ. Επίσης ξεχωρίζει η υποψηφιότητα του πρώην αντιδημάρχου Αθηναίων, Τάσου Αβραντίνη, στην Α’ Πειραιώς

Έπειτα από συναπτές θητείες στο δήμο Αθηναίων, ως δημοτικός σύμβουλος, την υποψηφιότητά του στη Β΄Αθηνών με το Ποτάμι ανακοίνωσε ο Γιώργος Αμυράς. Στην ίδια εκλογική περιφέρεια κατεβαίνει και οΚωνσταντίνος Κανελλάκης, ο οποίος έχει διατελέσει περιφερειακός σύμβουλος Αττικής, με την παράταξη του Γιάννη Σγουρού. Στην Α΄ Αθήνας κατεβαίνει ο Φίλιππος Δραγούμης, δημοτικός σύμβουλος Αθηναίων με την παράταξη του Γ. Καμίνη

Ο υποψήφιος δήμαρχος Θηβαίων το Μάιο, όπου έχασε στον β’ γύρο, Σταμάτης Χαλβατζής, συμμετέχει στα ψηφοδέλτια του κόμματος, ως υποψήφιος βουλευτής Βοιωτίας. Στην Ημαθία, η υποψήφια βουλευτής Ίλια Ιωσηφίδου, ήταν επικεφαλής ανεξάρτητης παράταξης που διεκδίκησε το δήμο Νάουσας το 2010 και έχασε το δήμο στον β’ γύρο.Επίσης, στην Αρκαδία είναι υποψήφιος ο Θανάσης Καβουρίνος, πρ. δήμαρχος Λεβιδίου, στη Δράμα ο Κυριάκος Χαρακίδης, πρώην δήμαρχος Δράμας και στη Χαλκιδική η Μαρία Παπαδημητρίου, δημοσιογράφος-δημοτ. Σύμβουλος Κασσάνδρας.

Τέλος, στο νομό Ηρακλείου κατεβαίνουν υποψήφιοι βουλευτές με το Ποτάμι οι πρώην δήμαρχοι Χερσονήσου Σπύρος Δανέλλης (μετέπειτα ευρωβουλευτής) και Αρχανών – Αστερουσίων, Ρούσσος Κυπριωτάκης, ο οποίος δεν συμμετείχε στις εκλογές του Μαΐου.

ΠΑΣΟΚ

Ο συνδυασμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ΠΑΣΟΚ φέρνει κατευθείαν στον νου τον Πάρη Κουκουλόπουλο, νυν αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων. Στέλεχος με ένα πολύ βαρύ αυτοδιοικητικό βιογραφικό. Αποτελεί τον πρώτο αιρετό πρόεδρο της ΚΕΔΚΕ (νυν ΚΕΔΕ), θέση την οποία έλαβε το 1999 και στην οποία επανεξελέγη το 2003, ως δήμαρχος Κοζάνης. Αρχικά ο Π.Κουκουλόπουλος, εξελέγη δημοτικός σύμβουλος το 1986 και πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Κοζάνης τη διετία 1989-1990. Εξελέγη για πρώτη φορά δήμαρχος το 1990 και οι πολίτες ανανέωσαν την εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπό του το 1994, το 1998, το 2002 και το 2006. Ακόμη, διετέλεσε μέλος της 7μελούς ελληνικής αντιπροσωπείας στη Μόνιμη Συνδιάσκεψη των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης (1992-1994), ενώ ακόμη, από το 1994 ήταν τακτικό μέλος της ελληνικής αντιπροσωπείας στην Επιτροπή των Περιφερειών της  Ε.Ε. και  το 2000  εξελέγη αντιπρόεδρος της Επιτροπής των Περιφερειών και υπήρξε επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας από το 2002 έως το 2004. Τον Ιανουάριο διεκδικεί την επανεκλογή του ως βουλευτής Κοζάνης.

«Βαρύ» αυτοδιοικητικό βιογραφικό διαθέτει και η Γιώτα Γαζή, υποψήφια στη Φωκίδα.Έως το 2014 ήταν αντιπεριφερειάρχης Φωκίδας με την παράταξη του περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, Κλέαρχου Περγαντά και στο βιογραφικό της περιλαμβάνονται τα εξής: Στέλεχος του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Αντιπρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, μέλος του Δ.Σ. της ΕΝΑΕ (2006 – 2010), νομαρχιακή σύμβουλος (επικεφαλής παράταξης 2006 – 2010), μέλος του Δ.Σ. της ΚΕΔΚΕ (1998 – 2006), δήμαρχος Άμφισσας και πρόεδρος ΤΕΔΚ ΦΩΚΙΔΑΣ (1994 – 1998) (Η πρώτη γυναίκα δήμαρχος που εκλέχτηκε σε πρωτεύουσα νομού και η πρώτη γυναίκα πρόεδρος Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων). Στις Δημοτικές εκλογές 1982, 1986, 1990 εκλέχτηκε 1η Δημοτική Σύμβουλος και διετέλεσε αντιδήμαρχος Άμφισσας (1983 – 1990) και αντιπρόεδρος ΤΕΔΚ Φωκίδας, πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτισμού, Κοινωνικής Πολιτικής, Αθλητισμού Νεολαίας και Τύπου και Επικοινωνίας και Ισότητας της ΚΕΔΚΕ, πρόεδρος της Αναπτυξιακής Φωκική Α.Ε. (ΑΝ.ΦΩ.) και ακόμη πρόεδρος της ΠΕΤΑ Α.Ε.

Με την ανακοίνωση του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, έγινε γνωστό ότι την 5η θέση καταλαμβάνει ηΧαρούλα Ουσουλτζόγλου, πρώην δήμαρχος Βέροιας για δύο θητείες, από το 2002 έως το 2010. Συμμετείχε και ως μέλος στο ΔΣ της ΚΕΔΕ επί προεδρίας Ασκούνη. Τον περασμένο Μάιο επέλεξε να αποσυρθεί από την διεκδίκηση μιας νέας θητείας δημάρχου.

Σημαντική εμπειρία στην Αυτοδιοίκηση διαθέτει και η Άννα Ροκοφύλλου, υποψήφια στην Αιτωλοακαρνανία. Είναι περιφερειακός σύμβουλος Αττικής με την παράταξη του Γιάννη Σγουρού, για δεύτερη θητεία. Στο παρελθόν και συγκεκριμένα στις δημοτικές εκλογές του 1998 και του 2002 αναδείχθηκε δημοτική σύμβουλος Αθηναίων με τους συνδυασμούς που υποστήριξε το ΠΑΣΟΚ, ενώ ήταν εκλεγμένο μέλος του Δ.Σ. και πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας της ΚΕΔΚΕ.

Σύντομο πέρασμα από την Αυτοδιοίκηση είχε ο Κώστας Σκανδαλίδης, ο οποίος ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του στην Α’ Αθηνών. Υπενθυμίζεται ότι επιλέχθηκε στις δημοτικές εκλογές του 2006 από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ως υποψήφιος για το Δήμο Αθηναίων, όπου αναμετρήθηκε με τον υποψήφιο της ΝΔ, Νικήτα Κακλαμάνη, από τον οποίο ηττήθηκε.

Στη Β΄Θεσσαλονίκης κατεβαίνει ο Γιώργος Αρβανιτίδης, πρ. Δήμαρχος Δήμου Εχεδώρου και υποψήφιος δήμαρχος Δέλτα στις εκλογές του 2014, ενώ  στη Μεσσηνίας υποψήφια είναι η Κατερίνα Αθανασοπούλου, έμπορος, σύμβουλος Δημοτικής Κοινότητας Καλαμάτας

Ο Μιχάλης Κασσής, πρώην δήμαρχος στον Καποδιστριακό δήμο Περάματος Ιωαννίνων, επιδιώκει να ξαναβγεί βουλευτής Ιωαννίνων. Υποψήφιος βουλευτής Κεφαλονιάς θα είναι ο Σπύρος Τσαμούρης, πρώην αντιδήμαρχος Αργοστολίου.

Στη Δράμα κατεβαίνει υποψήφιος ο πρώην αντιπεριφερειάρχης Δράμας, Γιάννης Ξανθόπουλος, ο οποίος εκλεγόταν με την παραταξη του περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, Άρη Γιαννακίδη. Υποψήφιος βουλευτής Ηλείας είναι ο Μανώλης Αγιομιργιαννάκης, περιφερειακός σύμβουλος Δυτικής Ελλάδος με τον συνδυασμό «ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ – ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ» του Α. Κατσιφάρα. Στη Λακωνία κατεβαίνει υποψήφιος ο Ηλίας Παναγιωτακάκος, αντιδήμαρχος Ευρώτα και στην Κεφαλλονιά ο Σπύρος Τσαμούρης, πρώην αντιδήμαρχος Αργοστολίου.

Τέλος, στη Ζάκυνθο κατεβαίνει υποψήφιος ο Παναγιώτης Αβράμης, δημοτικός σύμβουλος Ζακύνθου.

Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών

Η αποτύπωση του «παντρέματος» παλαιών και νέων στελεχών, και όχι να γίνουν «πασαρέλα» επωνύμων, ήταν, σύμφωνα με το Κίνημα Σοσιαλιστών Δημοκρατών, ο στόχος των ψηφοδελτίων του κόμματος, στα οποία δεν λείπουν ονόματα με σημαντική αυτοδιοικητική εμπειρία.

Μοναδική υποψηφιότητα στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας (σε μη εκλόγιμη θέση – 11η) με αυτοδιοικητικό παρελθόν, αποτελεί αυτή του Τάσου Αποστολόπουλου, ο οποίος έχει διατελέσει περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας και Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου.

Στη συνέχεια, ξεκινώντας από την Α’ Αθηνών, υποψήφιος είναι ο Κώστας Μπάστας, πρώην περιφερειακός σύμβουλος Αττικής με την παράταξη Σγουρού, ο οποίος μάλιστα είχε διατελέσει και Εντεταλμένος Σύμβουλος Σχεδιασμού Περιφερειακής Πολιτικής, ο Κώστας Καψής, νομαρχιακός σύμβουλος και περιφερειακός σύμβουλος Αττικής με την παράταξη του Γιάννη Σγουρού, από την οποία ανεξαρτητοποιήθηκε το 2012 και ο Γιώργος Αρσένης, πρώην περιφερειακός σύμβουλος Αττικής επίσης με τον Γ. Σγουρό. Στην Β΄Αθήνας είναι υποψήφιος ο Θανάσης Σπονδυλίδης, πρώην αντιπεριφερειάρχης Αττικής με τον Γ. Σγουρό. Με την παράταξη του πρώην περιφερειάρχη έχουν κατέβει επίσης η Δέσποινα Αφεντούλη, υποψήφια στην Περιφέρεια Αττικής και ο Βασίλης Κατσαφάδος, υποψήφιος βουλευτής στην Α΄Πειραιά.

Από την περιφέρεια, ξεχωρίζουν οι υποψηφιότητες των πρώην δημάρχων και μελών του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ Παύλου Μοσχολιού (Αγρινίου) στην Αιτωλοακαρνανία και του Γιάννη Λυμπέρη (Ήλιδας). Επίσης, υποψήφιοι είναι ο Πάνος Οικονομίδης, πρώην δήμαρχος Άρτας και πρώην Βουλευτής, ο Γιάννης Παπαλέξης, Πολιτικός Μηχανικός, πρώην δήμαρχος Άρτας και νυν δημοτικός σύμβουλος, ο Γιώργος Χανός, πρώην δήμαρχος Σαμοθράκης (στον Έβρο), ο Ιμπραήμ Σερήφ, Αγρότης, π. δήμαρχος Αρριανών και νυν δημοτικός σύμβουλος (Ροδόπης) και Γιώργος Πουλοκέφαλος, Πολιτικός Μηχανικός, πρώην αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου (Λακωνίας).

ΔΗΜΑΡ – Πράσινοι

Αξίζει, αρχικά, να ξεχωρίσει κανείς την υποψηφιότητα του Βασίλη Βασιλικού, ο οποίος τίθεται επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του συνασπισμού ΔΗΜΑΡ – Πράσινοι. Ο δημοφιλής συγγραφέας δίνει μια δεύτερη εκλογική μάχη σε διάστημα μόλις οκτώ μηνών, καθώς τον Μάιο ήταν υποψήφιος στον δήμο Αθηναίων και εξελέγη με τον Γιώργο Καμίνη.

Στον ίδιο δήμο με τον ίδιο δήμαρχο είχε εκλεγεί το 2010 και είχε αναλάβει καθήκοντα προέδρου του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών, η Μαρία Κουβέλη, κόρη του προέδρου της ΔΗΜΑΡ, Φώτη Κουβέλη, η οποία διεκδικεί μια κοινοβουλευτική έδρα ως υποψήφια στην Α’ Αθηνών. Στη Β΄Αθηνών, κατεβαίνει υποψήφιος ο Νικόδημος Κινίουα, επίσης υποψήφιος τον Μάιο με τον Γ.Καμίνη αλλά και ο Νίκος Χρυσόγελος, που εκτός από ευρωβουλευτής με τους Οικολόγους Πράσινους ήταν και περιφερειακός σύμβουλος Νοτίου Αιγαίου από το 2010 έως το 2014.

Στην Α’ Πειραιά, κατεβαίνει ο Ηλίας Τζανετουλάκος, ο οποίος, υπενθυμίζεται, αν και είχε ανακοινώσει ότι θα διεκδικήσει τον Μάιο τον δήμο Πειραιά, στη συνέχεια προσχώρησε στην παράταξη του Θοδωρή Δρίτσα, υποψηφίου με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ. Στην Β’ Πειραιά θέλει να επανεκλεγεί η Μαρία Γιαννακάκη, περιφερειακή σύμβουλος Αττικής και επικεφαλής της παράταξης που στήριξε η ΔΗΜΑΡ τον Μάιο, ενώ στη Λέσβο είναι υποψήφιος ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου Γιάννης Σπιλάνης.

Άρωμα αυτοδιοίκησης έχει και η υποψηφιότητα της Έφης Παγκάλου, υπέυθυνης Τύπου στο Δήμο Κορυδαλλού, η οποία διεκδικεί την  ψήφο των πολιτών στο νομό Κυκλάδων.

ΚΚΕ

Η ανανέωση των ψηφοδελτίων του ΚΚΕ αγγίζει υψηλά ποσοστά, ωστόσο εύκολα αντιμετωπίζει κανείς στελέχη που έχουν περάσει στο παρελθόν από την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Αρχικά, τον Γιάννη Πρωτούλη, περιφερειακό σύμβουλο Αττικής με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» και στη συνέχεια τον Νίκο Σοφιανό, δημοτικό σύμβουλο Αθηναίων και υποψήφιο δήμαρχο τον Μάιο. Μαζί με τονΓιώργο Γκικόπουλο, περιφερειακό σύμβουλο Στερεάς Ελλάδος, κατεβαίνουν υποψήφιοι στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας.

Στη συνέχεια, στην Α΄Αθηνών κατεβαίνουν υποψήφιες η Ελένη Ζαφειρίου, περιφερειακή σύμβουλος Αττικής και η Λίλα Καφαντάρη, περιφερειακή σύμβουλος Νοτίου Αιγαίου. Στο ίδιο ψηφοδέλτιο είναι υποψήφιος και ο Στέλιος Λάμπρου, δημοτικός σύμβουλος Αθηναίων. Στη Β’ Αθήνας υποψήφιοι βουλευτές είναι ο Άγγελος Βρεττός, υποψήφιος δήμαρχος Νέας Σμύρνης τον Μάιο, ο Νίκος Καραγιάννης που εξελέγη στο Χαϊδάρι και ο Χρήστος Μαργανέλης που εξελέγη στο Περιστέρι. Στο ίδιο ψηφοδέλτιο και ηΑλεξάνδρα Μπαλού, περιφερειακή σύμβουλος Αττικής και ο Θανασης Παφίλης, υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής τον Μάιο.

Τρεις δημοτικοί σύμβουλοι κατεβαίνουν στην Α΄Θεσσαλονίκης με το ΚΚΕ: Από το δήμο Καλαμαριάς οΒικέντιος Αντωνάκης, από το δήμο Θεσσαλονίκης ο Γιάννης Δελής, ο οποίος διεκδίκησε το δήμο τον Μάιο ως επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και η Ρένα Τερζή Βασιλειάδου, από το δήμο Νεαπόλεως – Συκεών. Στη Β΄Θεσσαλονίκης κατεβαίνει υποψήφιος ο Οδυσσέας Μααΐτα, δημοτικός σύμβουλος Πυλαίας – Χορτιάτη.

Όσον αφορά την επαρχία, στην Πέλλα κατεβαίνει υποψήφιος ο δημοτικός σύμβουλος Σκύδρας, Μάνος Κανάκης, στην Χαλκιδική η Αγγελική Χριστιάνου, δημοτική σύμβουλος Πολυγυρου, στη Ρόδο ο υποψήφιος δήμαρχος τον Μάιο και νυν δημοτικός σύμβουλος Τάκης Πότσος και στην Κάλυμνο, ο δημοτικός σύμβουλος Σάκης Χούλης.

Ακόμη υποψήφιοι βουλευτές θα είναι η δημοτική σύμβουλος Αλεξανδρούπολης Φανή Τρέλλη στον Έβρο, όπου κατεβαίνει και ο δημοτικός σύμβουλος Ορεστιάδας Σταμάτης Γκατζίδης. Έδρα στη Βουλή διεκδικούν επίσης στη Ροδόπη ο δημοτικός σύμβουλος Κομοτηνής Νίκος Φακιρίδης, ο δημοτικός σύμβουλος Δράμας,Γιάννης Στεφανίδης, ο δημοτικός σύμβουλος Καβάλας Χρήστος Ποτόλιας στο ίδιο ψηφοδέλτιο με τον δημοτικό σύμβουλο Θάσου Νίκο Χρυσάφη, στα Ιωάννινα ο δημοτικός σύμβουλος Κόνιτσας Τάκης Σδούκος και η περιφερειακή σύμβουλος Ηπείρου Όλυ Τσουμάνη, στη Λευκάδα η δημοτική σύμβουλοςΔήμητρα Σταματέλου, στη Θεσπρωτία ο δημοτικός σύμβουλος Ηγουμενίτσας Δώρης Δήμας, στην Κοζάνη η δημοτική σύμβουλος Χαρά Λαμπαδά και ο περιφερειακός σύμβουλος Δυτικής Μακεδονίας Γιάννης Βήττας, στην Καστοριά η δημοτική σύμβουλος Βάσω Χαραμοπούλου, στη Φλώρινα ο περιφερειακός σύμβουλος Δυτικής Μακεδονίας Βασίλης Καρατζίδης, στο Ηράκλειο ο Καρκαβάτσος Μανώληςδημοτικός σύμβουλος Αρχανών-Αστερουσίων, στα Χανιά η Κουμάκη Αλέκα δημοτική Σύμβουλος Πλατανιά και στο Λασίθι η Σταυρούλα Καράμπελλα δημοτική σύμβουλος Σητείας.

Στην Πελοπόννησο κατεβαίνουν υποψήφιοι βουλευτές στην Αχαϊα η δημοτική σύμβουλος Ιουλία Γιαννιτσοπούλου, στην Ηλεία ο δημοτικός σύμβουλος Πύργου, Χρήστος Γιάνναρος, στη Μεσσηνία η δημοτική σύμβουλος Καλαμάτας Χριστίνα Καντζιλέρη και στη Λακωνία ο δημοτικός σύμβουλος ΕυρώταΓιώργος Κοιλάκος. Στην Εύβοια ο περιφερειακός σύμβουλος Στερεάς Ελλάδος και υποψήφιος περιφερειάρχης τον Μάιο Γιώργος Μαρίνος, ο δημοτικός σύμβουλος Μαντουδίου – Λίμνης – Αγ. ΆνναςΣτάθης Λιαγκάκης και η δημοτική σύμβουλος Διρφύων – Μεσσαπίων Γεωργία Πύθουλα. Στην Ευρυτανία ο δημοτικός σύμβουλος Καρπενησίου Βασίλης Παπαροϊδάμης. Στη Φωκίδα ο δημοτικός σύμβουλος Δελφών Γιώργος Ιωσηφίδης. Στη βοιωτία ο δημοτικός σύμβουλος Λεβαδιάς Νώντας Κοτσικώνας.

Στη Λάρισα ο δημοτικός σύμβουλος Αγιάς Γιάννης Κασσίδας. Στη Μαγνησία ο δημοτικός σύμβουλος ΒόλουΘόδωρος Τσαλούχας. Στην Καρδίτσα, τέλος, ο δημοτικός σύμβουλος Βασίλης Κρανιάς και ο δημοτικός σύμβουλος Παλαμά Αριστοτέλης Πολυγένης.

Ανεξάρτητοι Έλληνες

Λίγες Αυτοδιοικητικές υποψηφιότητες των επικείμενων εκλογών ξεχωρίζουν από το κόμμα των ΑΝ.ΕΛΛ. Μία από αυτές είναιτου Γιώργου Ρεμπή, υποψήφιου δημάρχου Αγίας Βαρβάρας το 2010, οπότε και είχε έρθει τρίτος. Το 2012 είχε ξαναβάλει υποψηφιότητας με τους ΑΝ.ΕΛΛ για τη Βουλή.

Άλλη μία υποψηφιότητα είναι του Δημοσθένη Δόγκα, ο οποίος κατεβαίνει στην Β’ Αθηνών, μετά τον Μάιο, οπότε διεκδίκησε τον δήμο Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, εκλέγοντας μόνο έναν δημοτικό σύμβουλο.