αντιδράσεις-για-τις-γιγαντιαίες-ανεμ-489555
ΔΗΜΟΙ | 01.06.2018 | 09:00

Αντιδράσεις για τις γιγαντιαίες ανεμογεννήτριες που θα τοποθετηθούν στα Άγραφα

Θύελλα αντιδράσεων στους πολίτες και τους φορείς αλλά και τις συλλογικότητες της Καρδίτσας και της Ευρυτανίας, έχει ξεσηκώσει η προώθηση γιγαντιαίας επένδυσης αιολοικού πάρκου 200 ανεμογεννητριών, στις βουνοκορφές των Αγράφων, στη Νιάλα, την Κοιμωμένη των Αγράφων και το Βουτσικάκι, πάνω από τη Λίμνη Πλαστήρα.

TO ΔΙΚΤΥΟ ΦΟΡΕΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΑΓΡΑΦΩΝ σε ανακοίνωσή του αναφέρει τα εξής:

Ευχαριστούμε τον Δήμαρχο Καρδίτσας για την κατανόηση και την συμπαράσταση στην αγωνία μας για την προστασία της φύσης, αλλά δεν το δείχνει έμπρακτα και προσπαθεί εσκεμμένα να παραπλανήσει την κοινή γνώμη στην τοποθέτησή του της 29/5/18.

Καταρχήν για να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους, τα αιολικά πάρκα που λέει και ορθώς λέει είναι σε άλλον Δήμο, τον Δήμο Αγράφων Ευρυτανίας καταλαμβάνουν έκταση 90.000 τμ. στο σύνορο των δύο Νομών σύμφωνα με την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων ΄(Μ.Π.Ε.) των έργων. Είναι έκταση επί των κορυφογραμμών βουνών με χαμηλή βλάστηση και αλπικά λιβάδια.

Όμως η έκταση που παραχώρησε ο Δήμαρχος Καρδίτσας στις ιδιωτικές εταιρείες για την εγκατάσταση του εναέριου δικτύου μεταφοράς ρεύματος μέσης και υψηλής τάσης σε πυλώνες τύπου υψηλής τάσης, βρίσκεται εξολοκλήρου σε μέσα σε δασική έκταση ελάτης και φυλλοβόλων δένδρων των δημοτικών διαμερισμάτων Καροπλεσίου, Ανθηρου, Καστανιάς και Πορτίτσας του Δήμου Καρδίτσας και καταλαμβάνει έκταση 347.630 τμ. Αυτή η έκταση θα αποψιλωθεί από τα τεράστια έλατα και άλλα δένδρα και θα ισοπεδωθεί για να εγκατασταθεί η γραμμή μεταφοράς ρεύματος. Οι νέοι δασικοί δρόμοι που θα ανοιχθούν σ αυτό το παρθένο δάσος έχουν μήκος 25,138 χιλ. Άρα μιλάμε για ασύμμετρα μεγέθη και σε έκταση επέμβασης αλλά και σε «ποιότητα» δασοκάλυψης.

Καυχάται ότι πέτυχε και αντισταθμιστικά οφέλη για την παραχώρηση της εκχέρσωσης του δάσους από τους ιδιώτες που ΘΑ πάρει στον μέλλον, χωρίς καμία δέσμευση εκ μέρους των, το ποσό των 310.000€ που αποτιμάται σε 0,89€ το τμ. δάσους. Αυτό δεν είναι παρά ένα ξεπούλημα της φυσικής, περιβαλλοντικής και ιστορικής κληρονομιάς του Δήμου μας.

Όσο για τα προβλεπόμενα έσοδα στο μέλλον να μην τα υπολογίζει γιατί θα αντισταθμιστούν από τα έξοδα που θα είναι υποχρεωμένος ο Δήμος να κάνει για το συμφέρον των αιολικών όπως καθαρισμοί δρόμων, εκχιονισμοί κλπ. Γιατί μετά την κατασκευή των δρόμων την υποχρέωση συντήρησης τον έχει ο Δήμος και Περιφέρεια.

Αλλά είναι κατάντια για τους Δήμους με την πολιτική των τελευταίων ετών να μην μπορούν να αναθέσουν μελέτες και να σκαρφίζονται κόλπα ξεπουλώντας την δημοτική περιουσία για την χρηματοδότηση των μελετών.

Επίσης δεν μπορεί να συγκριθεί το ιδιωτικό δίκτυο των αιολικών αυτών με τα άλλα δημόσια δίκτυα μεταφοράς ρεύματος, που λέει ότι δεν εισπράττει έσοδα, γιατί τα δημόσια δίκτυα που καλώς ή κακώς διατρέχουν τον Δήμο μας είναι για την ηλεκτροδότηση των αναγκών των καταναλωτών ενώ το δίκτυο των αιολικών είναι για τον πλουτισμό των ιδιοκτητών του.

Αλλά η μεγάλη απόκρυψη της αλήθειας όμως που προκύπτει από ενδελεχή μελέτη των Μ.Π.Ε. των δύο έργων είναι στο ισοζύγιο της εξοικονόμησης του διοξειδίου του άνθρακα από την λειτουργία των αιολικών που δηλώνουν με τραβηγμένα από τα μαλλιά στοιχεία ότι ετησίως η εξοικονόμηση του CO2 θα είναι της τάξης των 155.550 τόνων ενώ ξέρουμε ότι το δάσος ετησίως απορροφά 400 κιλά το στρέμμα και συνολικά οι εκτάσεις που θα αποψιλωθούν απορροφούν 176.000 τόνους CO2 αποδίδοντας επιπλέων οξυγόνο κι όχι αέρα κοπανιστό όπως τα αιολικά, άρα ποιο το τελικά το όφελος.

Στις Μ.Π.Ε επίσης δεν αναφέρεται καθόλου ότι εκτάσεις που θα αποψιλωθούν για την γραμμή μεταφοράς είναι δασοσκεπής, πράγμα που νομίζω το γνωρίζει καλά ο Δήμαρχος ως Αγραφιώτης στην καταγωγή.

Πολλά άλλα μπορούμε να σταχυολογήσουμε από τις Μ.Π.Ε. όπως δεν αναφέρεται πώς θα παρασκευαστούν και θα μεταφερθούν στις κορυφογραμμές οι περισσότερο από 6.000 κ.μ. μπετόν για τις βάσεις των ανεμογεννητριών Α/Γ και των υποσταθμών ρεύματος, ούτε με ποιόν τρόπο και πιό κόστος θα γίνει η απεγκατάσταση των Α/Γ και η αποκατάσταση των περιοχών μετά την εικοσαετή λειτουργία τους και θα παραμείνουν αιωνίως τις κορυφές των Αγράφων για να θυμίζουν στις επόμενες γενιές τις σημερινές αποφάσεις του Δημάρχου και την δική μας αδράνεια.

Όλα τα ανωτέρω πλημμελή στοιχεία των Μ.Π.Ε. ο Δήμαρχος ως μηχανικός κι ο ίδιος τα γνωρίζει κι όμως εθελοτυφλεί προς όφελος των ιδιωτών εργολάβων και υπάρχουν ευθύνες γι αυτό. Εξάλλου ξέρει ότι από τότε που ασχολείται το Δίκτυο Φορέων και πολιτών για την Προστασία των Αγράφων με τα αιολικά στην περιοχή μας, καμία μελέτη δεν έχει πάρει θετική γνωμοδότηση από την Περιφέρεια Θεσσαλίας γιατί αποκαλύψαμε μαζί με τις αρμόδιες υπηρεσίες τα ψεύδη και τις ανακρίβειές τους που σκοπό έχουν να παραπλανήσουν τις τοπικές αρχές, για την συγκατάθεσή τους. Συγκεκριμένα έχουν απορριφθεί οκτώ (8) μελέτες για αντίστοιχα αιολικά πάρκα στα Άγραφα και την Αργιθέα. Αποτρέποντας περισσότερες από 100 Α/Γ να εγκατασταθούν στις κορυφογραμμές μας. Βέβαια ποτέ δεν ευησυχαζόμαστε γιατί παρά τις αρνητικές γνωμοδοτήσεις μπορεί ο Υπουργός Περιβάλλοντος να εγκρίνει τελικά τα αιολικά.

Οι πολικές των τελευταίων ετών έχουν διώξει και τους τελευταίους κατοίκους των ορεινών χωριών μας έτσι ώστε εδάφη που χρησιμοποιούνταν για την κτηνοτροφία, την γεωργία, την υλοτομία κλπ να γίνουν βορά στους εργολάβους της πράσινης ανάπτυξης.

Θέλουμε ένα μέλλον με ήπιες μορφές ανάπτυξης για τον ορεινό όγκο των Αγράφων, με οργανωμένη ανάπτυξη της κτηνοτροφίας και της τυροκομίας σε μικρές μονάδες, της γεωργίας, με προώθηση του εναλλακτικού τουρισμού για αύξηση της παραμονής των επισκεπτών στην περιοχή πάντα με σεβασμό στο περιβάλλον και στην παράδοση των Αγραφιώτικων χωριών κι όχι καταστροφή του φυσικού πλούτου και του πλούσιου ανάγλυφου των βουνών μας.

Στα Καρδιτσιώτικα βουνά προορίζονται να εγκατασταθούν περισσότερες από 300 Α/Γ σε 25 αιολικά πάρκα και στα Ευρυτανικά περισσότερες από 350 Α/Γ σε 28 αιολικά πάρκα (μέσα σε αυτές είναι και οι 40 Α/Γ των αιολικών που ασχολούμαστε τώρα), δεσμεύοντας το 80% των κορυφογραμμών και ανοίγοντας χιλιάδες χιλιόμετρα νέων δρόμων στις απάτητες βουνοπλαγιές για την εξυπηρέτηση των δικτύων τους.

Κλείνοντας θα αναφέρω μια παλιότερη κριτική για το χωροταξικό για τις ΑΠΕ από το 2008 του πρώην προέδρου του ΣτΕ κ. Μιχαήλ ∆εκλερή , τότε που το ΣτΕ δεν είχε ξεπουληθεί στα συμφέροντα. Αξίζει να την διαβάσετε..

“Η Ελλάς δεν έχει καµµίαν απολύτως νομική και ηθική υποχρέωση να καταστρέψει τα δασικά της οικοσυστήµατα χάριν της νέας ευρωπαϊκής ενεργειακής πολιτικής. Ενεργούσα αποκλειστικώς επί τη βάσει της εννόµου τάξεώς της και σεβοµένη τον πολιτισµό και την παράδοσή της, αλλά και την προσήλωσή της στις θεµελιώδεις αρχές και αξίες της βιωσιµότητος, όπως αυτές διεκηρύχθησαν στο Ρίο (1992) και επιβεβαιώθησαν στο Γιοχάννεσµπουργκ (2002), θα συµπορευθεί µε την ευρωπαϊκή πολιτική µόνο καθ’ ό µέτρον αύτη δεν βλάπτει το εθνικό συµφέρον υπό την ανωτέρω εκτεθείσαν έννοια. Αιολικά πάρκα µε τεχνολογία προσηρµοσµένη στην µικρά κλίµακα του ελληνικού τοπίου, µπορούν να εγκατασταθούν µόνον εκεί που δεν βλάπτουν διόλου τα δασικά οικοσυστήµατα και το τοπίον. Υπό τον θεµελιώδη αυτόν περιορισµόν, αποκλείονται βεβαίως παντελώς τα δασικά οικοσυστήµατα πάσης φύσεως, περιλαµβανοµένης και της γεωργικής γης, τα παράκτια και νησιωτικά οικοσυστήµατα, ως και οιαδήποτε άλλα ευαίσθητα οικοσυστήµατα χωρίς να είναι απαραίτητο να έχουν κηρυχθεί διά διοικητικής πράξεως εκδιδοµένης επί τη βάσει των άρθ. 18 και επ. του Νόµου 1650/1986. ∆εν είναι η ∆ιοίκηση που θα καθορίσει ποία οικοσυστήµατα θα προστατευθούν, αλλ’ η φύσις των οικοσυστηµάτων αυτών, προσδιοριζοµένη εκάστοτε υπό της αρµοδίας επιστήµης και της νοµολογίας του ΣτΕ.”

Πιστεύουμε ότι δεν είναι αυτό το μέλλον του τόπου μας και καλούμε όλους τους πολίτες να ενημερωθούν στην ενημερωτική εκδήλωση που οργανώνει το Δίκτυο το Σάββατο 2 Ιουνίου στις 11 το πρωί στο Παυσίλυπο, με ομιλητές ειδικούς επιστήμονες στο θέμα της ενέργειας.