Αντιδράσεις Μπουτάρη και Πρύτανη για κάμπινγκ αναρχικών στο ΑΠΘ (βίντεο)

Αναστάτωση στον χώρο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης αλλά και σε όλη την πόλη έχει φέρει η είδηση για τη διοργάνωση κάμπινγκ άγνωστων ομάδων που κινούνται σύμφωνα με πληροφορίες στο αναρχικό χώρο, από την Ελλάδα και το εξωτερικό εντός του Πανεπιστημίου, το οποίο ξεκινά από σήμερα και για τις επόμενες δέκα ημέρες.

Οι διοργανωτές του κάμπινγκ, δεν έχουν πάρει άδεια από καμιά αρμόδια αρχή και ουσιαστικά προχώρησαν σε κατάληψη του πανεπιστημιακού χώρου.

Σε συνέντευξη Τύπου ο πρύτανης του ΑΠΘ Περικλής Μήτκας, στην οποία συμμετείχε και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης διευκρίνισαν ότι ουδέποτε δόθηκε σχετική άδεια, καθώς ο χώρος δεν μπορεί να δεχθεί τόσους πολλούς κατασκηνωτές και μάλιστα για τόσες ημέρες.

Η διοργάνωση με την ονομασία «No Border Camp-Thessaloniki 2016», σύμφωνα με την naftemporiki.gr, πραγματοποιείται στο διάστημα από 14 έως 24 Ιουλίου και θα έχει στο επίκεντρο το προσφυγικό ζήτημα, ενώ φέρεται να οργανώνεται από ομάδες του αντιεξουσιαστικού χώρου. «Πριν από περίπου μία εβδομάδα μάθαμε από τις ανακοινώσεις στο διαδίκτυο ότι προγραμματίζεται η διοργάνωση κατασκήνωσης από άγνωστες ομάδες ατόμων από την Ελλάδα και το εξωτερικό, με την ονομασία No Border Camp Thessaloniki 2016, από 14 έως 24 Ιουλίου, στην Πανεπιστημιούπολη της Θεσσαλονίκης.

Δεν ξέρουμε ποιοι, δεν ξέρουμε πόσοι, δεν έχει επικοινωνήσει κανείς μαζί μας, δεν ζητήθηκε άδεια, ούτε ενημερώθηκε το Πανεπιστήμιο και προφανώς δεν έχει δοθεί άδεια -και πώς θα μπορούσε, άλλωστε, αφού η Πανεπιστημιούπολη δεν είναι στημένη για να υποδέχεται κατασκηνωτές σε μεγάλους αριθμούς και για τόσες ημέρες», δήλωσε ο κ. Μήτκας, σε συνέντευξη Τύπου για το θέμα, στην οποία συμμετείχε και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης.

Η ανησυχία της διοίκησης του Πανεπιστημίου, όπως εξήγησε ο κ. Μήτκας «κινείται σε πολλά επίπεδα, με πρώτο και κύριο τα θέματα υγιεινής, καθώς ο χώρος βρίσκεται μεταξύ των πανεπιστημιακών εγκαταστάσεων και του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ», δεύτερον, το θέμα της ασφάλειας γενικότερα και τρίτον, το θέμα της διασφάλισης της προστασίας της δημόσιας περιουσίας.

«Το Πανεπιστήμιο διαθέτει ακριβό εξοπλισμό στα εργαστήριά του, στα κτίρια που είναι διάσπαρτα και δεν έχει τη δυνατότητα με τους λιγοστούς φύλακες που έχει να αποτρέψει παραβιάσεις κτιρίων και παραβατικές συμπεριφορές. Μας ανησυχεί επίσης ένα πιθανό σενάριο παρουσίας στην πανεπιστημιούπολη, παράλληλα με αυτές τις ομάδες, άλλων ομάδων με παραβατική συμπεριφορά από την πόλη», ανέφερε ο κ. Μήτκας.

Η Σύγκλητος του ΑΠΘ συνεδρίασε εκτάκτως την Τρίτη, για να συζητήσει πώς θα αντιμετωπίσει το θέμα, ενώ τις προηγούμενες ημέρες ενημέρωσε σχετικά τις αστυνομικές και εισαγγελικές Αρχές, καθώς και τα συναρμόδια υπουργεία, τον Δήμο και την Περιφέρεια.

«Η προστασία και η λειτουργία του Δημόσιου Πανεπιστημίου είναι ζήτημα όλης της κοινωνίας, αλλά δεν μπορεί να διασφαλίζεται χωρίς τη συνδρομή των αρμόδιων οργάνων της πολιτείας», σημείωσε ο πρύτανης. Σύμφωνα με ενημέρωση από την αστυνομία, που μετέφερε ο κ. Μήτκας, από τη Φρανκφούρτη έχει ξεκινήσει ήδη ένα καραβάνι κατασκηνωτών, ενώ μία πρώτη εκτίμηση κάνει λόγο ότι θα έλθουν τουλάχιστον 1.000 άτομα.

«Ζητήσαμε να βρεθεί άλλος καταλληλότερος χώρος από το Πανεπιστήμιο, μέχρι στιγμής δεν έχουμε κάποια ανταπόκριση ή κάποιο διαφορετικό σενάριο. Από την πλευρά μας θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διασφαλίσουμε την προστασία των κτιρίων, των εγκαταστάσεων και το προσωπικό που θα εξακολουθήσει να προσέρχεται στη δουλειά του. Αν επιβεβαιωθεί το σενάριο μερικών χιλιάδων κατασκηνωτών και μόνο η αποκομιδή των απορριμμάτων θα είναι ένα σημαντικότατο πρόβλημα» εξήγησε ο πρύτανης του ΑΠΘ.

«Η διοργάνωση έχει μία ευρύτερη σχέση με τους πρόσφυγες, αλλά δεν είναι πρόσφυγες, οι οποίοι πρόκειται να εγκατασταθούν στο ΑΠΘ», δήλωσε από την πλευρά του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γ. Μπουτάρης. «Ευχαρίστως να πάρουν άδεια, να εγκατασταθούν κάπου, να κάνουν μία συναυλία, αλλά να κατασκηνώσεις σε έναν χώρο τόσο καιρό είναι ουσιαστικά μία κατάληψη και η κατάληψη είναι ο ορισμός της ανομίας.

Για μένα είναι ξεκάθαρη περίπτωση ότι πρέπει να επέμβει το νόμιμο κράτος, είτε λέγεται αυτό αστυνομία, είτε το υπουργείο Εσωτερικών, Παιδείας, πρέπει να εφαρμοστούν οι νόμοι, αλλιώς η ανομία θα κυριαρχεί μόνιμα», είπε ο κ. Μπουτάρης, μεταφέροντας την ανησυχία του εμπορικού κόσμου για πιθανή διατάραξη της ομαλής λειτουργίας της πόλης.

Δείτε σχετικό βίντεο που προβλήθηκε στο ΣΚΑΙ

ΟΤΑ, ΔΗΜΟΙ, ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΑΠΘ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΟΥΤΑΡΗΣ, ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ, ΑΝΑΡΧΙΚΟΙ, ΚΑΜΠΙΝΓΚ, ΠΡΥΤΑΝΗΣ ΑΠΘ


Αφήστε μια απάντηση

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!