Ανταρσία στην Αθήνα: Ο Μπακογιάννης μεθοδεύει την εξαφάνιση των χειροτεχνών από τους δρόμους

Με ανακοίνωσή της η Ανταρσία στις γειτονίες της Αθήνας επιτίθεται κατά του Δήμαρχου Αθηναίων κ. Κώστα Μπακογιάνη κατηγορώντας τον πως μεθοδεύει την εξαφάνιση των χειροτεχνών/ισσών από τους δρόμους όπου εξασφαλίζουν την διαβίωση τους. Επίσης αναφέρει πως σε αυτό συμπαραστάτη έχει και την η παράταξη του κ. Γερουλάνου. Αναλυτικά οι ανακοινώσεις:

Ο Μπακογιάννης μεθοδεύει την εξαφάνιση των χειροτεχνών/ισσών από τους δρόμους όπου εξασφαλίζουν την διαβίωση τους

Το σχέδιο χωροθέτησης θέσεων χειροτεχνών που κατήρτισαν οι υπηρεσίες του Δήμου Αθήνας με εντολή του Δημάρχου Μπακογιάννη οδηγεί στην εξαφάνισης τους.

Μέχρι τώρα οι χειροτέχνες/ισσες κοπιάζουν αρκετές ώρες στο σπίτι-εργαστήριο για να δημιουργήσουν αντικείμενα. Στη συνέχεια τα διαθέτουν στεκόμενοι σε θέσεις στην Αποστόλου Παύλου, την Αδριανού, την Αιόλου και αλλού. Αποτελούν εδώ και δέκα χρόνια απ’ όταν πάρθηκε η απόφαση να δραστηριοποιηθούν σε αυτήν περιοχή αναπόσταστο στοιχείο της πολιτιστικής, καλλιτεχνικής εικόνας της πόλης της Αθήνας σε μια περιοχή όπου χιλιάδες επισκέπτονται την Ακρόπολη και άλλα σημεία αρχαιολογικού και ιστορικού ενδιαφέροντος.

1.Η βιασύνη για την επιβολή του άρθρου 45 του ν.4497/17 που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ από τη νέα δημοτική αρχή προκαλεί ερωτηματικά όταν είναι γνωστό ότι οι χειροτέχνες έχουν απαιτήσει την επαναφορά στο προηγούμενο καθεστώς ειδικής μεταχείρισης “όπως οι μικροί αγρότες” διότι αδυνατούν να προχωρήσουν σε έναρξη επαγγέλματος!

2. Η χωροθέτηση χωρίς την απάντηση πως θα λειτουργεί η αγορά αφήνει ανοιχτά τα χέρια για μετατροπή της σε μόνιμη εμποροπανήγυρη αντί για καλλιτεχνική αγορά. Η ίδια η κατανομή θέσεων ενός μέτρου για το κάθε πάγκο υποδηλώνει άγνοια ων αναγκών των χειροτεχνών.

3. Η επίκληση των κανόνων της Αρχαιολογικής υπηρεσίας δεν είναι αλά καρτ. Μήπως δεν υπάρχουν καφετέριες πιο πάνω; Δεν “πατάνε στα ιερά και όσια των παρυφών της Ακρόπολης” αυτά τα καταστήματα:

4. Είναι δυνατόν να αγνοούνται οι προτάσεις των άμεσα ενδιαφερόμενων, δηλαδή των ίδιων των χειροτεχνών/ισσών απο τα όργανα του Δήμου της Αθήνας και τον ίδιο τον Μπακογιάννη;

Η εκδίωξη των φτωχότερων της κοινωνίας δεν αναβαθμίζει τις γειτονιές. Ανοίγει το δρόμο στα αρπακτικά της AirBNB και του Real Estate που διώχνουν κατοίκους τινάζοντας τα νοίκια στα ύψη.

Αυτή είναι η ανάπτυξη της νέας κυβέρνησης που κατάφερε το περασμένο Δεκέμβρη να φέρει τα ψηλότερα ποσοστά ανεργίας τα τελευταία δέκα χρόνια.

Η παρουσία τους στην περιοχή είναι αποτροπή για υποβάθμιση όπως σε περιοχές που υπήρξαν κλεισίματα μαγαζιών και τώρα μετατρέπονται σε νεκρές ζώνες.

Πιστεύουμε ότι η δημοτική αρχή, το 3ο κοινοτικό συμβούλιο και η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής χρειάζεται να ακούσουν πρώτα, να στηρίξουν τους χειροτέχνες και ΜΕΤΑ να φέρουν πρόταση και όχι να προκαταλαμβάνει κάθε γνώμη ο Δήμος Αθήνας αποστέλλοντας ήδη(!) το σχέδιο στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο

Ενώ για την παράταξη του κ. Γερουλάνου αναφέρονται τα εξής:

Χέρι βοήθειας δίνει η παράταξη του Γερουλάνου στον Μπακογιάννη για τον αφανισμό των χειροτεχνών/ισσών

Η συνεδρίαση του 3ου κοινοτικού συμβουλίου κατέληξε σε απόφαση που γυρνάει την πλάτη στις ανάγκες των χειροτεχνών, των ανθρώπων που δημιουργούν και διαθέτουν τα καλλιτεχνικά προϊόντα του μόχθου τους, με κεντρικό σημείο την Αποστόλου Παύλου.
Με πλειοψηφία 4-3 υπερψηφίστηκε η εισήγηση των υπηρεσιών του Δήμου Αθήνας, που σχεδιάζει να τους μετακινήσει κυρίως στο σημείο της οδού Ερμού, το οποίο βρίσκεται μακριά από τη διέλευση επισκεπτών και τουριστών.
Η παράταξη Γερουλάνου έδωσε χέρι βοηθείας στην παράταξη Μπακογιάννη που δεν διέθετε την πλειοψηφία των παρόντων στη συνεδρίαση, αποκαλύπτοντας τις βαθείς σχέσεις συνεργασίας ΚΙΝΑΛ και ΝΔ.
Συγκεκριμένα, υπερψήφισαν οι τέσσερις παρόντες σύμβουλοι της παράταξης Μπακογιάννη. Ψήφισαν κατά οι σύμβουλοι της Ανοιχτής Πόλης, Αγγελική Ανδρειωμένου και Βασίλης Γλέζος. Ψήφισε επίσης κατά ο Βασίλης Δήμου, σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωση Αθήνας».
Λευκό ψήφισαν οι σύμβουλοι της παράταξης Γερουλάνου, Μαρίνα Ζώντου και Όλγας Καραγιάννη.
Στη συνεδρίαση, παρέστη και μίλησε ο Πέτρος Κωνσταντίνου, δημοτικός σύμβουλος της Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας, προτείνοντας να στήριξε το 3ο κοινοτικό συμβούλιο την παραμονή των χειροτεχνών/ισσών στην Αποστόλου Παύλου και στα άλλα σημεία όπου δραστηριοποιούνται.
Μίλησαν εκπρόσωποι των χειροτεχνών, οι οποίοι επεσήμαναν τη διαφωνία τους με το σχεδιασμό των υπηρεσιών του Δήμου της Αθήνας, που ήρθε χωρίς συνεννόηση μαζί τους και εκπρόσωποι κατοίκων, που στήριξαν την παραμονή τους στην Αποστόλου Παύλου.
Με ενότητα και αποφασιστικότητα χρειάζεται να συνεχιστεί η μάχη για το δικαίωμα στην εργασία.
Ο αγώνας θα συνεχιστεί με Ανοιχτή Συνέλευση την Πέμπτη 30 Γενάρη, στις 2μμ, στην Αποστόλου Παύλου.

ΟΤΑ, ΔΗΜΟΙ, ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ, ΑΝΤΑΡΣΙΑ ΣΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ, ΔΡΟΜΟΥΣ, ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΕΣ


ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!