αλεξανδρούπολη-πρωτόκολλο-συνεργασ-174294
ΔΗΜΟΙ | 30.03.2015 | 15:17

Αλεξανδρούπολη: Πρωτόκολλο συνεργασίας δημάρχων και προέδρων Επιμελητηρίων Έβρου και παρέβριων περιοχών της Τουρκίας  

Πρωτόκολλο συνεργασίας για την επίλυση “ταυτόσημων προβλημάτων” υπέγραψαν οι πρόεδροι των Επιμελητηρίων Αλεξανδρούπολης και Αδριανούπολης (Εντίρνε) και 11 δήμαρχοι (πέντε από τον νομό Έβρο και έξι από παρέβριες περιοχές της Τουρκίας), οι περιοχές ευθύνης των οποίων αντιμετωπίζουν πλημμυρικά φαινόμενα, όταν “φουσκώνει” ο ποταμός Έβρος.

“Θα κατατεθούν κοινά αιτήματα προς τις δύο κυβερνήσεις (Ελλάδας και Τουρκίας), για να επιλυθούν τα προβλήματα που ‘τσακίζουν’ τους δήμους του Έβρου, αλλά και τους δήμους από την άλλη πλευρά της όχθης του ποταμού, στην Τουρκία” δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Ευάγγελος Λαμπάκης.

Το “παρών” στη συνάντηση έδωσε και ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Παναγιώτης Σγουρίδης, ο οποίος χαιρέτισε την προσπάθεια των δημάρχων και των επιμελητηρίων και είπε, σύμφωνα με τον κ. Λαμπάκη, ότι θα μεταφέρει τις θέσεις που διατυπώθηκαν στην κυβέρνηση.

Στο πρωτόκολλο συνεργασίας τονίζεται -μεταξύ άλλων- ότι “το φυσικό σύνορο που είναι ο ποταμός Έβρος, και οι πλημμύρες που δημιουργεί, οι ζωονόσοι και η ανάγκη εμπορικής επιχειρηματικής και τουριστικής συνεργασίας” οδηγούν τους δημάρχους σε θεσμική συνάντηση δύο φορές κάθε χρόνο: μία στην Ελλάδα και μία στην Τουρκία.

Επίσης, οι δήμαρχοι προχωρούν σε δημιουργία γραμματείας σε κάθε Δήμο προκειμένου να συνδιοργανώνονται οι δύο συναντήσεις κάθε χρόνο, αλλά για τη διευκόλυνση επαφής, όταν κρίνεται απαραίτητο, από οποιονδήποτε δήμο.

Εξάλλου, οι Έλληνες δήμαρχοι θα υποβάλλουν αίτημα προς την ελληνική κυβέρνηση και αντίστοιχα οι Τούρκοι δήμαρχοι στην τουρκική, για δημιουργία μιας κοινής επιτροπής κτηνιάτρων που θα περιέρχεται στην Τουρκία και Ελλάδα ώστε να εντοπίζονται από επιτόπιες επισκέψεις ζωονόσοι, με στόχευση τη γρήγορη και αποτελεσματική επέμβαση προς αποτροπή των ζωονόσων.

Επίσης, θα υποβληθεί αίτημα των Ελλήνων δημάρχων και των Τούρκων δημάρχων προς τις κυβερνήσεις των δύο χωρών αντίστοιχα, ώστε να συνεργασθούν προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα για να εξασφαλίσουν την παρεμπόδιση των πλημμυρών και να πραγματοποιηθούν όλες οι απαιτούμενες ενέργειες που οι αρμόδιοι θα κρίνουν, με στόχο τα νερά του ποταμού Έβρου, αντί να δημιουργούν καταστροφικές πλημμύρες, να αρδεύουν εκτάσεις σε Ελλάδα και Τουρκία και να δημιουργούν εισόδημα στους αγρότες και κτηνοτρόφους Τουρκίας και Ελλάδας.

Οι δήμαρχοι θα εντείνουν τις προσπάθειες για σύνδεση των λιμανιών της Θράκης (Αλεξανδρούπολη – Σαμοθράκη) με τα λιμάνια της Ίμβρου και του Τσανάκαλε, με ενδεχόμενη μελλοντική επέκταση και σε άλλα λιμάνια ώστε να τονωθεί ο τουρισμός και η μετακίνηση των προϊόντων για άνθιση των εμπορικών σχέσεων.

Στο πρωτόκολλο, οι δήμαρχοι υπογραμμίζουν την ανάγκη να επιδιωχθεί “η συμμετοχή της Βουλγαρίας στο παρόν σχήμα ώστε να λυθούν τα προβλήματα σε τριγωνική βάση” και τονίζεται, επίσης, ότι ένα άλλο ζήτημα είναι οι κοινές ενέργειες προς τους αρμόδιους φορείς για την αποτελεσματική καταπολέμηση των κουνουπιών.