Αίγιο: Συλλαλητήριο κατά της κατάργησης των ΤΕΙ

Από παλμό και μεγάλη συμμετοχή φορέων και πολιτών, χαρακτηρίστηκε το Παναιγιάλειο συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε χθες στην Πλατεία Αγίας Λαύρας με αίτημα να παραμείνουν τα ΤΕΙ στο Αίγιο. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο δήμαρχος Αιγιαλείας Στάθης Θεοδωρακόπουλος αναφέρθηκε στην ιστορία της ίδρυσης και λειτουργίας των ΤΕΙ στο Αίγιο και επεσήμανε ότι «τον τελευταίο καιρό ο Δήμος Αιγιάλειας και οι Δημοτικές του Ενότητες βάλλονται διαρκώς από αποφάσεις της κεντρικής εξουσίας»

Πιο συγκεκριμένα αναφέρθηκε στο κλείσιμο της ΔΟΥ και ΙΚΑ Ακράτας, τον αγώνα για τη διατήρηση της ΔΟΥ Αιγίου , του Τελωνείου και του ΟΑΕΕ, και επισήμανε τους λόγους για τους οποίους θα πρέπει τα ΤΕΙ να παραμείνουν στο Αίγιο.

Συνοπτικά, ο δήμαρχος ανέφερε :

–          Τα ΤΕΙ Αιγίου είναι βιώσιμα από πλευράς ζήτησης και επιπέδου φοιτητών και διαθέτουν άριστο επιστημονικό-διδακτικό προσωπικό. Ο βαθμός εισαγωγής στα ΤΕΙ Αιγίου είναι από τους υψηλότερους ανάμεσα σε όλα τα ΤΕΙ της χώρας, οι εγγραφόμενοι φοιτητές καλύπτουν κάθε χρόνο το σύνολο των διαθέσιμων θέσεων, ενώ υπάρχουν και φοιτητές από το εξωτερικό που τα επιλέγουν καθώς και μεταπτυχιακοί φοιτητές.

–          Τα ΤΕΙ Αιγίου είναι βιώσιμα από πλευράς χώρων καθώς λειτουργούν σε εγκαταστάσεις που έχουν παραχωρηθεί δωρεάν από το Δήμο (70 στρέμματα και 18.000 τετραγωνικά στεγασμένων χώρων)  και υπάρχει απεριόριστη δυνατότητα επέκτασης και κάλυψης οποιασδήποτε μελλοντικής απαίτησης.

–          Τα ΤΕΙ Αιγίου είναι βιώσιμα από πλευράς λειτουργικών απαιτήσεων  καθώς διαθέτουν τακτικά μέλη διδακτικού και εκπαιδευτικού προσωπικού, στους παραχωρημένους από το Δήμο Αιγίου χώρους μπορούν να αναπτυχθούν επωφελείς οικονομικά δράσεις συνδεδεμένες με τον Πολιτισμό, την Παιδεία και την Ψυχαγωγία.

–          Τα τελευταία δέκα χρόνια η ανάπτυξη της πόλης του Αιγίου συνδέθηκε άρρηκτα με την ίδρυση και λειτουργία των ΤΕΙ. Ενδεχόμενη απομάκρυνση των ΤΕΙ θα έχει σαν αποτέλεσμα την οικονομική καταστροφή της πόλης.

Κλείνοντας την ομιλία του ο  δήμαρχος ανέφερε : «Τα ΤΕΙ Αιγίου, από το 2003 οπότε και ιδρύθηκαν σχεδιάστηκαν να γίνουν μια σχολή με τέσσερα τμήματα Επιστημών Υγείας. Αυτό σχεδιάστηκε, αυτό συμφωνήθηκε μεταξύ Δήμου και Πολιτείας  και αυτό υπογράφτηκε στο συμβόλαιο δωρεάν παραχώρησης της έκτασης και των χώρων όπου στεγάζονται τα ΤΕΙ. Η πόλη ζητά από την Πολιτεία να σεβαστεί την υπογραφή της και να ολοκληρώσει τη συμφωνία και τους όρους του συμβολαίου».

Μετά το τέλος της συγκέντρωσης οι παρευρισκόμενοι πραγματοποίησαν πορεία προς την Εθνική Οδό , την οποία και απέκλεισαν συμβολικά για μικρό χρονικό διάστημα.

Σύσκεψη των επικεφαλής των παρατάξεων και των Βουλευτών Αχαΐας

Εν τω μεταξύ πραγματοποιήθηκε σύσκεψη,  στο Δημαρχείο Αιγιάλειας, μεταξύ του Δημάρχου κ. Στάθη Θεοδωρακόπουλου, των αρχηγών των δημοτικών παρατάξεων κ.κ. Δ. Καλογερόπουλου, Δ.  Τριανταφυλλόπουλου , και Σ. Κολοκοτρώνη (ως εκπρόσωπος  του κ. Παπακωνσταντινόπουλου) και των Βουλευτών του Νομού Αχαΐας κ.κ. Χατζηλάμπρου (ΣΥΡΙΖΑ) , Αρβανίτη (Χρυσή Αυγή), καθώς και εκπροσώπων των Βουλευτών κ.κ. Μ.  Κανελλοπούλου, Ν.Τσούκαλη, Ν.Νικολόπουλου αμέσως μετά τη λήξη του Παναιγιάλειου Συλλαλητηρίου και την συμβολική κατάληψη των Εθνικών Οδών. Στη σύσκεψη, που αφορούσε το μέλλον των ΤΕΙ Αιγίου,  παραβρέθηκαν και εκπρόσωποι συλλόγων , φορέων κλπ.

Δεσμεύτηκαν οι βουλευτές να καταψηφίσουν το σχέδιο ΑΘΗΝΑ

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης διαπιστώθηκε απόλυτη ομοφωνία στο γεγονός ότι το σχέδιο ΑΘΗΝΑ για την τριτοβάθμια εκπαίδευση αποτελεί ένα πρόχειρο δημιούργημα χωρίς ξεκάθαρα επιστημονικά και ακαδημαϊκά κριτήρια, που στην ουσία αναδιατάσσει χωροταξικά ορισμένα από τα ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας , έχοντας όμως σοβαρές επιπτώσεις σε αρκετές πόλεις της χώρας και ιδιαίτερα στο Αίγιο. Οι παρευρισκόμενοι Βουλευτές και εκπρόσωποί τους, αναγνώρισαν το δίκαιο αίτημα της πόλης του Αιγίου για την  παραμονή των ΤΕΙ στο Αίγιο και δεσμεύθηκαν ότι σε κοινοβουλευτικό επίπεδο θα προχωρήσουν στην καταψήφιση του σχεδίου ΑΘΗΝΑ στο σύνολό του.

Παράλληλα,  καθορίστηκε η επόμενη συνάντηση της Επιτροπής Αγώνα του Δημοτικού Συμβουλίου για την επανεκτίμηση της κατάστασης μετά το συλλαλητήριο και τη σύσκεψη με τους Βουλευτές, για τον προγραμματισμό των επόμενων κινήσεων.

ΟΤΑ, ΔΗΜΟΙ, ΤΕΙ, ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ, ΔΗΜΟΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!