200 εκατ. ευρώ ζητάει ο Δήμος Πεντέλης από το τουρκικό κράτος για την πυρκαγιά του 1995

Αποζημίωση ύψους διακοσίων εκατ. ευρώ διεκδικεί ο Δήμος Πεντέλης από το τουρκικό κράτος, για την καταστροφική πυρκαγιά που έπληξε την περιοχή το 1995. Είκοσι χρόνια μετά η υπόθεση έφτασε πριν από λίγες ημέρες στο δικαστήριο μέσω της αγωγής που κατέθεσε ο δήμος, ζητώντας αποζημίωση για την ηθική βλάβη που υπέστησαν οι κάτοικοι λόγω της καταστροφής.

Η αγωγή είχε κατατεθεί με αφορμή τις δηλώσεις του πρώην πρωθυπουργού της Τουρκίας Μεσούτ Γκιλμάζ το 2011, ότι Τούρκοι πράκτορες το είχαν κάψει τα δάση της Ελλάδας, . Ο κ. Γκιλμάζ είχε δηλώσει μάλιστα πως θα πρέπει η Τουρκία να καταβάλει αποζημίωση 200 εκατ. ευρώ.  Δημοσιεύματα κυρίως του τουρκικού Τύπου αποκάλυπταν πως  το σχέδιο είχαν αναλάβει να φέρουν εις πέρας εκτός από τους πράκτορες και μέλη παρακρατικών οργανώσεων όπως οι Γκρίζοι Λύκοι.

Στην αγωγή του Δήμου Πεντέλης περιγράφονται οι συνθήκες της πυρκαγιάς και οι μεγάλες καταστροφές που προκάλεσε στην ευρύτερη περιοχή της Πεντέλης όχι μόνο στο φυσικό περιβάλλον αλλά και σε περιουσίες των κατοίκων: Την 21η Ιουλίου 1995 και περί ώρα 7.30 πμ ξέσπασε μία καταστρεπτική πυρκαγιά η οποία λόγω δύσκολων συνθηκών και κυρίως λόγω του πολύ ισχυρού ανέμου διήρκεσε τρεις ημέρες και κατέκαψε συνολικά 68.844 στρέμματα στη νοτιοανατολική πλευρά του Πεντελικού Όρους εκ των οποίων τα 20.000 στρέμματα περίπου ιδιοκτησίας του ελληνικού Δημοσίου βρίσκονται εντός των ορίων του δήμου Πεντέλης. Στην περιοχή που κάηκε υπήρχαν αρκετοί οικισμοί σε μείξη με τη δασική βλάστηση. Ο συνολικός απολογισμός εκτός από την καμένη δασική έκταση περιελάμβανε και περίπου 100 κτίσματα διαφόρων κατηγοριών συμπεριλαμβανομένων και αρκετών καταστημάτων.

ΟΤΑ, ΔΗΜΟΙ, ΤΟΥΡΚΙΑ, ΔΗΜΟΣ ΠΕΝΤΕΛΗΣ, ΠΥΡΚΑΓΙΑ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΤΕΡΓΙΟΥ ΚΑΨΑΛΗΣ, ΜΕΣΟΥΤ ΓΚΙΛΜΑΖ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!