τράπεζες-ξεκινούν-μαζικές-πωλήσεις-180274
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 27.07.2018 | 10:17

Τράπεζες: Ξεκινούν μαζικές πωλήσεις «κόκκινων» δανείων

Ακούστε το άρθρο
Προσθήκη του aftodioikisi.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Σε πωλήσεις κόκκινων επιχειρηματικών δανείων αναμένεται να προχωρήσουν οι τράπεζες το επόμενο χρονικό διάστημα στην προσπάθειά τους να επιτύχουν τους στόχους μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων.

Ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων υποχώρησε στο τέλος του πρώτου τριμήνου στο 48,5% και το συνολικό απόθεμα των κόκκινων ανοιγμάτων περιορίστηκε στα 92,4 δισ. ευρώ, αλλά όπως παρατηρεί η Τράπεζα της Ελλάδος, η μείωση, ειδικά κατά το πρώτο τρίμηνο του 2018, είναι αποτέλεσμα κυρίως των διαγραφών στις οποίες προχωρούν οι τράπεζες και λιγότερο στις πωλήσεις χαρτοφυλακίων.

Τεχνικά κλιμάκια των δανειστών βρέθηκαν στην Αθήνα και είχαν επαφές με στελέχη της ΤτΕ και των τεσσάρων συστημικών τραπεζών. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο επίκεντρο αυτών των συναντήσεων, βρέθηκαν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Οι δύο αυτές μεταρρυθμίσεις εντάσσονται στις δεσμεύσεις που εκκρεμούν από την τέταρτη αξιολόγηση και θα βρίσκονται υπό στενή παρακολούθηση από τους θεσμούς και ειδικότερα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στο πλαίσιο του νέου μεταμνημονιακού καθεστώτος ενισχυμένης επιτήρησης.

Να σημειωθεί ότι σε αγώνα δρόμου για πώληση των «κόκκινων» δανείων τους έχουν επιδοθεί οι τράπεζες προκειμένου να πετύχουν τους στόχους που έχουν τεθεί από τον SSM για την απομείωση των ληξιπρόθεσμων δανείων που βαραίνουν τα χαρτοφυλάκια τους.

Τον προσεχή Σεπτέμβριο οι διοικήσεις των τραπεζών θα πρέπει να παρουσιάσουν στις ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές νέα δραστικά σχέδια μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Πηγή: fpress.gr

Παναγιώτης Θεοδωρόπουλος

Ο Παναγιώτης Θεοδωρόπουλος είναι δημοσιογράφος με εξειδίκευση στο πολιτικό ρεπορτάζ και στην κάλυψη θεμάτων της τοπικής αυτοδιοίκησης σε ψηφιακά και ραδιοφωνικά μέσα. Ξεκίνησε σε ηλικία 22 χρονών ως μαθητευόμενος στην εφημερίδα «Ριζοσπάστης», όπου έμεινε για 18 χρόνια καλύπτοντας το κοινωνικό, πολιτικό και κυβερνητικό ρεπορτάζ. Εχει συνεργαστεί με το περιοδικό «Unfollow» κάνοντας ερευνητική δημοσιογραφία. Από το 2019 δουλεύει στο ραδιοφωνικό σταθμό Αθήνα 9.84. Εργάζεται στο aftodioikisi.gr από το 2016, ενώ τα τελευταία χρόνια κατέχει τη θέση του Διευθυντή Σύνταξης της ιστοσελίδας. https://www.facebook.com/theodoropan