τιμές-ενέργειας-η-πρόβλεψη-δντ-για-του-1604149
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 26.06.2026 | 07:08

Τιμές ενέργειας: Η πρόβλεψη ΔΝΤ για τους επόμενους μήνες

Ακούστε το άρθρο
Προσθήκη του aftodioikisi.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανακοίνωσε ότι έχει παρατηρήσει πτώση στις τιμές της ενέργειας και των πρώτων υλών από τότε που συνήφθη η συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν για τον τερματισμό των εχθροπραξιών και το άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ, αλλά θα χρειασθεί χρόνος για να επανέλθουν σε κανονικά επίπεδα οι τιμές και οι εμπορικές ροές στον Κόλπο.

Η εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζούλι Κοζάκ, δήλωσε ότι οι πληθωριστικές προσδοκίες έχουν σταθεροποιηθεί, καθώς ορισμένες κεντρικές τράπεζες έχουν κινηθεί για να αυξήσουν τα επιτόκια, και οι χρηματοοικονομικές συνθήκες έχουν παραμείνει ευνοϊκές, με τόσο τις προηγμένες όσο και τις αναδυόμενες χώρες να έχουν πρόσβαση στις διεθνείς αγορές χρηματοδότησης.

Επίσης ότι στην επόμενη επικαιροποίηση της έκθεσής του «World Economic Outlook» (Παγκόσμια Οικονομική Προοπτική) που θα παρουσιασθεί στις 8 Ιουλίου, το ΔΝΤ θα αποφασίσει αν θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί τα τρία σενάρια ανάπτυξης που παρουσίασε τον Απρίλιο και τα οποία εξαρτώνται από την έκβαση του πολέμου στο Ιράν.

Καθώς τα Στενά του Ορμούζ παρέμεναν κλειστά τον Μάιο, διατηρώντας τις τιμές αναφοράς του πετρελαίου πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι, η Κοζάκ είχε δηλώσει ότι η παγκόσμια οικονομία μετακινούνταν από την πιο ευνοϊκή «πρόβλεψη αναφοράς» -η οποία προέβλεπε ένα γρήγορο τέλος της σύγκρουσης- προς ένα «δυσμενές σενάριο» με παγκόσμια ανάπτυξη 2,5% για το 2025.

Aftodioikisi News

Η aftodioikisi.gr είναι η βασική Διαδικτυακή πύλη για τους ΟΤΑ, το Δημόσιο και την Εργασία στην Ελλάδα, λειτουργώντας από τον Απρίλιο του 2008 ως πηγή έγκυρης και συνεχούς ροής ενημέρωσης με ειδήσεις και θέματα από το χώρο της Αυτοδιοίκησης, της Δημόσιας Διοίκησης, της Εργασίας, της Ασφάλισης αλλά και γενικότερης επικαιρότητας από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο. Τον Μάιο του 2010, μόλις δύο χρόνια μετά την έναρξη της λειτουργίας της τιμήθηκε με το δημοσιογραφικό Βραβείο Μπότση. Παράλληλα, αποτελεί κόμβο αμφίδρομης επικοινωνίας μεταξύ πολιτικών, αιρετών της Αυτοδιοίκησης αλλά και επιχειρηματιών με τους πολίτες και τους εργαζόμενους στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ενώ λειτουργεί ως δίαυλος διαδραστικής ενημέρωσης και επικοινωνίας μεταξύ της Περιφέρειας και του Κέντρου. Καθημερινά δέχεται εκατοντάδες χιλιάδες επισκέψεις από εργαζόμενους στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, πολιτικούς, αιρετούς της Αυτοδιοίκησης, επιχειρηματίες και, κυρίως, πολίτες που ενδιαφέρονται για τοπικά, εργασιακά, ασφαλιστικά αλλά και για γενικότερα θέματα της επικαιρότητας.