τυφώνας-κατασχέσεων-πλειστηριασμ-103958
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 07.07.2016 | 09:04

«Τυφώνας» κατασχέσεων, πλειστηριασμών για την είσπραξη 5 δις – Τι δεν κατάσχεται

Με κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών και πλειστηριασμούς ακινήτων απειλούν τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας περίπου τους μισούς οφειλέτες του Δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων.

Στόχος, να εισπραχθούν περίπου 5 δισ. ευρώ ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι του προϋπολογισμού και να αποτραπεί το ενδεχόμενο ενεργοποίησης του δημοσιονομικού ‘‘κόφτη’’ σε συντάξεις και μισθούς του Δημοσίου.

Ο περιορισμός της φοροδιαφυγής και η είσπραξη παλαιών και νέων οφειλών φαίνεται ότι είναι η μοναδική λύση. Και αυτό, καθώς οι στόχοι που έχουν τεθεί στον προϋπολογισμό είναι ιδιαίτερα φιλόδοξοι. Μάλιστα τον Δεκέμβριο του 2016 έχει υπολογισθεί η είσπραξη εσόδων (από φόρους και πρόστιμα) ύψους 7,3 δισ. ευρώ, ποσό το οποίο είναι πολύ δύσκολο να εισέλθει στον κρατικό κορβανά.

Τα συναρμόδια υπουργεία έχουν καταρτίσει ένα χρονοδιάγραμμα μέχρι τον Δεκέμβριο με συγκεκριμένους στόχους. Σημειώνεται ότι σε διάστημα ενός μήνα έχουν διπλασιασθεί τα προγράμματα πλειστηριασμών. Στο μεταξύ, σήμερα ενδέχεται να αναρτηθούν στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων τα ονόματα των οφειλετών του Δημοσίου με χρέη άνω των 150.000 ευρώ.

Επιπλέον τα στοιχεία που αποκαλύπτει το Τεχνικό Μνημόνιο, το οποίο συνοδεύει τη Συμφωνία του Ιουνίου με τους δανειστές, προβλέπει ότι μέσα στο 2016 πρέπει να έχουν εισπραχθεί τουλάχιστον 7 δισ. ευρώ συνολικά από τα απλήρωτα χρέη στο Δημόσιο

Οι δεσμεύσεις που ανέλαβαν τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας, σύμφωνα με το Κείμενο της τεχνικής συμφωνίας, προβλέπουν ότι θα λάβουν αναγκαστικά μέτρα (κατασχέσεις κλπ), προκειμένου:

  • Η εισπραξιμότητα όλων των νέων φόρων να αυξηθεί σε 78% το Σεπτέμβριο και σε 81,5% το Δεκέμβριο.
  • Να επιβληθούν μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης (κατασχέσεις, πλειστηριασμοί) στο 52% των οφειλετών ως το Σεπτέμβριο και στο 55% ως το τέλος του χρόνου. Δηλαδή η εφορία θα κτυπήσει φέτος την πόρτα τουλάχιστον του 1,5 εκατομμυρίου (από τα περίπου 3 εκατομμύρια συνολικά) των μικρών και μεγάλων οφειλετών.

Την ίδια στιγμή, από τις αρχές του χρόνου, η εφορία κλιμακώνει την επιδρομή της στους λογαριασμούς φυσικών και νομικών προσώπων που χρωστούν στο Δημόσιο. Μόνο στο τετράμηνο Ιανουαρίου-Απριλίου φέτος οι εφορίες «άδειασαν» τους τραπεζικούς λογαριασμούς περισσοτέρων από 430.000 οφειλετών. Σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι καταγράφεται μια αύξηση της τάξεως του 30%.

Οι κατασχέσεις φέτος αυξήθηκαν από 83.444 μηνιαίως (κατά μέσο όρο) πέρυσι, στις 107.116 κάθε μήνα.

Τι δεν κατάσχεται

Το ακατάσχετο όριο μηνιαίου μισθού, μηνιαίας σύνταξης ή οποιουδήποτε άλλου ασφαλιστικού βοηθήματος ανέρχεται στο ποσό των 1.000 ευρώ.

Σε περίπτωση μηνιαίου μισθού ή μηνιαίας σύνταξης ή άλλου μηνιαίου ασφαλιστικού βοηθήματος που υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ αλλά δεν ξεπερνά τα 1.500 ευρώ, επιτρέπεται η κατάσχεση στα χέρια του εργοδότη ή του ασφαλιστικού ταμείου ποσοστού 50% του τμήματος πάνω από τα 1.000 και μέχρι τα 1.500 ευρώ, ενώ αν το ποσό υπερβαίνει τα 1.500 ευρώ το μήνα επιτρέπεται η κατάσχεση στα χέρια του εργοδότη ή του ασφαλιστικού ταμείου του συνόλου του υπερβάλλοντος των 1.500 ευρώ ποσού. Αν δηλαδή κάποιος οφειλέτης του Δημοσίου εισπράττει μισθό 1.600 ευρώ το μήνα, η Εφορία μπορεί να του κατάσχει κάθε μήνα στα χέρια του εργοδότη το 100% του ποσού άνω των 1.500 ευρώ, δηλαδή 100 ευρώ, συν το 50% της διαφοράς μεταξύ 1.000 και 1.500 ευρώ, ήτοι άλλα 250 ευρώ.

Δεν επιτρέπεται επίσης η κατάσχεση ακινήτων και κινητών περιουσιακών στοιχείων οφειλετών του Δημοσίου, στις περιπτώσεις που τα ληξιπρόθεσμα χρέη τους προς το Δημόσιο δεν υπερβαίνουν τα 500 ευρώ. Για χρέη από 501 ευρώ και πάνω όμως δεν τίθεται η ίδια απαγόρευση.