Τι συμβαίνει με την παράταση για τις 120 δόσεις

Την τύχη τους στα χέρια τους κρατούν 4 εκατομμύρια οφειλέτες της εφορίας, για το αν θα προλάβουν να ενταχθούν στην έκτακτη ρύθμιση των 120 δόσεων -ή αν τελικώς αυτή διακοπεί απότομα την ερχόμενη Δευτέρα όπως είναι ψηφισμένο να συμβεί.

Επειδή όμως η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς που αναχώρησαν χθες από την Αθήνα θα συνεχιστεί και εκ του μακρόθεν τις επόμενες μέρες, η συμμετοχή των οφειλετών κρίνεται ως καθοριστική. Γιατι μπορεί οι φορείς της αγοράς να ζητάνε 3 μήνες παράταση στις 120 δόσεις και η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο για να δώσει έναν, στην πράξη όμως όλα θα κριθούν την τελευταία μέρα, από τη συμμετοχή του κόσμου δηλαδή στην έκτακτη ρύθμιση μέχρι τη Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου.

«Είναι πολύ σημαντικές αυτές οι 4-5 μέρες που απομένουν» έλεγαν πηγές του οικονομικού επιτελείου. Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών έχει ζητήσει να λαμβάνει καθημερινά ενημέρωση για την πορεία των αιτήσεων. «Πρέπει να έχουμε στοιχεία για να φανεί αν δικαιολογείται η παράταση» εξηγούν.

Η χαμηλή ροή αιτήσεων μετά τις 5 Σεπτεμβρίου που άνοιξε η νέα ρύθμιση των 120 δόσεων, ακύρωνε στην πραγματικότητα (και έναντι των δανειστών φυσικά) τα αιτήματα της αγοράς για παράταση κατά τουλάχιστον 1 μήνα –όπως ζητούσε μάλιστα και ο Συνήγορος του Πολίτη.

«Γιατί να παρατείνουμε κάτι αν ο κόσμο δεν σπεύδει να το αξιοποιήσει;» ήταν η πρώτη απάντηση στα σχετικά αιτήματα. Η αρνητική τάση αυτή όμως φαίνεται πως πλέον ανατράπηκε. Γιατί και στο υπουργείο Οικονομικών λένε πλέον πως «αν οι οφειλέτες συνεχίσουν να μπαίνουν μαζικά στη ρύθμιση, όπως συμβαίνει τις τελευταίες μέρες, τότε μπορεί να δοθεί παράταση».

Αν και αναγκαία συνθήκη, δεν αρκεί αυτό μόνο του, όπως τονίζουν αρμόδιες πηγές. Μεγάλο ρόλο παίζουν αν, πώς και ποιοι αξιοποιούν τις 120 δόσεις ή όχι: πόσα νοικοκυριά (φυσικά πρόσωπα), πόσες επιχειρήσεις (νομικά πρόσωπα), για τι είδους ή ύψους οφειλές κλπ. όλα αυτά θα συνεκτιμηθούν για να φανεί την τελευταία στιγμή αν θα δοθεί παράταση στις «120» και για πόσες ημέρες τελικά: για 90 μέρες που ζητά η αγορά, για 30 που λένε οι πληροφορίες ή …για μέχρι 4 ή 5 το πολύ -ως τα τέλη της εβδομάδος που έρχεται δηλαδή ή και καθόλου!

«Παρέλαση» φορολογικών αλλαγών

Στο ίδιο «παζάρι» μπαίνουν όμως και οι αλλαγές στην πάγια (μόνιμη) ρύθμιση των 12 δόσεων, που η κυβέρνηση θέλει να τις διπλασιάσει σε 24. Οι αλλαγές αυτές θα ισχύσουν από 1ης Ιανουαρίου 2020 και -σύμφωνα με κορυφαίο αξιωματούχο της κυβέρνησης- θα περιληφθούν στο φορολογικό νομοσχέδιο- μαμούθ που θα καταθέσει το υπουργείο Οικονομικών σε ένα μήνα από τώρα (πιθανότατα την Παρασκευή πριν το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου).

Σε πάνω από 100 άρθρα, το νομοσχέδιο αυτό θα περικλείει και όλες οι εξαγγελίες της ΔΕΘ, το κόστος των οποίων εκτιμάται από την κυβέρνηση σε περίπου 1,1 δισ ευρώ –αν και οι θεσμοί ανησυχούν περισσότερο για τις επιπτώσεις στον Προϋπολογισμό του 2020.

Ήδη από τις 15 Οκτωβρίου όμως, «το πακέτο της ΔΕΘ σε κάθε περίπτωση θα είναι μέσα στον Προϋπολογισμό» που θα κατατεθεί στις Βρυξέλες στο πλαίσιο της αυξημένης εποπτείας στην οποία τελεί η χώρα μας, όπως διαβεβαίωνε ξανά χθες υψηλόβαθμος αξιωματούχος του οικονομικού επιτελείου.

Οι αλλαγές αυτές αφορούν κυρίως:

  • στη μείωση του φόρου των επιχειρήσεων από 29% που ίσχυσε για τη χρήση του 2018, στο 24% για τη χρήση 2019.
  • στη μείωση του φόρου στα μερίσματα από το 10% στο 5%
  • στην εισαγωγή μειωμένου συντελεστή 9% αντί 22% για εισοδήματα ως 10.000 ευρώ μισθωτών, συνταξιούχων, αγροτών, ελευθέρων επαγγελματιών
  • στη μη μείωση του αφορολογήτου και προσαύξηση 1.000 ευρώ για κάθε παιδί
  • στην αναστολή ΦΠΑ και Φόρου Υπεραξίας ακινήτων για μια 3ετία
  • στην έκπτωση του 40% των δαπανών αναβάθμισης κτιρίων
  • στη μείωση του ΦΠΑ (από 24% στο 13%) για βρεφικά είδη, παιδικά καθίσματα αυτοκινήτου, κράνη κλπ. Πηγή: newmoney.gr
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΠΑΡΑΤΑΣΗ, 120 ΔΟΣΕΙΣ


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!