Θεσσαλονίκη:  Ξεκίνησε τη λειτουργία του το Διεθνές Κέντρο Καινοτομίας της Cisco φιλοξενώντας σημαντικούς παρόχους τεχνολογίας  ΙοΤ της χώρας, μεταξύ των οποίων πρωταγωνιστούν ο όμιλος  OTE, η GLOBILED και η Space Hellas, εταιρίες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των Έξυπνων Πόλεων

Μπορεί η φετινή (85η) ΔΕΘ να ματαιώθηκε λόγω κορωνοϊού και τη θέση της να πήρε το Thessaloniki Helexpo Forum, αλλά το «Διεθνές Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων (Digital Transformation and Digital Skills Center – DT&S)» συνεχίζει κανονικά την λειτουργία του, τηρώντας πάντα τους κανόνες COVID 19.

Το DT&S, το οποίο έχει στόχο την ενίσχυση της καινοτομίας, την επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού και την ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων, στεγάζεται στο  νεοκλασικό κτίριο των παλιών Δημοτικών Σφαγείων.

Υπενθυμίζεται ότι το κέντρο ιδρύθηκε τον περασμένο Ιούνιο. Τότε υπεγράφη μεταξύ της Cisco Hellas, των υπουργείων Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης αλλά και του δήμου Θεσσαλονίκης, το σχετικό μνημόνιο συνεργασίας. Στο DT&S συμμετέχουν καταξιωμένες εταιρίες που προσφέρουν καινοτόμες λύσεις στον τομέα των έξυπνων πόλεων και όχι μόνο. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ως συνεργάτες του DT&S μεταξύ άλλων, τον όμιλο  ΟΤΕ , την GlobiLED και την Space Hellas, που διαθέτουν πλούσια εμπειρία και τεχνογνωσία  σε έργα smart cities αλλά και  στον  ευρύτερο κλάδο του  ΙοΤ των έξυπνων πόλεων. Οι συμμετέχουσες εταιρίες υπόσχονται να επιδείξουν στα περίπτερά τους καινοτόμες λύσεις που θα ταξιδέψουν τον επισκέπτη στον τεχνολογικό κόσμο του μέλλοντος.

Ένα από τα 15 Κέντρα της Cisco παγκοσμίως

Πρόκειται για ένα από τα 15 Κέντρα της Cisco παγκοσμίως, όπου, με την βοήθεια συνεργατών, startups και του ακαδημαϊκού τομέα, πραγματοποιούνται αναλύσεις και προτείνονται λύσεις για κάθε  τομέα της οικονομικής και κοινωνικής ζωής.

Στην περίπτωση του «Διεθνούς Κέντρου Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων» στη Θεσσαλονίκη, σε συνεργασία με τοπικούς συνεργάτες θα αναπτυχθούν λύσεις σε προβλήματα που απασχολούν τον Ελληνικό Δημόσιο Τομέα και την Τοπική Αυτοδιοίκηση αλλά και τις ιδιωτικές επιχειρήσεις. Για το σκοπό αυτό το  DT&S θα φιλοξενεί στο χώρο του νέες startup επιχειρήσεις και θα συνεργαστεί με τοπικά πανεπιστήμια και ερευνητικά ιδρύματα της περιοχής.

Smart Lighting από GLOBILED και ΟΤΕ

Στα πλαίσια της έκθεσης θα γίνονται οι παρουσιάσεις νέων καινοτόμων λύσεων των εκθετών, όπως για παράδειγμα το Smart Lighting από την GLOBILED με χρήση ΝΒ-IoT τεχνολογίας σε συνεργασία με τον όμιλο ΟΤΕ.

Οι παρουσιάσεις θα περιλαμβάνουν τις πλέον σύγχρονες και καινοτόμες τεχνολογικές λύσεις ενεργειακής αναβάθμισης και ψηφιακού μετασχηματισμού του φωτισμού πόλεων. Σε αυτές περιλαμβάνονται το ολοκληρωμένo σύστημα τηλεδιαχείρισης φωτισμού ( LMS) σε συνδυασμό με έξυπνα τηλεδιαχειριζόμενα φωτιστικά LED της GLOBILED με χρήση της νέας καινοτόμου τεχνολογίας NarrowBand-IoT (ΝΒ-ΙοΤ) η οποία προσφέρει νέες δυνατότητες διασυνδεσιμότητας.

Παράλληλα θα παρουσιάζονται λύσεις Smart Parking, Smart Waste management, Urban mobility, City platform, Smart metering (water, electricity and gas), τηλεϊατρικής (απομακρυσμένες υπηρεσίες υγείας, υποστήριξη ασθενών στο σπίτι, διαχείριση πανδημίας), τηλεκπαίδευσης (σύγχρονη εκπαίδευση εξ αποστάσεως, συνεργατικότητα), τηλεργασίας – remote expert/agent κτλ, καθώς και λύσεις που αφορούν στον τουρισμό, στον αγροτικό τομέα, στην ηλεκτροκίνηση και στην εξοικονόμηση ενέργειας.

Μάλιστα, στο Κέντρο θα φιλοξενηθούν άμεσα δύο startups, οι οποίες θα παρουσιάσουν καινοτόμες λύσεις στην ηλεκτροκίνηση και στη χρήση της τεχνολογίας στον αγροτικό και κτηνοτροφικό τομέα.

Εκπαίδευση και πολιτισμός

Παράλληλα στο DT&S θα διοργανωθούν άμεσα μαθήματα CCNA, Cyber security και Robotics, ενώ σε συνεργασία με τον Δήμο Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις πολιτισμού, όπως συναυλίες με ζωντανή μετάδοση μέσω του Διαδικτύου, θεατρικές παραστάσεις και εκθέσεις εικαστικών και τεχνολογίας.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, CISCO, ΔΙΕΘΝΕΣ ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!