τέλη-σεπτεμβρίου-η-πλήρης-άρση-των-capital-controls-566208
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 25.07.2019 | 12:41

Τέλη Σεπτεμβρίου η πλήρης άρση των Capital Controls

Ακούστε το άρθρο
Προσθήκη του aftodioikisi.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Η πρόσφατη έξοδος του Δημοσίου στις αγορές, η επαναφορά των καταθέσεων στα επίπεδα του 2014 και η γενικότερη πορεία της ελληνικής οικονομία επιτρέπουν στο Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα να εισηγηθεί την κατάργηση στο τέλος Σεπτεμβρίου των capital controls.

Στο τέλος Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με την «Καθημερινή», θα εισηγηθεί η Τράπεζα της Ελλάδος στην κυβέρνηση να αρθούν πλήρως οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων (capital controls), σε ένα βήμα που αποσκοπεί –εκτός των άλλων– στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας, έτσι ώστε να φτάσει ταχύτερα σε επενδυτική βαθμίδα.

Κυβέρνηση και κεντρική τράπεζα συμφωνούν ότι οι συνθήκες επιτρέπουν πλέον να πραγματοποιηθεί αυτό το τελευταίο βήμα, ενώ έχουν περάσει πάνω από τέσσερα χρόνια από την επιβολή των ελέγχων, τον Ιούνιο του 2015. Χθες ανακοινώθηκε ότι οι καταθέσεις ιδιωτών τον Ιούνιο αυξήθηκαν κατά περισσότερο από 1,7 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα το συνολικό απόθεμά τους να έχει φτάσει πλέον στα 136,9 δισ. ευρώ. Το ποσό παραμένει χαμηλότερο από τον Δεκέμβριο του 2014, όταν οι καταθέσεις ξεπερνούσαν τα 160 δισ. ευρώ, αλλά υψηλότερο από τα 120,8 δισ. ευρώ του Ιουνίου του 2015, όταν επιβλήθηκαν τα capital controls.

Ηδη, σύμφωνα με πληροφορίες, η προετοιμασία έχει ξεκινήσει, καθώς απαιτούνται διαβουλεύσεις με τους εταίρους, ενδεχομένως δε και νομοθετική ρύθμιση, ενώ φυσικά η τελική απόφαση είναι της κυβέρνησης.

Η άρση των τελευταίων περιορισμών τοποθετείται στο τέλος Σεπτεμβρίου, ενόψει και των διαβουλεύσεων με τους δανειστές, οι οποίοι αναμένονται στην Αθήνα στα μέσα Σεπτεμβρίου προκειμένου να προετοιμάσουν την 4η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας και με κύριο θέμα την προετοιμασία του προϋπολογισμού του επόμενου έτους και την έγκριση των φοροελαφρύνσεων. Εφόσον η κατάληξη των διαβουλεύσεων είναι θετική, το κλίμα για την άρση των capital controls θα είναι ευνοϊκό.

Παναγιώτης Θεοδωρόπουλος

Ο Παναγιώτης Θεοδωρόπουλος είναι δημοσιογράφος με εξειδίκευση στο πολιτικό ρεπορτάζ και στην κάλυψη θεμάτων της τοπικής αυτοδιοίκησης σε ψηφιακά και ραδιοφωνικά μέσα. Ξεκίνησε σε ηλικία 22 χρονών ως μαθητευόμενος στην εφημερίδα «Ριζοσπάστης», όπου έμεινε για 18 χρόνια καλύπτοντας το κοινωνικό, πολιτικό και κυβερνητικό ρεπορτάζ. Εχει συνεργαστεί με το περιοδικό «Unfollow» κάνοντας ερευνητική δημοσιογραφία. Από το 2019 δουλεύει στο ραδιοφωνικό σταθμό Αθήνα 9.84. Εργάζεται στο aftodioikisi.gr από το 2016, ενώ τα τελευταία χρόνια κατέχει τη θέση του Διευθυντή Σύνταξης της ιστοσελίδας. https://www.facebook.com/theodoropan