Τελεσίγραφο Ντράγκι για τα «κόκκινα δάνεια» -Τι ζητά η ΕΚΤ από τις ελληνικές τράπεζες

  • Απο stergios
  • 24 Ιουνίου 2018 - 10:09
  • Comments Off

Τη δέσμευση ότι έως το τέλος του 2021 θα μειώσουν από 65 έως 75 δισ. ευρώ τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα – δάνεια με καθυστέρηση άνω των 90 ημερών, «κόκκινα» και ρυθμισμένα – μέσω αύξηση των πωλήσεων και πλειστηριασμών θα αναλάβουν, σύμφωνα με πληροφορίες της Realnews, οι ελληνικές τράπεζες με τα νέα πιο αυστηρά πλάνα που θα υποβάλλουν στον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) τον Σεπτέμβριο, αμέσως μετά την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο.

Η δραστική μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων αποτελεί, σε συνδυασμό με την αυξημένη εποπτεία της χώρας, το νέο τραπεζικό μνημόνιο προκειμένου να αποφευχθεί οποιαδήποτε διαταραχή στης συνοχή του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, πόσω μάλλον όταν δεν θα υπάρχει δίχτυ κεφαλαιακής προστασίας, όπως ήταν τα προγράμματα προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας. Το ποσό των 7ο και πλέον δισ. ευρώ φαντάζει -με βάση τους έως σήμερα ρυθμούς μείωσης- εξωπραγματικό, ωστόσο η εντολή από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προς τους Έλληνες τραπεζίτες είναι να μειώσουν, έως το τέλος της επόμενης τριετίας, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στον μέσο όρο της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα πάντα με την RealNews, η δραστική μείωση αναμένεται να προέλθει από την αύξηση των πωλήσεων και του όγκου των πλειστηριασμών. Έτσι, στη μεταμνημονιακή περίοδο θα αυξηθούν τα πακέτα μη εξυπηρετούμενων δανείων τα οποία θα πωληθούν σε ξένες εταιρείες και funds, με στόχο την τριετία 2019-2021 να πουληθούν «άρρωστα» δάνεια ύψους 20-25 δισ. ευρώ.

Την… τιμητική τους αναμένεται την επόμενη τριετία να έχουν και οι πλειστηριασμοί ακινήτων και, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, από το 2019 θα υπάρξουν εκποιήσεις και για τα δάνεια 80.000 – 90.000 ευρώ, που αποτελούν την πλειονότητα των απλών στεγαστικών.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ, ΤΡΑΠΕΖΕΣ, ΜΑΡΙΟ ΝΤΡΑΓΚΙ, ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ, ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΑ ΔΑΝΕΙΑ, FUNDS, SSM


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!