Συνεχίζεται το «μπρα ντε φερ» στην Creta Farms - Aftodioikisi.gr
Δευτέρα
18
Οκτώβριος
Back

Συνεχίζεται το «μπρα ντε φερ» στην Creta Farms

Εν αναμονή της έκδοσης του πορίσματος της έρευνας που διενεργείται στην Creta Farms, συνεχίζεται το «μπρα ντε φερ» των δύο βασικών μετόχων-αδερφών Δομαζάκη, στο οποίο -επί της ουσίας- διακυβεύεται η απόκτηση του πλήρους ελέγχου της εταιρείας.

Μετά την απόρριψη, την περασμένη Πέμπτη, από το δικαστήριο της προσωρινής διαταγής που ζήτησε ο κ. Κωνσταντίνος Δομαζάκης, προκειμένου να επανέλθει ως εκτελεστικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, χθες γνωστοποιήθηκε ότι η εταιρεία προγραμματίζει νέα έκτακτη γενική συνέλευση για τις 7 Ιουνίου, με ένα εκ των βασικών θεμάτων ημερήσιας διάταξης να αφορά την ανάκληση του Διοικητικού Συμβουλίου -όπως αυτό διαμορφώθηκε στην προηγούμενη Έκτακτη Γενική Συνέλευση της εταιρείας στις 6 Μαΐου-, στο οποίο ο κ. Κωνσταντίνος Δομαζάκης ορίστηκε ως μη εκτελεστικό μέλος και εκλογή νέου.

Η νέα έκτακτη γενική συνέλευση προγραμματίστηκε κατόπιν αιτήματος του κ. Κωνσταντίνου Δομαζάκη, ενώ συνολικά περιλαμβάνει εννέα θέματα συζήτησης και βέβαια το επίμαχο που αφορά τη χρηματοδότηση 11,6 εκατ. ευρώ που υποστηρίζει ο βασικός μέτοχος ότι παρείχε προς την εταιρεία κατά τη χρονική περίοδο 2005-2006.

Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις σχετικά με τον έλεγχο της εν λόγω χρηματοδότησης που επικαλείται ο κ. Κωνσταντίνος Δομαζάκης, οι πληροφορίες της «Ν» αναφέρουν ότι εκκρεμεί η διασταύρωση ενός περιορισμένου σώματος επιταγών / παραστατικών, γεγονός που σημαίνει ότι η ολοκλήρωση των διαδικασιών δύναται να είναι άμεση ώστε να διαμορφωθεί το τελικό πόρισμα της PwC.

Σε αυτό το πλαίσιο, η φημολογία που επικρατεί σχετικά με την πορεία των ελέγχων κινείται -όπως είναι αναμενόμενο- σε δύο αντίθετες τροχιές. Αφενός υπάρχουν φωνές που υποστηρίζουν ότι μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει κάποιο παραστατικό τράπεζας που να αποδεικνύει τους ισχυρισμούς του κ. Κωνσταντίνου Δομαζάκη, αφετέρου ο ίδιος εμφανίζεται να υποστηρίζει ότι έχουν συγκεντρωθεί στοιχεία και αποσπάσματα λογαριασμών τραπεζών για τα 10 εκατ. ευρώ από τα 11,6 εκατ. ευρώ που επιβεβαιώνουν πως ο ίδιος έχει χρηματοδοτήσει την εταιρεία κατά τα έτη 2005 -2006.

Μάλιστα, ο ίδιος φέρεται αποφασισμένος να προχωρήσει στην κοινοποίηση των συγκεκριμένων εγγράφων στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και στους μετόχους της εταιρείας.

Να σημειωθεί ότι στον βαθμό που το πόρισμα δικαιώσει τους ισχυρισμούς του κ. Κωνσταντίνου Δομαζάκη, η εκφρασμένη πρόθεση του βασικού μετόχου είναι όχι να του επιστραφεί το ποσό αλλά να κεφαλαιοποιήσει τη χρηματοδότηση και να διευρύνει τη συμμετοχή του στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας, που σήμερα διαμορφώνεται σε περίπου 42,37%.

Σε κάθε περίπτωση, η πραγματική διάσταση αναφορικά με την επίμαχη χρηματοδότηση μένει να φανεί στο επίσημο πόρισμα της ελεγκτικής αρχής, το οποίο, να επισημανθεί, δεν γνωρίζουμε εάν περιορίζει το αντικείμενο του ελέγχου μονάχα στη συγκεκριμένη χρηματοδότηση ή εάν περιλαμβάνει και άλλα πεδία.

Πάντως, ένα βασικό ερώτημα που τίθεται αφορά το εάν αυτή η υπόθεση ήδη εγείρει ζήτημα παραπλάνησης του επενδυτικού κοινού: αφού, στο ένα ενδεχόμενο, ποσό 11,6 εκατ. ευρώ μπήκε στην εταιρεία και δεν δηλώθηκε, στη δεύτερη περίπτωση δεν έγινε η χρηματοδότηση αλλά ένας βασικός μέτοχος «δημιούργησε» κλίμα αμφισβήτησης της πιστότητας των οικονομικών στοιχείων των χρήσεων της εταιρείας.

Στο μεταξύ, επί δικαστικού εδάφους, δεν δόθηκε η προσωρινή διαταγή που ζήτησε ο κ. Κωνσταντίνος Δομαζάκης ώστε να επανέλθει στο Δ.Σ. ως εκτελεστικό μέλος και διευθύνων σύμβουλος, ενώ η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων -επί της οποίας ζητήθηκε η προσωρινή διαταγή- θα εκδικαστεί στις αρχές Οκτωβρίου.

Οικονομική διεύθυνση

Σε ό,τι αφορά την πρόσφατη παραίτηση της κ. Ελένης Χαλιώτη από την οικονομική διεύθυνση, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι σύντομα θα γνωστοποιηθεί το όνομα του αντικαταστάτη που θα αναλάβει εκ νέου τον ρόλο του οικονομικού διευθυντή της εταιρείας.

Ενδιαφέρον έχει, τέλος, να σημειωθεί ότι μεταξύ των θεμάτων που τίθενται προς απόφαση στην επικείμενη συνέλευση των μετόχων του Ιουνίου βρίσκεται και αίτημα εξουσιοδότησης για την υποβολή καταγγελίας προς την Επιτροπή Ανταγωνισμού και την άσκηση αγωγής κατά ανταγωνιστριών εταιρειών για αθέμιτες εμπορικές πρακτικές – θέμα για το οποίο επίσης δεν φέρεται να υπάρχει συμφωνία από το σύνολο της διοίκησης της εταιρείας.

Σύμβαση με Novaplot

Στην ατζέντα της συνέλευσης της Creta Farms περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων η έγκριση της συναφθείσας σύμβασης με την εταιρεία «Novaplot Enterprises LTD» για παραχώρηση δικαιωμάτων χρήσης σημάτων και ευρεσιτεχνιών και η αξιολόγηση της αποδοτικότητας της συνεργασίας και των εν γένει δοσοληψιών της Creta Farms με τη συγκεκριμένη εταιρεία κατά τη χρονική περίοδο 2015-2017.

Πηγή: «Ναυτεμπορική» – Δανάη Αλεξάκη

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!