Σχεδόν 1,5 δισ. ευρώ επιπλέον φόρους κατέβαλαν επιχειρήσεις και νοικοκυριά

Σχεδόν 1,5 δισ. ευρώ περισσότερους άμεσους φόρους σε σχέση με το 2015 πλήρωσαν πέρυσι οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. Οι αυξήσεις σε άμεσους και έμμεσους φόρους, σε συνδυασμό με την επέκταση της χρήσης ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής λόγω των capital controls, γέμισαν τα κρατικά ταμεία, ταυτόχρονα όμως ‘‘στράγγιξαν’’ την οικονομία.

Την ίδια ώρα, οι δαπάνες είναι αυξημένες κατά 228 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2015, καθώς για τη χρηματοδότηση των ασφαλιστικών ταμείων δαπανήθηκαν περίπου 900 εκατ. ευρώ περισσότερα, περιλαμβανομένου και του έκτακτου επιδόματος που δόθηκε πριν από τα Χριστούγεννα. Η υπέρβαση αυτή αντισταθμίστηκε από τη συγκράτηση άλλων δαπανών, όπως του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Παρά την αύξηση των φόρων, οι κοινωνικές παροχές μειώνονται συνεχώς.

Σύμφωνα με έρευνα της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος, οι δημόσιες δαπάνες που αφορούν σε κοινωνικά αγαθά έχουν υποχωρήσει από το 2008 κατά 24,2%, έχοντας αρνητικό αντίκτυπο στις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας και εκπαίδευσης.

Οι πολίτες έχουν δυσκολία να πληρώσουν γι’ αυτά τα αγαθά, με συνέπεια ένας στους δύο να καθυστερεί να επισκεφθεί τον γιατρό ή να υποβληθεί σε κάποια θεραπεία. Συνολικά οι φόροι από 38,9% του ΑΕΠ το 2008 έφθασαν το 2015 το 47,9%, το υψηλότερο ποσοστό μεταξύ των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου, αναφέρει η έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ, ΦΟΡΟΙ, 2015, ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΥΣ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!