Στο μικροσκόπιο 100.000 δάνεια α’ κατοικίας

Σε έλεγχο θα υποβληθούν 100.000 ΑΦΜ που ανήκουν σε δανειολήπτες στεγαστικών δανείων με υποθήκη την πρώτη κατοικία και οι οποίοι έχουν πάρει προστασία από τον παλαιό νόμο Κατσέλη αλλά η υπόθεσή τους δεν έχει εκδικαστεί τελεσίδικα.

Συγκεκριμένα, από την 1η Νοεμβρίου, οι τράπεζες θα αποκτούν απευθείας πρόσβαση στα δεδομένα του Taxis, αλλά και του ΕΦΚΑ.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, στη «δεξαμενή» των 100.000 δανειοληπτών κρύβονται υψηλά ποσοστά στρατηγικών κακοπληρωτών, δηλαδή δανειολήπτες που διαθέτουν σηµαντική, πέραν της πρώτης κατοικίας, ακίνητη περιουσία και εισοδήµατα που δεν δικαιολογούν την ένταξή τους στο θεσµικό πλαίσιο προστασίας.

Πέραν του ΑΦΜ, που θα «φορτώνουν» οι τράπεζες στο εσωτερικό σύστηµα ελέγχου, θα διασταυρώνουν την πρώτη απόφαση του δικαστηρίου µε τα εισοδήµατα και τα περιουσιακά στοιχεία του δανειολήπτη για να δουν τυχόν αλλαγές, αλλά και αν η εφορία έχει στο µεσοδιάστηµα -όσο ο δανειολήπτης πληρώνει µια ελάχιστη ενδεικτική µηνιαία δόση του δανείου του και απολαµβάνει την προστασία της πρώτης κατοικίας από τον πλειστηριασµό αναµένοντας την τελική απόφαση της ∆ικαιοσύνης- κινήσει διαδικασίες ελέγχου για φοροδιαφυγή και απόκρυψη εισοδηµάτων ή έχει στοιχεία ότι ο δανειολήπτης µετέφερε καταθέσεις στο εξωτερικό.

Στην περίπτωση που αποδειχθεί από το ΑΦΜ ότι ο δανειολήπτης κάνει κατάχρηση των προστατευτικών διατάξεων του παλαιού νόµου Κατσέλη, τότε η τράπεζα, µε τα νέα στοιχεία, έχει το δικαίωµα να προσφύγει άµεσα στη ∆ικαιοσύνη και να ζητήσει από τον δικαστή την άρση της προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Εφόσον οι τράπεζες αποδείξουν στον δικαστή ότι ο δανειολήπτης δρα καταχρηστικά επί σειρά ετών και αποφασιστεί η άρση της προστασίας τότε, µε βάση τις αλλαγές που έχουν γίνει στο θεσµικό πλαίσιο της ενεργητικότερης διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων, έχουν τη δυνατότητα να εκκινήσουν άµεσα τη διαδικασία του πλειστηριασµού της πρώτης κατοικίας και να την υλοποιήσουν σε χρονικό διάστηµα 2 µηνών.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΕΦΚΑ, TAXIS, ΝΟΜΟΣ ΚΑΤΣΕΛΗ, ΑΦΜ, ΤΡΑΠΕΖΕΣ


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!