Σταϊκούρας: Επιτυχής η έκδοση 10ετούς ομολόγου - Aftodioikisi.gr
Σάββατο
18
Μάρτιος
Back

Σταϊκούρας: Επιτυχής η έκδοση 10ετούς ομολόγου

«Επιτυχή» χαρακτηρίζει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας, τη σημερινή έκδοση 10ετούς ομολόγου από την Ελλάδα, η οποία άνοιξε την αυλαία του δανειακού προγράμματος για το 2023.

«Η έκδοση ήταν επιτυχής. Ως προς τη ζήτηση, την ποιότητα των κεφαλαίων και το κόστος δανεισμού, λαμβάνοντας υπόψη τη μεταβλητότητα στο διεθνές περιβάλλον», σημειώνει ο υπουργός με δήλωσή του από τις Βρυξέλλες όπου βρίσκεται για το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

«Η Κυβέρνηση, και ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, κινούμαστε με αποφασιστικότητα και διορατικότητα, συνεκτιμώντας τις υφιστάμενες και μελλοντικές αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην άσκηση νομισματικής πολιτικής.

Χτίζουμε ισχυρά ταμειακά διαθέσιμα, ακολουθούμε μια συνετή δημοσιονομική πολιτική και εφαρμόζουμε μεταρρυθμίσεις, έτσι ώστε να στηρίζουμε, γενναία, για όσο χρειαστεί, νοικοκυριά και επιχειρήσεις και να ενισχύσουμε, ακόμη περισσότερο, τη βιώσιμη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας», υπογραμμίζει ο υπουργός Οικονομικών.

Σημειώνεται ότι στη σημερινή δημοπρασία προσφέρθηκαν περισσότερα από 20,5 δισ. ευρώ, με το επιτόκιο να διαμορφώνεται κοντά στο 4,4%.

Σημειώνεται ότι η προηγούμενη έκδοση δεκαετών ομολόγων ήταν ένα χρόνο πριν (19/01/2022) με κουπόνι 1,75% και επιτόκιο 1,836%, συνολικής αξίας 3 δισ. ευρώ και οι συνολικές προσφορές είχαν ξεπεράσει τα 15 δισ. ευρώ.

Έκτοτε, οι συνθήκες στην αγορά ομολόγων, έχουν αλλάξει άρδην, με την τρέχουσα απόδοση του δεκαετούς τίτλου να προσεγγίζει το 4,136% ή 3 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερα σε σχέση με τη μέση απόδοση του ομολόγου την τελευταία διετία, που ήταν στο 1,23%. Οι αποδόσεις συνολικά των ομολόγων στις παγκόσμιες αγορές, οδηγούμενες και από τις αποδόσεις των αμερικανικών αλλά και των γερμανικών ομολόγων και των αποφάσεων των Fed και ΕΚΤ, βρίσκονται πολύ υψηλότερα.

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!